Politické strany chrání osobní údaje zodpovědně, zároveň si však uvědomují riziko lidského faktoru

Praha, 20. října 2013 – V rámci ankety, kterou zadala společnost Safetica, byly dotázány všechny kandidující politické strany na úroveň jejich ochrany proti únikům citlivých dat, zejména osobních údajů voličů. Dotazník Safetica vyplnilo sedm politických uskupení. Šest ze sedmi politických stran uvedlo, že vedle dat o svých členech, disponují také osobními údaji dalších občanů. Nejčastěji se jedná o jejich dárce, podporovatele a přívržence nebo odběratele newsletterů, ale také běžné voliče, které adresně oslovují v kampani. Za některé strany oslovují voliče komerční subjekty, které si najímají. Politické strany svá data sice chrání, ale jsou si vesměs vědomy toho, že nejslabším článkem je člověk, který k nim má přístup „zevnitř“ a může způsobit jejich únik. (TZ)

Všechny politické strany, které na dotazník odpověděly, mají nastavená pravidla a principy pro práci s citlivými údaji. Většinou mohou k těmto citlivý informacím přistupovat pouze pověřené osoby. Nejčastěji jejich technické zabezpečení obsahuje šifrování a další autorizační prvky jako hesla nebo sledování externího přístupu do sítě. I když se politické strany snaží eliminovat možnosti úniku dat nasazením různých technologií a přijetím politik, jsou si vědomy, že nelze 100 % zaručit jejich bezpečí. Vedle útoků zvenčí může dojít například k selhání lidského faktoru. Chybu uživatelů všechny strany svorně uvedly jako největší hrozbu v ochraně dat.

„Lidé jsou nejslabším článkem. I při nasazení nejlepších technologií, představuje člověk jisté riziko. Jak ukázal i náš nedávný průzkum mezi českými firmami, v 95 % případů mohl za únik dat zaměstnanec, tedy člověk zevnitř organizace. Proto je třeba nasadit vhodné technologie, jasně nastavit pravidla pro nakládání s daty a dohlížet na jejich dodržování, což se v mnoha případech ve veřejném, státním ani komerčním sektoru bohužel neděje,“ komentuje Jakub Mahdal, CEO společnosti Safetica.

V rámci ankety byly politické strany také dotázány na zákonnou ochranu osobních dat. Pro většinu je současný zákon 101/2000Sb. v pořádku a neplánují navrhnout jeho změnu. Zlepšení v oblasti ochrany soukromí na internetu má naopak v programu například Strana zelených. Česká pirátská strana se pak chce zasadit o zrušení data retention – zákona, který nařizuje všem mobilním operátorům a poskytovatelům internetového připojení uchovávat údaje o komunikaci jejich zákazníků.

Poznámka: Dotazník byl rozeslán na všechny politické strany, které se zúčastní nadcházejících voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Na otázky zcela odmítly odpovědět následující politické strany: ANO 2011, Hlava vzhůru, Strana Práv Občanů ZEMANOVCI. Reakci zaslaly: Česká pirátská strana, Česká strana sociálně demokratická, Strana svobodných občanů, Strana zelených, TOP 09, Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, KDU ČSL. Pro ostatní není toto téma aktuální nebo nezaslali své odpovědi v dané časové lhůtě.

O společnosti Safetica Technologies

Safetica Technologies se specializuje na softwarovou ochranu proti selhání lidského faktoru – zlým úmyslům i škodám z nedbalosti. Vlajkovou lodí společnosti je bezpečnostní software Safetica, první software na světě pro komplexní ochranu společností před lidskými chybami. Safetica chrání před následky úniků citlivých informací a ztrátami spojenými s neefektivně vynaloženými personálními náklady.

Mezi partnery Safetica Technologies se řadí distributoři globálních antivirových výrobců a zkušení systémoví integrátoři. Produkty společnosti a jejich podpora jsou dostupné ve více než 50 zemích světa na 5 kontinentech.

Pro více informací navštivte internetovou stránku: www.safetica.cz