České domácnosti omlazují své elektrovybavení

Mezi spotřebiči, které se české domácnosti zbavují a předávají je k recyklaci, ubývá skutečných veteránů. Během pěti let významně poklesl počet odevzdaných velkých spotřebičů vyrobených před rokem 2005, kdy u nás začal vznikat současný systém nakládání s vysloužilým elektrem.

Podíl „historických“ spotřebičů, jak je zákon definuje, byl ještě v loňském roce vysoký, zhruba 70 %. Vyplývá to z údajů největšího českého kolektivního systému pro sběr a recyklaci starého elektra, společnosti ELEKTROWIN. V domácnostech prostě přesluhovaly.

„O mnoho let starší spotřebiče mívají většinou výrazně větší spotřebu, nebo již dávno nemusí vyhovovat hygienickým, zdravotním, bezpečnostním či jiným předpisům a normám,“ upozorňuje Zuzana Adámková, vedoucí marketingu řetězce Expert Elektro, který se sběru starých elektrospotřebičů věnuje ve spolupráci s ELEKTROWINem. „Přitom české domácnosti si při pořízení nového elektrospotřebiče nechaly jeho starého předchůdce třeba jako zálohu,“ doplnila Zuzana Adámková.

Letošek přinesl změnu

Letos se trend poprvé významně otáčí. Podle ELEKTROWINu se tak dá předpokládat, že v drtivé většině tuzemských domácnosti se velmi staré spotřebiče už v budoucnu nenajdou. To ostatně potvrzují i aktuální data.

„Ještě před pěti lety tvořil podíl velkých elektrozařízení uvedených na trh po roce 2005 ve zpětném odběru pouze 10 procent celkového množství, loni už to bylo 40 procent,“ uvedl Roman Tvrzník, předseda představenstva ELEKTROWIN a.s.

Potvrzuje to i Zuzana Adámková z řetězce Expert Elektro.  „Naši zákazníci využívají při koupi nového spotřebiče možnost odvozu jeho předchůdce stále častěji. V posledních letech se poptávka po této službě zněkolikanásobila. Lidé toho využívají zejména u velkých domácích spotřebičů, jako jsou lednice nebo pračky,“ uvedla Zuzana Adámková.

Prostřednictvím prodejců se celorepublikově dostává k recyklaci 22 % všech odevzdaných spotřebičů.

Evropské kvóty ČR plní

V roce 2015 odevzdali Češi ke zpětnému odběru prostřednictvím ELEKTROWINu bezmála 36 tisíc tun, v loňském roce už to bylo 44 350 tun vysloužilých elektrospotřebičů. Největší český kolektivní systém přitom zajišťuje sběr zhruba poloviny vysloužilého elektra, které Češi předávají k recyklaci. Ročně se u nás prodá okolo 170 tisíc tun elektrospotřebičů. Přitom od roku 2016 v Evropské unii platí směrnice, podle které se kvóta pro spotřebiče odevzdané ročně k recyklaci odvíjí právě od množství těch nově prodaných.

„V loňském roce byl stát zodpovědný za dosažení míry sběru na úrovni 40 procent z průměrného množství uvedeného za poslední tři roky na trh. Toto množství jsme za naše výrobce výrazně překročili a dostali jsme se přes 50 procent. Tím jsme České republice významně pomohli při splnění jejího závazku, který vůči EU má,“ doplnil Roman Tvrzník ze společnosti ELEKTROWIN.

 

O Expert Elektro

Expert Elektro je nákupní sdružení, které je členem mezinárodní kooperace Expert International. Ta svým obratem zaujímá mezi evropskými řetězci celkově 4. místo. V současnosti se česká expertní síť skládá ze šestnácti společníků a 51 prodejen. Mezi největší společníky patří K+B Expert, dále pak Elektro Vision, Elektro Jankovský a Elektro SPEKTRUM. Tržní podíl Expert Elektro na českém trhu se pohybuje kolem sedmi procent. Po více než dvaceti letech působení na českém trhu se řetězci podařilo rozšířit v loňském roce svůj věrnostní klub již na více než 160 000 členů.