Kaspersky Lab zaznamenala miliony útoků na hráče počítačových her

Cloudová databáze KSN* společnosti Kaspersky Lab v roce 2012 zaznamenala každý den na sedm tisíc pokusů o infekci hráčů počítačových her. Jejich cílem bylo získání osobních dat, například hesel k online hrám nebo online bankovním systémům. Kybernetičtí zločinci se poté snažili ukrást avatary hráčů nebo herní předměty přímo ve virtuálním prostředí, aby je pak za reálné peníze mohli na internetu prodávat. U online bankovnictví se zase pokoušeli odčerpat peníze z bankovních kont. (TZ)

Analytici Kaspersky Lab odhalili, že kybernetičtí zločinci rozeslali hráčům denně v průměru deset emailů se škodlivými odkazy nebo přílohami, a zhruba 500 krát denně se pokusili o infikování jejich počítačů skrze internetové prohlížeče. Počet škodlivých programů zacílených na online hry navíc každý den vzrostl o 5 000.

Sociální inženýrství, zejména phishing, bylo jednou z nejoblíbenějších taktik. Kybernetičtí zločinci například zneužili jméno oblíbené hry a snažili se nalákat hráče na falešné webové stránky, aby z nich dostali hesla k hráčským účtům. V roce 2012 zaznamenali experti Kaspersky Lab 15 milionů phishingových webů imitujících hlavní vývojáře online her. Útočníci se denně snažili přesměrovat 50 tisíc jejich uživatelů, všechny pokusy ale zachytil profesionální anti-phishingový systém zabudovaný do softwaru Kaspersky Internet Security. Některé pokusy o kybernetický útok totiž neodhalí snadno ani zkušený uživatel internetu.

*Data v Kaspersky Security Network (KSN) jsou sbírána se souhlasem milionů uživatelů produktů Kaspersky Lab po celém světě. KSN automaticky vyhodnocuje informace o pokusech o infikování malwarem nebo ukládání podezřelých souborů na počítače uživatelů. Data jsou utajená a využívána striktně k analýze na centrálních serverech Kaspersky Lab.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je největším soukromě vlastněným poskytovatelem koncových bezpečnostních řešení na světě. Společnost se řadí mezi čtyři největší prodejce bezpečnostních řešení pro koncové uživatele.* Již 15 let patří Kaspersky Lab mezi přední inovátory v oblasti informačních technologií a poskytuje efektivní digitální bezpečnostní řešení zákazníkům, malým a středním firmám i velkým podnikům. Aktuálně společnost působí v bezmála 200 zemích a oblastech a poskytuje ochranu více než 300 milionům uživatelů. Více informací o společnosti Kaspersky Lab najdete na www.kaspersky.com.

*Společnost zařadil na čtvrté místo žebříček „IDC Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2011“. Žebříček vyšel ve zprávě „IDC Worldwide IT Security Products 2012-2016 Forecast and 2011 Vendor Shares – December 2011“ a řadil poskytovatele software podle zisku z prodeje koncových bezpečnostních řešení v roce 2011.