Prodeje tabletů lámou rekordy. Lidé žádají kvalitu s dobrým výkonem

Oblíbenost tabletů vzrůstá. Strmý nárůst prodeje hlásí i jeden z největších e-shopů s elektronikou, česká společnost T.S.BOHEMIA a.s., která hlásí meziroční nárůst prodeje tabletů o závratných 1000 %. Vysoké prodejnosti tabletů nahrává i klesající cena tohoto segmentu výrobků. Dvě věci se ale mění. Tlak na kvalitu a preference zařízení s operačním systémem Android. (TZ)

Kvalita a výkon v popředí zájmu

„Ze začátku, když tablety teprve začaly pronikat na český trh, bylo dostupných mnoho výrobků tzv. „no-name“ značek za velmi nízké ceny. Zákazníci je kupovali ve velkém, ale často byli následně zklamáni. Nižší cena se u těchto modelů projevila slabým výkonem, zařízení pomalu reagovala a jejich ovládání celkově nebylo příliš uživatelsky příjemné,“  říká Lucie Kropáčová, tisková mluvčí T.S.BOHEMIA. V poslední době se však tablety stávají nedílnou součástí sortimentu renomovaných výrobců notebooků (například Acer), ale přitom jsou cenově přátelské, takže si dnes zákazník může pořídit kvalitní značkový tablet za příznivou cenu. „Trendem posledního roku jsou tablety s osmipalcovou úhlopříčkou, které představují kompromis mezi výkonným zařízením a jeho nižší pořizovací cenou. Co se týče oblíbenosti výrobků konkrétních značek, tak v posledním roce zákazníci preferují zařízení s operačním systémem Android, která převzala nadvládu nad iPady,“ dodává Lucie Kropáčová.

Čím tablety pobláznily svět?

Lidé stále častěji dávají přednost lehkému, snadno přenosnému zařízení, které dokáže nahradit mnohé funkce notebooků. Koupě tabletu láká především snadnou přenosností a kompaktními rozměry, ale i vysokým výkonem těchto zařízení. Dalším důvodem vzrůstajícího zájmu o tablety je možnost jejich mnohočetného využití – lze na nich například sledovat filmy, surfovat po internetu, prohlížet fotografie i hrát hry. „Zákazníci mají vyšší požadavky na výkon tabletu, stejně jako na jeho designové provedení. Vzhledem k tomu, že tablet je určen pro častou manipulaci, je kladen důraz na malou tloušťku a celkově snadnou přenositelnost přístroje,“ říká Lucie Kropáčová, tisková mluvčí T.S.BOHEMIA. Silným argumentem pro oblíbenost tabletů je i fakt, že na rozdíl od přenosných počítačů vydrží jejich baterie celý den. Jsou vhodnou volbou pro uživatele, kteří často cestují a potřebují mít svá data stále s sebou.

Nejasná zpráva o jejich budoucnosti

Ač si mnozí život bez něj nedokážou představit, nejspíše za pár let zcela vymizí z trhu. „Tablet na rozdíl od telefonu nezasunete do obligátních kapes. Přes mnohé klady není tablet uživatelsky příjemný, ani dostatečně rychlý pro psaní delších textů pomocí virtuální klávesnice,“ hodnotí jeho šance Lucie Kropáčová a dodává: „Náš odhad je takový, že tablety budou jednou nahrazeny ultrabooky s dotykovou obrazovkou. Ty již nyní nabízejí větší kapacitu i skladnost,“ uzavírá Lucie Kropáčová.

T.S.BOHEMIA a.s.

100% česká společnost působí v oblasti internetového prodeje s výpočetní a spotřební elektronikou více než 19 let a stala se lídrem v tomto segmentu. Je zároveň největším tuzemským výrobcem PC značky Barbone. Má celkem 11 kamenných prodejen po celé České republice. Centrální sklad v Olomouci má velikost 5 000 m², kde jsou k dispozici produkty všech světových výrobců. Za rok 2012 dosáhla T.S.BOHEMIA a.s. obratu 1,4 mld. Kč a vyřídila 610.832 objednávek.