Kaspersky Lab: Malware dostal chuť na „perník“ a „zmrzlinu“

Společnost Kaspersky Lab v analýze malwaru zaměřeného na operační systém Android v mobilních telefonech ve třetím čtvrtletí 2012 odhalila, že mezi kybernetickými zločinci je nejoblíbenějším cílem verze Androidu 2.3.6 neboli Gingerbread (česky „perník“) a verze 4.0.4 známá jako Ice Cream Sandwich (volně přeloženo „zmrzlina v oplatku“). (TZ)

V uplynulém čtvrtletí tohoto roku pokračoval prudký nárůst počtu škodlivých programů útočících na Android. Mezi zablokovanými pokusy o instalaci malwaru bylo právě 28 % u verze Gingerbread a 22 % u Ice Cream Sandwich.

„Ačkoli byl Gingerbread představen už v září 2011, kvůli segmentaci trhu se zařízeními s Androidem zůstává jednou z nejpopulárnějších verzí, a proto stále láká i kybernetické zločince,“ říká přední analytik Kaspersky Lab Jurij Namjestnikov a dodává: „Oblíbenost nejnovější verze operačního systému Androidu Ice Cream Sandwich mezi programátory virů může být vysvětlena faktem, že zařízení s nejnovější verzí tohoto OS jsou pro onlinové aktivity vhodnější. Bohužel uživatelé webu často skončí na škodlivých stránkách.“

Více než polovina malwaru odhaleného v chytrých telefonech představovaly trojské koně v SMS zprávách, které oběti obírají o peníze z mobilních kont zasíláním prémiových SMS zpráv na čísla kybernetických zločinců. Data vycházejí z analýzy programů na ochranu mobilních zařízení Kaspersky Mobile Security a Kaspersky Tablet Security. Tato řešení navíc nabízejí ochranu dat také v případě, že uživatel své zařízení ztratí, nebo mu je odcizeno.

Nejrozšířenější skupina škodlivých programů na Androidech pochází z rodiny OpFake (celkem 38,8 %), které se maskují jako OperaMini. Pětina malwaru jsou versatilní trojské koně, většinou z rodiny Plangton, které po instalaci v systému odešlou na C&C server servisní data telefonu a vyčkají na příkazy kybernetických zločinců. Tyto programy umí změnit záložky a domovské stránky v prohlížečích. Třetí nejoblíbenější škodlivou skupinou (17 %) je rodina malwarů FakeInst. Ty předstírají, že jsou instalačními moduly oblíbených programů. Poslední dva zmíněné jsou distribuovány skrze takzvané alternativní obchody s aplikacemi založené kybernetickými zločinci.

Plná verze zprávy „IT Threat Evolution: Q3 2012“ je k dispozici na bezpečnostním webu Kaspersky Lab securelist.com.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je největším soukromě vlastněným poskytovatelem koncových bezpečnostních řešení na světě. Společnost se řadí mezi čtyři největší prodejce bezpečnostních řešení pro koncové uživatele.* Již 15 let patří Kaspersky Lab mezi přední inovátory v oblasti informačních technologií a poskytuje efektivní digitální bezpečnostní řešení zákazníkům, malým a středním firmám i velkým podnikům. Aktuálně společnost působí v bezmála 200 zemích a oblastech a poskytuje ochranu více než 300 milionům uživatelů. Více informací o společnosti Kaspersky Lab najdete na www.kaspersky.com.
*Společnost zařadil na čtvrté místo žebříček „IDC Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2011“. Žebříček vyšel ve zprávě „IDC Worldwide IT Security Products 2012-2016 Forecast and 2011 Vendor Shares – December 2011“ a řadil poskytovatele software podle zisku z prodeje koncových bezpečnostních řešení v roce 2011.