Rozšiřování sítí LTE a nárůst smartphonů vede k růstu objemu video přenosů

Nové vydání zprávy Ericssonu (burza NASDAQ: ERIC) o stavu mobility uvádí, že objem mobilních datových přenosů v nadcházejících letech výrazně vzroste, zejména díky video přenosům. Očekává se, že do konce roku 2018 celkový objem datových přenosů vzroste dvanáctinásobně. Stále větší míra využití datových přenosů je způsobena neustálým růstem objemu dostupného obsahu a vyšší rychlostí sítí, v důsledku rozvoje technologií HSPA a LTE. (TZ)

Douglas Gilstrap, první viceprezident a ředitel pro strategie Ericssonu, prohlašuje: „V roce 2018 budou služby sítí LTE dostupné přibližně pro 60 % světové populace. Očekáváme, že zásluhou dokonalejších zařízení a poptávky po službách náročných na objem dat, například video přenosech, v roce 2017 počet uživatelů sítí LTE překročí 1 miliardu. Díky zavádění technologie WCDMA/HSPA se zvyšuje rychlost sítí a tedy i uživatelský komfort.“

Video přenosy tvoří hlavní objem datových přenosů v sítích – očekává se, že do konce roku 2018 každoročně porostou o přibližně 60 %. V některých sítích dosahuje objem video přenosů v průměru 2,6 GB na uživatele měsíčně.

Jiří Rynt, Senior Technical manager Ericssonu pro Českou republiku, dodává: „Z pohledu mobilního datového provozu je třeba také zmínit, že jeho celosvětový objem se meziročně v období Q1 2012 a Q1 2013 zdvojnásobil, zatímco hlasový provoz rostl za stejné období pouze 4%. Do roku 2018 vzroste mobilní datový provoz přibližně dvanáctkrát oproti roku 2012. Přestože rozdíly v růstu datového provozu mezi jednotlivými regiony světa mohou být velké, silný datový růst uvidíme ve všech regionech.“

I přes oblibu sledování videa není pravdou, že uživatelé nutně tráví většinu času používáním aplikací náročných na datové přenosy. Více času tráví na sociálních sítích: v některých sítích je to v průměru 85 minut denně.

V prvním čtvrtletí roku 2013 smartphony tvořily přibližně polovinu všech prodejů mobilních telefonů, ve srovnání se 40 % všech prodejů v roce 2012. K prvnímu čtvrtletí 2013 celkový počet uživatelů mobilních telefonů v celosvětovém měřítku meziročně vzrostl o 8 %. Z tohoto počtu přibližně 60 milionů uživatelů využívalo technologii WCDMA/HSPA, počty uživatelů využívajících pouze technologii GSM/EDGE vzrostly o cca 30 milionů a v sítích LTE přibylo přibližně 20 milionů nových uživatelů. Ještě rychleji v uvedeném období rostly počty uživatelů vysokorychlostního mobilního připojení (meziročně rychlostí 45 %) a dosáhly počtu přibližně 1,7 miliardy.

Poznámky pro redaktory:

Graf znázorňující pokrytí populace mobilními technologiemi v období 2012–2018 ke stažení zde: http://www.flickr.com/photos/pramconsulting/8977870506/sizes/l/in/photostream/

Mobility report: http://hugin.info/1061/R/1706363/564791.pdf

Broadcast room: www.ericsson.com/broadcast_room

Ericsson je předním mezinárodním dodavatelem telekomunikačních technologií a služeb. Prostřednictvím řešení fungujících v reálném čase vytváříme propojenou společnost, která nám všem umožňuje studovat, pracovat a svobodněji žít v trvale udržitelných společnostech po celém světě.

Naši nabídku tvoří služby, software a infrastruktura informačních a komunikačních technologií určených telekomunikačním operátorům a jiným odvětvím. V současnosti se v sítích od Ericssonu uskutečňuje více než 40 % celosvětové mobilní komunikace a naše společnost zajišťuje servis sítí zákazníků s více než 2 miliardami uživatelů.

Působíme ve 180 zemích a zaměstnáváme více než 100 000 pracovníků. Ericsson byl založen v roce 1876 a sídlí ve Stockholmu ve Švédsku. V roce 2011 činily tržby naší společnosti 226,9 miliard švédských korun (35 miliard amerických dolarů). Ericsson je zapsán na stockholmské burze NASDAQ OMX a newyorské burze NASDAQ.

www.ericsson.com
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/technologyforgood
www.youtube.com/ericssonpress