Chytrý telefon pod stromeček? Samsung válcuje Apple

Přání dostat pod stromeček chytrý telefon vyslovila necelá třetina Čechů. Na Slovensku je chytrý telefon žádanější, dostat jej k Vánocům si přeje polovina uživatelů internetu. V obou zemích pak přáním vévodí značka Samsung, která jednoznačně vede nad konkurenčním Applem. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu mezi 6 486 respondenty, který provedl nákupní rádce Heureka.cz ve spolupráci s výzkumnou agenturou NMS Market Research. (TZ)

Chytrý telefon si častěji přejí muži, což platí pro oba dva státy. V Čechách se jedná o třetinu mužů, na Slovensku o 51 %. „Ženy si chytrý telefon přejí pod stromeček méně, v Česku je to jen 25 % žen,“ uvádí výsledky průzkumu Michal Osuský z agentury NMS a dodává: „Technologické novinky jsou přeci jen doménou mužů, i když v současné době je na trhu různé množství smartphonů se zajímavým designem určeným pro ženy.“

Lidé, kteří projevili přání dostat k Vánocům chytrý telefon, si nejčastěji přejí mobilní telefony značky Samsung. Nejžádanějším modelem je pak Samsung Galaxy SIII. Korejská značka je na první příčce oblíbenosti u nás i na Slovensku.

„Samsung si lidé přejí nejvíce, 46 % Čechů a 43 % Slováků. Na druhém místě je iPhone, který si přeje 25 % Slováků a jen 18 % Čechů,“ upřesňuje výsledky průzkumu Osuský.

Oblibu značky Samsung potvrzují také data z nákupního rádce Heureka.cz. „Z našich údajů vidíme, že Samsungy jsou třikrát vyhledávanější než iPhony. Zatímco Samsungy jsou ve vyhledávání na prvních dvou příčkách, iPhone figuruje až na dvacátém místě,“ uvádí Kamil Demuth z nákupního rádce Heureka.cz.

Lidé letos utratí za vánoční dárky na internetu přibližně 17 miliard korun, což tvoří třetinu celoročního obratu. „Díky výhodné ceně, rychlosti a pohodlí stále více lidí nakupuje na internetu, což platí také pro období Vánoc. I když je nakupování na internetu bezpečné, je dobré být obezřetný a nakupovat v ověřených obchodech,“ vysvětluje Demuth. Vodítkem pro výběr spolehlivého obchodu může být také certifikát Ověřeno zákazníky, který obchod získá na základě hodnocení od reálných zákazníků. Služba Ověřeno zákazníky je provozována nákupním rádcem Heureka.cz, pro internetové obchody je zdarma a je do ní zapojeno více jak 7000 obchodů.

Přejete si dostat pod stromeček
chytrý telefon?

ČR

SK

Celá ČR

Ženy

Muži

Celé SK

Ženy

Muži

ANO

28 %

31 %

25 %

50 %

51 %

46 %

NE

72 %

69 %

75 %

50 %

49 %

54 %

 

Jaký chytrý telefon si přejete?

ČR

SK

Samsung

46 %

43 %

iPhone

18 %

25 %

Nokia

17 %

12 %

Jiné

17 %

20 %

O webu Heureka.cz:

Nezávislý nákupní rádce Heureka.cz patří do rodiny webů společnosti Allegro Group CZ. Web byl spuštěn v říjnu 2007 a jeho návštěvnost se pohybuje kolem 1 917 040# RU měsíčně. Na jednom místě porovnává výrobky z více než 25 000 internetových obchodů. Na webu Heureka.cz naleznou nakupující recenze produktů a e-shopů, zkušenosti a hodnocení ostatních uživatelů. Heureka.cz pořádá ankety Shop roku, ve které na základě zkušeností nakupujících oceňuje nejspolehlivější e-shopy, a Produkt roku, ve které vybírá nejpopulárnější produkty roku dle zájmu uživatelů. Dále provozuje projekt Ověřeno.heureka.cz, který zajišťuje nezávislé hodnocení obchodů pouze od reálných zákazníků a tím dává nakupujícím informaci o tom, jak kvalitní jsou služby daného obchodu.

O společnosti NMS Market Research:

NMS Market Research je výzkumná agentura, která pomáhá největším hráčům na trhu již od roku 1998 zlepšovat zákaznický servis, nabízet lepší produkty a získávat nové zákazníky. Pomocí chytrých řešení v oblasti marketingového výzkumu (jako je mystery shopping, store checks a průzkumu zákazníků) pomáháme našim klientům lépe rozumět svým zákazníkům a proměnit toto porozumění ve správná obchodní rozhodnutí. Kromě pražské centrály má NMS Market Research pobočku na Slovensku, odkud řídí výzkumy probíhající po celé Slovenské republice. NMS Market Research je členem výběrového sdružení agentur působících v oblasti výzkumu trhu SIMAR, MSPA a prostřednictvím svých zástupců i členem mezinárodní organizace ESOMAR.