Kaspersky Lab: 34 % uživatelů používá snadná hesla k ochraně svých dat

Výzkum společnosti Kaspersky Lab a O+K Research odhalil, že běžní uživatelé často nechápou rizika používání jednoduchých hesel na internetu. Více než třetina z nich, konkrétně 34 %, užívá velice jednoduchá nebo snadno odhadnutelná hesla. Zůstávají tak prakticky nechráněni. Průzkum proběhl mezi více než jedenácti tisíci uživateli v 25 zemích světa, včetně více než 400 z České republiky. (TZ)

Mezi oblíbená hesla, jejichž ochrana před útokem hrubou silou (tzv. brute-forced attacks, tedy testování všech možných kombinací) je prakticky nulová, patří například datum narození. To využívá 17 % dotázaných (v Česku pouze 3 %) a jméno domácího mazlíčka 9 % (5 % u nás). Tyto údaje přitom může každý často najít na internetu, například v profilu na sociálních sítích. Dalších 8 % respondentů (4 % v ČR) si volí velice jednoduchou kombinaci čísel „123456“ či podobnou a 5 % lidí (stejně jako v Česku) používá jednoduše slovo „heslo“ (popřípadě anglicky „password“).

Hesla jsou přitom v první linii účinné ochrany před odcizením osobních důležitých dat, například pro online bankovnictví nebo platby na internetu. S rozšířením notebooků, tabletů a chytrých telefonů navíc lidé provádějí peněžní transakce online stále častěji. Je proto důležité se chránit nástroji, jako je například Safe Money v prémiové ochraně Kaspersky Internet Security 2013.

Pozitivní zprávou alespoň je, že si uživatelé ve velké míře důležitá hesla snaží zapamatovat (71 %, u nás dokonce 81 %) a nikam si je nezapisovat. Nicméně při jejich zadávání na klávesnici je možné, že je kybernetičtí zločinci pomocí speciálních programů (keyloggers) odezírají. Kaspersky Internet Security 2013 proto nabízí jak zabezpečení klávesnice, tak i její virtuální podobu.

Kompletní přehled výsledků výzkumu O+K Research naleznete zde.

O společnosti Kasperky Lab

Kaspersky Lab je největším soukromě vlastněným poskytovatelem koncových bezpečnostních řešení na světě. Společnost se řadí mezi čtyři největší prodejce bezpečnostních řešení pro koncové uživatele.* Již 15 let patří Kaspersky Lab mezi přední inovátory v oblasti informačních technologií a poskytuje efektivní digitální bezpečnostní řešení zíkazníkům, malým a středním firmám i velkým podnikům. Aktuálně společnost působí v bezmála 200 zemích a oblastech a poskytuje ochranu více než 300 milionům uživatelů. Více informací o společnosti Kaspersky Lab najdete na www.kaspersky.com.
*Společnost zařadil na čtvrté místo žebříček „IDC Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2011“. Žebříček vyšel ve zprávě „IDC Worldwide IT Security Products 2012-2016 Forecast and 2011 Vendor Shares – December 2011“ a řadil poskytovatele software podle zisku z prodeje koncových bezpečnostních řešení v roce 2011.