IBM představuje NeXtScale System: technologie pro vysoce náročné výpočty se přesouvá z laboratoří do datových center

Armonk, stát New York, 10. září 2013 – Společnost IBM představila NeXtScale SystemTM, novou flexibilní výpočetní platformu, která poskytuje trojnásobný počet jader oproti současným 1U rack serverům. Díky tomu jde o ideální řešení pro oblasti se vzrůstající pracovní zátěží, jako jsou sociální média, analytické nástroje, technické zpracování dat nebo cloud. (TZ)

Rychlé zavádění vysokých pracovních zátěží a modelů poskytování služeb klade na datová centra značné nároky. Klienti proto hledají nové technologie, jež by jim vyhověly s maximálním výkonem a minimální spotřebou energie a umožnily by vyšší efektivitu s nižšími náklady. NeXtScale je nejnovějším příspěvkem v portfoliu IBM x86. Toto řešení je navrženo tak, aby umožnilo využívat aplikace s výkonem odpovídajícím superpočítači v jakémkoliv datovém centru, a to díky jednoduché, flexibilní a otevřené architektuře, která podporuje zrychlení operací, ukládání a zpracování grafiky.

Nové řešení propojuje až 84 systémů postavených na x86 a 2 016 procesorových jader ve standardním devatenáctipalcovém racku (dle norem EIA). Umožňuje snadnou integraci do jakéhokoliv datového centra. Využívá standardní komponenty jako I/O karty a  top-of-rack síťové switche umožňující flexibilitu při výběru a snadné nasazení. IBM také nabízí k využití na řešeních NeXtScale výkonný balíček softwaru včetně systému IBM General Parallel File System, GPFS Storage Server, xCAT a Platform Computing, které umožňují efektivní plánování, správu a optimalizaci.

Výsledkem je jednotná architektura postavená na otevřených standardech, která zajišťuje vysoký výkon a efektivitu, a kterou lze hladce integrovat do datových center klientů v souladu se stávajícími postupy a nástroji x86. Systém NeXtScale pomáhá klientům lépe řídit operace a investiční rozpočty, protože umožňuje maximální výpočetní výkon na minimálním prostoru datového centra. Vzhledem k možnostem standardního rackování a širokému využití standardních komponent mohou partneři IBM dodávat tuto technologii pro vysoce náročné výpočty širokým řadám uživatelů.

NeXtScale je ideální pro:

  • velká datová centra, která vyžadují efektivitu, vysokou výpočetní hustotu, intenzitu a škálovatelnost

  • veřejné, privátní a hybridní cloudové infrastruktury

  • aplikace pro analýzu dat jako jsou systémy CRM, optimalizace provozu, řízení rizik či financí a nové modely podnikání

  • internetové aplikace jako online hry a video streaming

  • zobrazování s vysokým rozlišením pro aplikace v nejrůznějších oborech od medicíny až po těžbu ropy a zemního plynu

  • „úsekové“ využití, při němž může malé řešení urychlit předvídání výstupu, technickou analýzu, konstrukci a modelování

IBM také představuje nové řešení x3650 M4 HD, které rozšíří řadu 3650 a nabízí v rámci své třídy první RAID s propustností 12 GB a o 60 % vyšší kapacitu umožňující větší hustotu ukládání a vyšší IO výkon. Je proto ideální pro aplikace související s velkými daty a zásadními pracovními zátěžemi. IBM NeXtScale a System x3650 M4 HD představují dvě novinky v inovovaném portfoliu dvousocketových systémů System x, které dále obsahuje rack a tower servery System x, Flex System, iDataPlex a BladeCenter. Všechny budou nyní obsahovat nový procesor Intel Xeon z produktové rodiny E5-2600 v2, což umožní zvýšení výkonu až o 45 %.

NeXtScale nabízí partnerům IBM vysoce flexibilní systém, který lze objednat od distributorů v podobě stavebních bloků, k nimž mohou partneři přidat komponenty vysoké hodnoty, služby a podporu, a tak rozšířit příležitosti k navýšení tržeb. Toto řešení pro vysoce náročné výpočty je takzvaně „channel-friendly“, tedy vhodné pro kanálový prodej, a umožňuje partnerům oslovit nové klienty a prodávat do nejrychleji rostoucí oblasti infrastruktury na trhu řešení x86.

Systém NeXtScale se vyznačuje skutečnou flexibilitou a lze jej zakoupit v podobě jediného uzlu, prázdné nebo konfigurované šasi nebo jako rackové, kompletně předtestované řešení IBM Intelligent Cluster, které je plně konfigurované a připravené k užívání. V podobě platformy Intelligent Cluster se NeXtScale dostane ke klientovi s již připravenými racky, zapojením a značením dle přání klienta, s předprogramovanými IMM a adresami a provedeným zátěžovým testem, a to prakticky bez dodatečných nákladů. Díky tomu se zkracuje doba mezi doručením a zahájením provozu o 75 % a současně se i výrazně omezuje odpad z obalových materiálů.

Další informace o NeXtScale a oznámených novinkách najdete zde.

Obrázky NeXtScale a dalších nových produktů jsou k dispozici zde.

Animaci NeXtScale si prohlédněte tady.

Původní tiskovou zprávu v angličtině najdete zde.