Aplikace České peníze pro tablety Windows 8

Přehled českých bankovek a mincí, jejich ochranné prvky a kurzy vyhlašované Českou národní bankou včetně praktické kalkulačky budou mít nyní po ruce uživatelé tabletů s operačním systémem Windows 8. Aplikace České peníze je nově zdarma ke stažení ve Windows Store. Lidé si poprvé aplikaci vyzkouší v Den otevřených dveří ČNB v sobotu 8. června 2013. (TZ)

České peníze jsou už dostupné pro mobilní zařízení s operačními systémy Apple iOS a Android. Aplikace pro majitele tabletů s Windows 8 je jako první rozšířena o kurzy devizového trhu vyhlašované každý pracovní den Českou národní bankou a praktickou kurzovou kalkulačku.

Aplikaci České peníze pro tablety s operačním systémem Windows 8 ocení každý, kdo chce mít po ruce jednoduchý návod na určování pravosti a platnosti českých peněz a přehled o aktuálních kurzech koruny k třem desítkám světových měn. Aplikaci tak mohou využívat i turisté, kteří cestují do České republiky. Dostupná je v českém a anglickém jazyce.

Aplikace České peníze nabízí mimo jiné přehled a popis ochranných prvků bankovek, včetně ukázky prvků viditelných pouze pod UV světlem, proti světlu a při sklopení. Pro Českou národní banku ji vyvinula firma Zentity ve spolupráci se společností Microsoft.

 

Aplikace České peníze je od roku 2012 dostupná pro mobilní zařízení s operačním systémem iOS a od roku 2013 pro mobilní zařízení s Androidem. Ihned po svém oficiálním představení se aplikace stala nejstahovanější českou aplikací v kategorii Finance v Appstoru, v roce 2013 získala ocenění pro druhou nejlepší appku roku v soutěži Zlatý středník. Od roku 2012 si České peníze do svých mobilních zařízení stáhlo přes 14 tisíc uživatelů.

Česká národní banka je ústřední bankou České republiky a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem. Hlavním cílem ČNB je péče o cenovou stabilitu. ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank, vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz, ochranou spotřebitele a devizový dohled. Jako banka státu ČNB vede účty a provádí platební styk a další bankovní služby pro stát a veřejný sektor.