Kaspersky Lab: Jde firmám spíše než o IT bezpečnost o efektivitu práce?

Strategie IT profesionálů ochrany podnikových sítí se více soustředí na zákaz online her a sociálních sítí než na omezení sdílení souborů nebo připojení externích zařízení do firemních počítačů. Vyplývá to ze studie B2B International pro společnost Kaspersky Lab mezi více než 3 300 IT experty ve 22 zemích. (TZ)

Dle výzkumu 71 % zaměstnavatelů omezuje přístup k online hrám. 68 % limituje nebo přímo zakazuje sociální sítě. Naopak restrikce využívání potenciálně nebezpečných služeb na sdílení souborů zavedlo jen 50 % dotázaných a omezení připojení externích zařízení k pracovním počítačům jen 47% respondentů. Výsledky naznačují, že se zaměstnavatelé při ochraně IT sítí více soustředí na výkon a efektivitu zaměstnanců než na bezpečnost samotnou.

Přitom 43 % IT specialistů s rozhodovací pravomocí přiznalo, že čelilo záměrnému nebo náhodnému úniku dat právě kvůli činnosti zaměstnanců. Odborníci Kaspersky Lab doporučují zavedení pravidel a zákazů na podniková zařízení, které zaměstnanci připojují k veřejným nebo domácím Wi-Fi sítím (například notebooky, tablety a chytré telefony). Efektivní řešení nabízí Kaspersky Endpoint Security 8 for Windows. Ten obsahuje robustní Web Control modul na omezení přístupu k internetovým hrám, nevhodným webovým stránkám či sociálním sítím. Moduly Application a Device Control pomáhají zabránit neautorizovanému používání firemních zařízení a také určují seznam softwaru, který mají uživatelé ve společnosti k dispozici na základě bezpečnostních pravidel. Technologie Application Control od Kaspersky Lab využívá největší „whitelistingovou“ databázi více než 500 milionů záznamů o nejrůznějších programech.

Plné znění zprávy z výzkumu B2B International mezi specialisty, kteří mají ve firmách na starosti strategická rozhodnutí v oblasti IT, naleznete zde.

O modulech Web, Application a Device Control a o dalších podnikových řešeních Kaspersky Lab se dozvíte více na těchto stránkách.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je největším soukromě vlastněným poskytovatelem koncových bezpečnostních řešení na světě. Společnost se řadí mezi čtyři největší prodejce bezpečnostních řešení pro koncové uživatele.* Již 15 let patří Kaspersky Lab mezi přední inovátory v oblasti informačních technologií a poskytuje efektivní digitální bezpečnostní řešení zákazníkům, malým a středním firmám i velkým podnikům. Aktuálně společnost působí v bezmála 200 zemích a oblastech a poskytuje ochranu více než 300 milionům uživatelů. Více informací o společnosti Kaspersky Lab najdete na www.kaspersky.com.