Týden knihoven 2012

Svaz knihovníků a informačních pracovníků vyhlásil na první říjnový týden již 16. ročník propagační kampaně Týden knihoven. Letos s mottem – Čti, žij zdravě! (TZ)

Když jsme tuto akci připravovali, vůbec jsme netušili, jak složitou situaci bude Česko v těchto dnech prožívat! Stovky veřejných knihoven nabízejí především vzdělávací programy na téma zdravého životního stylu dětem, mládeži a dospělým, majoritní společnosti i menšinám, nabízí kulturní a vzdělávací alternativu, jsou místem, kde je možné trávit volný čas. Knihovny jsou bezpečným, klidným a kultivovaným místem setkávání lidí a jsou dostupné každému. Právě tato funkce je zdůrazňována v evropském i světovém měřítku se zvyšující se intenzitou a naléhavostí. Tak jako v minulých letech i letos chceme zapůsobit především na veřejnost a média i na státní správu, samosprávu či podnikatele.

K tématu letošního Týdne knihoven se svými akcemi přihlásilo téměř 400 veřejných knihoven ČR. Knihovny pořádají přednášky o zásadách zdravého životního stylu a prevenci civilizačních onemocnění, desítky knihoven připravily výstavy knih a dalších dokumentů se zdravotní tematikou, zvou na besedy s uživateli lékařské kapacity.

Národní lékařská knihovna připravila seminář Informace o zdraví a nemoci pro občany, Městská knihovna v Praze překvapí akcí – Knihovna do ucha, Číst se dá i ušima, to je známé, že knihovna takové knihy do ucha půjčuje, je také informace poměrně rozšířená, málokdo ale ví, že takové čtení může i produkovat! V Městské knihovně Karlovy Vary si můžete zacvičit při akci Cvičení pro zdraví a s odborníky na zdravou výživu v pořadu Zdravě žij v každém věku potkáte v Městské knihovně v Turnově. Městská knihovna Strážnice připravila besedy o léčitelství, esoterici a hypnóze, pořad Hudba léčí můžete vidět v Městské knihovně Žďár nad Sázavou a Městská knihovna Vizovice vystavuje mýdla z celého světa sběratelky paní Slováčkové pod názvem Čistota, půl zdraví. Byliny do každé rodiny – povídání o bylinkách uvidíte v Knihovně města Olomouce a s tematikou prevence rakoviny prsu se seznámíte v knihovně MČ Praha 18. Všechny akce jsou na – http://old.stk.cz/skip/TK/index.html