Ušetřeno.cz: I přes růst cen energií v tomto roce je možné ušetřit až 10 000 Kč, nejvíce lze ušetřit na plynu

Pokud se zákazníci energetických společností rozhodnou v roce 2013 změnit svého dodavatele, mohou ušetřit podle výpočtů nezávislého srovnávače Ušetřeno.cz až
10 000,-Kč ročně. Nejvíce lze ušetřit na změně dodavatele plynu, následuje elektřina. Podle zástupců srovnávače lze očekávat, že svého dodavatele elektřiny v tomto roce změní 9 % Čechů, u plynu to bude 14 % odběratelů.  (TZ)
„Průměrně se cena plynu, ve které není započítána daň z přidané hodnoty, zvýší o necelá 3 %. Bude ale však záležet na tom, jak na změnu regulované složky zareagují jednotliví dodavatelé,” říká Tomáš Suchý z nezávislého srovnávače Ušetřeno.cz a pokračuje: „Domácnosti, které využívají plyn pouze k vaření, zaplatí v tomto roce zhruba o 100,- Kč více,  domácnosti, které plynem vytápí celý dům, mohou zaplatit až o 1 000 Kč více. V případě plynu lze podle našich výpočtů ušetřit až 8 000 Kč ročně.“

Celková cena elektřiny stoupne v roce 2013 stejně jako u plynu o necelá 3 %. V elektřině stoupla cena regulované složky o 10 %, u neregulované složky elektřiny se naopak očekává 5 % pokles ceny. „Díky nižšímu podílu tzv. neregulované složky ceny roční úspora u elektřiny bude o něco nižší než u plynu, přesto však mohou domácnosti při vhodném výběru dodavatele energie ušetřit kolem 2 000 Kč ročně,“ říká Suchý.

Podle analytiků z Ušetřeno.cz změní letos dodavatele plynu letos zhruba 380 000 odběrných míst, změna dodavatele elektřiny by měla proběhnout u 500 000 odběrných míst.

V roce 2012 změnilo dodavatele energií o 2 % více českých domácností či firem než tomu bylo v roce 2011. Tomáš Suchý k tomu říká: „Pozorujeme mírné zpomalení růstu změn dodavatelů energetiky, což je způsobeno celkovým poklesem podílu podomních prodejců na změně dodavatele energie. Češi jsou stále informovanější, mnohem méně se nechají tlačit supervýhodnými akčními nabídkami od podomních prodejců a chtějí si v klidu porovnat více dodavatelů. Předpokládáme, že stejně jako doposud, se bude zvyšovat podíl převodů, které budou uskutečněny přes internet,“ dodává Suchý.

Ušetřeno.cz:

Portál Ušetřeno.cz funguje jako nezávislý komplexní srovnávač cen mnoha produktů napříč celým trhem – od energetiky a pojištění, až po finanční produkty. Svým uživatelům poskytuje veškeré služby na jednom místě, čímž jim šetří čas i peníze. Ušetřeno.cz je vlajkovou lodí společnosti AdFinance.cz, která byla založena v roce 2010. Svým partnerům AdFinance následně dodávají kontakty na potenciální zákazníky či přímo hotové smlouvy se zákazníky novými a jen v energetické sekci společnost takto měsíčně převede na 4.000 smluv. Vedle portálu Ušetřeno.cz provozuje AdFinance i konkrétněji zaměřené portály, například Energium.cz, Pojistito.cz, eSlevy.cz a další.