Check Point odkrývá bezpečnostní rizika skrytá v podnikových sítích

PRAHA, 6. března 2013 – Společnost Check Point Software Technologies Ltd. (Nasdaq: CHKP), světový lídr v oblasti zabezpečení internetu, vydala zprávu Security Report 2013, která odkrývá největší bezpečnostní rizika, jež ohrožují organizace na celém světě. Dokument se věnuje nejzávažnějším bezpečnostním hrozbám, rizikovým webovým aplikacím ohrožujícím prostředí podnikových sítí a únikům dat neúmyslně způsobeným zaměstnanci. Nejdůležitější část zprávy tvoří bezpečnostní doporučení, která se týkají ochrany před těmito hrozbami.  (TZ)
Plné znění zprávy Check Point 2013 Security Report najdete na adrese: www.checkpoint.com/campaigns/security-report/index.html

Z loňských „závodů ve zbrojení“ mezi útočníky a IT profesionály mimo jiné vyplynulo, že mnoho nejzávažnějších hrozeb zůstalo síťovým administrátorům skryto. Tato ohrožení souvisejí na jedné straně s neustále se vyvíjejícími technikami hackerů, na druhé straně s rizikovými on-line aktivitami zaměstnanců, kteří nechtěně vytvářejí zranitelnosti v podnikových sítích. Aby mohly organizace navrhnout a vytvořit účinný bezpečnostní plán, musí nejprve poznat a pochopit všechny aktivity, jež se odehrávají v jejich sítích.
Na základě informací od téměř 900 společností, které se průzkumu zúčastnily,  ukazuje zpráva Check Point 2013 Security Report skrytá místa podnikových sítí a nejdůležitější bezpečnostní rizika, kterým organizace každý den čelí:

Skryté bezpečnostní hrozby

ybernetické útoky – od škodlivých aplikací až po hackerská napadení – se budou v letošním roce dále rozvíjet. Dopadnou na organizace všech velikostí. Výzkum odhalil, že 63% podniků bylo infikováno boty a více než polovina se alespoň jednou denně nakazila novým malwarem. Zpráva obsahuje přehled nejzávažnějších hrozeb, včetně nepříliš známých botnetů, zemí s nejčastějším výskytem malwaru, předních dodavatelů zranitelností a ohrožení, útoků SQL injection podle země původu a mnoho dalších překvapujících zjištění.

Rizikové aplikace Web 2.0

Nárůst Web 2.0 aplikací nabídnul hackerům nebývalé možnosti průniků do podnikových sítí. Výzkum zjistil, že 91% organizací využívá z hlediska bezpečnosti potenciálně rizikové programy. Zpráva obsahuje přehled těchto problémových webových aplikací, včetně frekvence jejich výskytu a použití. Patří k nim anonymizéry (proxy servery), programy P2P, on-line služby pro ukládání a sdílení souborů a největší sociální sítě. Všechny tyto aplikace mohou otevřít zadní dveře do podnikových sítí.

Úniky dat

Podnikové informace jsou dnes mnohem přístupnější a pohyblivější než kdykoli v minulosti. Zvyšuje se tudíž riziko jejich ztráty nebo úniku. Více než polovina zkoumaných organizací zaznamenala alespoň jeden incident v podobě ztráty dat. Zpráva informuje o různých typech citlivých informací, jež byly ztraceny nebo unikly. Šlo například i o data platebních karet nebo o chráněné zdravotní informace. Dokument rovněž indikuje obory, jež mají největší tendenci ke ztrátám dat.

„Náš výzkum odhalil mnoho znepokojivých zranitelností a bezpečnostních hrozeb. Organizace si jich často nebyly vůbec vědomy,” říká Amnon Bar-Lev, prezident společnosti Check Point Software Technologies. „IT profesionálové nyní mohou lépe definovat bezpečnostní plány pro ochranu organizací před neustávajícím přílivem nově vznikajících hrozeb. Ztrátu dat mohou přinést botnety i zaměstnanci využívající rizikové webové aplikace typu anonymizérů.”

„Zpráva Check Point 2013 Security Report vyzývá k zásahu, k činnosti. Nabízí unikátní vhled do hloubky i šíře současných a nově vznikajících hrozeb,” řekl Alberto Dosal, předseda představenstva společnosti Compuquip Technologies, která je jedním z největších floridských plně integrovaných poskytovatelů IT služeb. „Jde o opravdu působivé a komplexní čtení pro všechny výkonné manažery.”

Jako důvěryhodný lídr v oblasti bezpečnosti pomáhá společnost Check Point organizacím všech velikostí při implementaci bezpečnostních plánů a architektur, které odpovídají potřebám a požadavkům byznysu. Oceňované portfolio produktů nabízí podnikům vícevrstvé zabezpečení pro boj se všemi typy hrozeb, jež zpráva Security report 2013 identifikovala. Zařízení Check Point Security Gateways, která využívají softwarové blady s funkcionalitou IPS, kontroly aplikací, filtrování URL, Antivirus nebo Anti-Bot, mohou detekovat a eliminovat i nejnovější hrozby. Služba Check Point ThreatCloud propojuje softwarové blady v reálném čase generovaným bezpečnostním zpravodajstvím a dodávkou signatur. Navíc řešení Check Point Secure Web Gateway blokuje přístup uživatelů ke stránkám nakaženým malwarem a k vysoce rizikovým aplikacím typu anonymizérů. Aplikace Check Point DLP Software Blade pomáhá organizacím s preventivní ochranou citlivých informací před nechtěným únikem nebo ztrátou.

Kompletní zprávu najdete na tomto odkazu:
http://www.checkpoint.com/campaigns/security-report/index.html

Pro více informací o možnosti provedení bezpečnostní analýzy vaší infrastruktury, prosím, navštivte: http://www.checkpoint.com/campaigns/3d-analysis-tool/index.html

O zprávě Security Report

Zpráva Check Point 2013 Security Report poskytuje informace o bezpečnostních událostech, ke kterým došlo v organizacích celého světa. Současně nabízí doporučení pro ochranu proti nim. Zpráva vychází z výzkumu a analýzy téměř 900 společností, které se zapojily do projektu Check Point 3D, nebo využívají službu Check Point ThreatCloud, případně jsou součástí sítě senzorů společnosti Check Point.

O společnosti Check Point Software Technologies

Check Point Software Technologies Ltd. (www.checkpoint.com), celosvětový lídr v oblasti zabezpečení internetu, je jediný dodavatel, který nabízí jednotný rámec pro správu komplexního zabezpečení sítí, dat a koncových bodů. Check Point svým zákazníkům přináší bezkonkureční zabezpečení proti všem typům hrozeb, klade důraz na jednoduchost nastavení a ovládání a snižuje náklady na vlastnictví. Check Point jako první uvedl na trh firewall (označený FireWall-1) s patentovanou technologií „stateful inspection“. Nejnovější inovací Check Pointu je architektura softwarových bladů. Dynamická architektura softwarových bladů nabízí bezpečná, flexibilní a jednoduchá řešení, která je možné libovolně přizpůsobit potřebám jakékoliv organizace či prostředí. Mezi zákazníky Check Pointu patří desítky tisíc společností a organizací všech velikostí, včetně všech firem uváděných v žebříčku Fortune 100. Řešení ZoneAlarm, které získalo řadu ocenění, chrání milióny počítačů proti útokům hackerů, spyware a krádeží identity.