Výzkum TrustPortu: uživatelé softwaru podepíší cokoliv

Brno, 5. června 2013 – Společnost TrustPort, výrobce antivirových programů a aplikací pro mobilní platformy, dnes zveřejňuje výsledky celosvětového průzkumu, který se zaměřil na chování a zvyky uživatelů počítačů a mobilních telefonů v souvislosti s jejich digitální bezpečností. Výzkum probíhal mezi uživateli antivirových programů po dobu jednoho roku a zúčastnili se ho respondenti z 30 různých zemí. Více než polovina všech dotázaných byla ve věku 20 – 33 let. Výsledky dotazníkového šetření shrnula společnost TrustPort v přehledné infografice, která přináší nové poznatky o bezpečnostních zvycích dnešních počítačových a mobilních uživatelů. (TZ)

„Překvapilo nás, že pouze 10 % těch, kteří si instalují nový program do svého počítače či chytrého telefonu, čte seznam požadovaných oprávnění či podmínky licenční smlouvy, které jsou součástí instalace každého softwaru. Smlouva přitom může obsahovat důležité informace související s nakládáním s osobními údaji či další bezpečnostní pravidla nebo může uživatele dokonce znevýhodnit“, upozorňuje Pavel Mrnuštík, ředitel firmy TrustPort. “Průzkum také ukázal, že většině uživatelů chytrých telefonů nevadí, když nainstalované programy odesílají jejich osobní data a soubory na cloudové úložiště bez jejich vědomí”, dodává.

Dotázaní nahlíželi kritičtěji na koncept tzv. digitálního domova, který umožňuje digitalizovat, integrovat a zjednodušit ovládání všech domácích spotřebičů a elektronických zařízení. Tato myšlenka se líbí většině respondentů, ale všichni se shodují na tom, že koncept digitální domácnosti nutně potřebuje značná bezpečnostní vylepšení.

Pokud jde o zabezpečení smartphonů, spokojenost vyjádřilo celých 79 % dotázaných. Jen 18 % respondentů si myslí, že chytré telefony nejsou dostatečně bezpečné a pouhá 3 % všech účastníků je považuje za vyloženě nebezpečné.

Budoucnost bezpečnostních řešení je podle názoru účastníků průzkumu v hybridních bezpečnostních řešeních, která kombinují lokální a cloudové technologie. Uživatelé stále spoléhají na jistotu lokálních antivirů instalovaných přímo na počítači či telefonu, ale zároveň vidí i výhody cloudových bezpečnostních systémů, které nezatěžují výkon a paměť zařízení. Směrování nových technologií do cloudu se přizpůsobuje i společnost TrustPort, která nabízí svým uživatelům mimo jiné ochranu v podobě bezpečného šifrování dat ať již v chytrém telefonu, v počítači či v cloudu.

Profil společnosti TrustPort

TrustPort je přední výrobce bezpečnostního softwaru. V mnoha nezávislých testech se TrustPort řadí ke světové špičce v oblasti bezpečnostních řešení pro informační a komunikační technologie. Testy realizované společnostmi Virus Bulletin a AV-Comparatives potvrdily prominentní pozici TrustPortu v antivirovém odvětví. Produkty firmy TrustPort jsou nabízeny v několika jazykových mutacích a chrání firmy a domácnosti ve více než stovce zemí světa. Společnost TrustPort patří do Cleverlance Group, která se řadí mezi přední středoevropské podniky poskytující řešení a služby v oblasti informačních technologií.

Pro více informací prosím navštivte stránky www.trustport.com