Výprodeje začínají: Elektronika bude levnější až o 75 procent

Praha, 27. prosince 2012 – Vlnu povánočních výprodejů zahajuje v těchto dnech většina obchodníků. Nechybí mezi nimi ani prodejci elektroniky. Ti očekávají zvýšený zájem zejména o dražší přístroje, které jsou nyní díky slevám v řádech desítek procent mnohem dostupnější. Největší poptávka bude pravděpodobně po tabletech, ale i po bílé technice, které ovládly už letošní Vánoce. (TZ)

Podle prvních odhadů dala téměř třetina Čechů svým blízkým pod stromeček peníze nebo dárkový poukaz. „Obdarovaní se teď dočkali období povánočních výprodejů, ve kterém se nejenže nebudou muset omezovat a vyberou si podle svého gusta, ale za stejný finanční obnos si pořídí také kvalitnější zboží za dostupnější cenu,“ uvádí Ladislav Pospíšil, ředitel nákupu a marketingu společnosti Expert Elektro. Někdy lze totiž ušetřit i desítky procent.

Například v síti Expert Elektro lze levněji nakoupit už od 28. prosince. „U některých druhů elektroniky, jako jsou třeba vysoušeče vlasů, spadla cena až o tři čtvrtiny, u mixérů o polovinu a u praček o více než dvě pětiny. Očekáváme, že se budou hodně prodávat tablety, chytré mobilní telefony a také espressa, která lidé hodně kupovali už před svátky,“ odhaduje Ladislav Pospíšil ze společnosti Expert Elektro.

Ve většině případů trvají povánoční výprodeje až do konce ledna. S nákupem se však nevyplatí příliš dlouho otálet, protože často už v první polovině ledna bývají sklady prázdné a na prodejnách se za zvýhodněnou cenu doprodávají jen poslední kusy. Letos budou mít lidé ještě jeden důvod proč nákupy urychlit. „Od 1. ledna vzroste v České republice DPH, někteří zákazníci proto budou chtít stihnout koupi nové elektroniky ještě do konce roku, vysvětluje Ladislav Pospíšil ze sítě Expert Elektro a dodává: „I přesto očekáváme, že povánoční výprodeje vyvrcholí přibližně v polovině ledna. Slevy v našem řetězci ale potrvají minimálně do jeho konce.“

Češi také přehodnocují svůj vztah k výprodejům v zahraničí. Ty byly dříve velmi oblíbené, ale vzhledem ke stále rostoucím dopravním nákladům a čím dál zajímavějším slevám u domácích prodejců začíná velká část zákazníků vyhledávat výhodné nabídky ve svém blízkém okolí. „Díky síti 55 prodejen po celé zemi k nám mají blízko zákazníci ze všech koutů republiky,“ uzavírá Pospíšil.

O společnosti Expert Elektro

Společnost Expert Elektro je nákupní sdružení, které vzniklo v roce 1995. O rok později bylo přijato za člena mezinárodní kooperace Expert International se sídlem ve Švýcarsku. Připojilo se tak ke skupině zhruba 3000 odborných obchodníků v Evropě. Expert International svým obratem zaujímá mezi evropskými řetězci celkově 4. místo.

Česká expertní síť se v současné době skládá ze 17 společníků a 55 prodejen. Mezi největší společníky patří K+B Expert, dále pak Elektro expert Jankovský, Elektro Vision a Spektrum Elektro. Společnost Expert Elektro v posledních letech zaznamenává trvalý růst a její podíl na tuzemském trhu se systematicky a plynule zvyšuje. Pokračuje výstavba prodejen, které nabízejí veškerý sortiment z oblasti elektroniky, elektrospotřebičů a počítačů pro domácnost včetně příslušenství a servisu. Konsolidace společnosti přináší své plody a stává se garantem dalšího trvalého rozvoje v České republice. Do budoucnosti otevírá nové perspektivy všem současným i budoucím členům společnosti. Motto Expert Elektro zní: „Expert – dobrá rada, dobrá cena“.

Vždy aktuální informace o společnosti Expert Elektro naleznete na www.amic.cz/tiskove-stredisko/expert-elektro/ nebo na www.expert.cz.