Společnost Sony debutuje prvními Full-frame objektivy s bajonetem E

Lehké a kompaktní prémiové objektivy se systémem bajonetového uchycení E, bajonetové adaptéry kompatibilní s Full-frame fotoaparáty α7 a α7R, nové objektivy G Lens s bajonetovým uchycením A, to vše jsou novinky. (TZ)

Jakmile jednou okusíte čistotu barvy, kontrast a hloubku pole, poskytované Full-frame fotoaparáty, není cesty zpět. Na trh přicházejí objektivy s bajonetovým uchycením E, které umožňují maximálně využít výjimečný potenciál modelů α7 a α7R, Full-frame digitálních fotoaparátů s výměnnými objektivy.

Řada FE Full-frame objektivů s bajonetovým uchycením E nabízí špičkovou obrazovou kvalitu a odolnost vůči prachu/vlhkosti v kompaktním těle a obsahuje dva všestranné transfokátory se středním rozsahem zoomu, dva prémiové objektivy Sonnar T* s vysokou světelností a teleobjektiv prvotřídní kvality G Lens. Tyto objektivy, které jsou dokonalými partnery fotoaparátů Sony α7 a α7R, je možné používat i se všemi ostatními fotoaparáty a videokamerami s bajonetovým uchycením E, včetně skvěle hodnocených modelů NEX-6 a NEX-7.

Řadu objektivů doplňuje bajonetový adaptér nové generace, poskytující fotografům extra svobodu pro bezproblémové využívání jejich cenných Full-frame objektivů s bajonetovým uchycením A, spolu s fotoaparáty α7 a α7R. Řada objektivů s bajonetovým uchycením A se zároveň rozšířila o verzi „Mark 2“, uznávaného objektivu G Lens 70-200 mm F2.8 společnosti Sony.

SEL35F28Z Sonnar T* FE 35 mm F2.8 ZA

Legendární kvalita a spolehlivost jsou hlavním znakem tohoto Full-frame objektivu s pevnou ohniskovou vzdáleností, který nese prestižní jméno Carl Zeiss. S populární ohniskovou vzdáleností 35 mm je objektiv SEL35F28Z širokoúhlým prémiovým nástrojem, který nabízí bezkonkurenční čistotu obrazu a možnosti kreativního vyjádření fotografům specializujícím se na pouliční scenérie a krajinky.

Díky své hmotnosti pouhých 120 gramů a kompaktním rozměrům ideálně doplňuje malé a lehké tělo Full-frame fotoaparátů Sony α7 a α7R. Odolnost vůči prachu/vlhkosti rozšiřuje možnosti využití tohoto univerzálního objektivu při snímání v exteriérech. V souladu s původní koncepcí Sonnar je vysoká maximální světelnost F2.8 objektivu SEL35F28Z zárukou jeho skvělé funkčnosti při snímání v interiérech a scénách vyjadřujících atmosféru tlumeného osvětlení.

SEL55F18Z Sonnar T* FE 55 mm F1.8 ZA

Tento prvotřídní objektiv, přinášející nádherné ztvárnění i výjimečnou ostrost, je jasnou volbou pro portrétování, snímání při nedostatečném osvětlení i pro každodenní fotografické příležitosti. Jeho extrémně vysoká světelnost při maximální cloně F1.8 umožňuje dosahovat mimořádné „bokeh“ efekty rozostření pozadí, a to i díky 9lamelové kruhové konstrukci clony. Stejně jako u všech Full-frame objektivů s bajonetovým uchycením E je objektiv SEL55F18Z s odolností vůči prachu a vlhkosti spolehlivým partnerem i v exteriérech.

Unikátní povrchová vrstva T* spolu s pokrokovou optickou konstrukcí Carl Zeiss redukuje interní odrazy v těle objektivu. Tím je zaručen úžasný kontrast s třpytivými odlesky a hlubokými odstíny černé barvy – což je charakteristickým znakem produktů tohoto prvotřídního výrobce objektivů.

SEL2470Z: Vario-Tessar T* FE 24–70 mm F4 ZA OSS

Vůbec první Full-frame transfokační objektiv Carl Zeiss s bajonetovým uchycením E zpřístupní bohatý svět kreativních možností pokročilým fotografům i všem nadšencům.

Objektiv SEL2470Z kombinuje univerzální 24-70 mm rozsah zoomu s užitečnou maximální clonou F4 při všech ohniskových vzdálenostech a je ideální pro krajinky, portréty i každodenní fotografování. Optická stabilizace obrazu SteadyShot udržuje záběry ostré a čisté, což umožňuje využívat delší časy (rychlosti) závěrky – a to i při větších ohniskových vzdálenostech, kdy chvění rukou dokáže pokazit mnoho fotografií.

 Konstrukce objektivu obsahuje pět asférických členů s jedním členem z ED skla pro klasické a nádherně prokreslené fotografie. Unikátní povrchová vrstva T* společnosti Carl Zeiss na optickém povrchu eliminuje odrazy světla i interní odrazy, aby se posílil kontrast.

Díky kompaktním rozměrům a odolnosti vůči prachu a vlhkosti bude objektiv SEL2470Z ideálním partnerem při každodenním používání v interiérech i exteriérech.

SEL2870: FE 28–70 mm F3.5–5.6 OSS

Od rodinných portrétů až po každodenní momentky: lehký, kompaktní a cenově přitažlivý objektiv Sony SEL2870 bude skvělým základním stupněm při Full-frame snímání.

Tento všestranný transfokátor pro střední rozsah přiblížení využívá optickou stabilizaci obrazu SteadyShot k eliminaci nepříznivých vlivů chvění rukou, a umožňuje tak nádherně svěží a nerozmazané fotografie při všech nastaveních zoomu. Pokroková optická konstrukce společnosti Sony využívá tři asférické členy a jeden člen z ED skla. To přispívá k nádhernému ztvárnění scén objektivem a k minimální aberaci, ale také k zachování kompaktních rozměrů a nízké hmotnosti pro snadnější přenášení. „Cestovní“ design je dále doplněn o odolné utěsnění proti prachu/vlhkosti.

SEL70200G: FE 70–200 mm F4 G OSS

Tento prémiový teleobjektiv je prvním objektivem G Lens s bajonetovým uchycením E od společnosti Sony, který je specificky optimalizován pro Full-frame snímání s fotoaparáty α7 a α7R. Objektiv, který je ideální pro sportovní akce a snímání ve volné přírodě, nabízí rozsáhlou světelnost s maximální clonou F4 při všech ohniskových vzdálenostech. Tento lehký a kompaktní teleobjektiv se vyznačuje nevídanou obrazovou kvalitou, skvělým ovládáním a ergonomikou, což jsou charakteristické znaky objektivů řady G Lens.

Pokroková optická konstrukce obsahuje AA (pokrokové asférické) členy, členy ze Super ED a ED skla, přičemž povrchová vrstva Nano AR od společnosti Sony redukuje záblesky a stíny pro mimořádně vysoký kontrast obrazu. Nároční fotografové jistě ocení praktická vylepšení jako tlačítko aretace zaostření na tělese objektivu, omezovač rozsahu ostření a přepínač režimu panoramatu. Optická stabilizace obrazu SteadyShot a odolnost vůči prachu a vlhkosti přispívají k všestranné přitažlivosti tohoto nádherně zpracovaného a neuvěřitelně praktického teleobjektivu.

SAL70200G2: 70–200 mm F2.8 G SSM II (A-mount)

Tento nejnovější přírůstek do rodiny objektivů Sony s bajonetovým uchycením A je verze „Mark 2“ vyvinutá z prestižního objektivu G Lens 70-200 mm F2.8 a je ideální volbou pro portrétování, jakož i pro snímání sportovních akcí a volné přírody.

Tento transfokační teleobjektiv prvotřídní kvality nabízí extrémně vysokou světelnost s maximální clonou F2.8 pro výjimečný objem zachyceného světla při všech ohniskových vzdálenostech. Extrémně tichý pohon automatického zaostřování, nyní cca 4x rychlejší než u předešlého modelu, poskytne ve srovnání s jeho předchůdcem vylepšené automatické zaostřování (AF) se sledováním pohybujících se objektů. Optický výkon posiluje povrchová vrstva Nano AR společnosti Sony, redukující interní odrazy pro výjimečný kontrast od silně osvětlených scén až po nejhlubší odstíny černé barvy.

LA-EA4 a LA-EA3: Full-frame kompatibilní bajonetové adaptéry

Rozšiřte své fotografické možnosti – a získejte ještě více z Full-frame fotoaparátů Sony α7 a α7R díky soupravě objektivů pro digitální zrcadlovky s bajonetovým uchycením A. LA-EA4 je adaptér pro fotoaparáty s bajonetovým uchycením E, který je kompatibilní prakticky se všemi objektivy s bajonetovým uchycením A – jak pro Full-frame, tak pro APC-S modely. Technologie průhledného zrcadla (Translucent Mirror Technology) uvnitř adaptéru umožňuje rychlé a přesné automatické zaostřování s fázovou detekcí s jakýmkoliv kompatibilním objektivem s bajonetovým uchycením A nasazeným na fotoaparátu se systémem uchycení E a zajišťuje dokonalé přesné zaostření pohybujících se objektů, jakými jsou sportovci, zvířata ve volné přírodě, či hrající děti. (Poznámka: automatické zaostřování není podporováno u telekonvertorů s bajonetovým uchycením A ani u STF objektivů). Při snímání fotografií nebo videa s fotoaparáty s bajonetovým uchycením E je k dispozici i automatické nastavení expozice.

K dispozici je i bajonetový adaptér LA-EA3, který umožní fotografům a kameramanům využívat všechny výhody Full-frame snímání pomocí jejich souprav objektivů s bajonetovým uchycením A (Poznámka: adaptér LA-EA3 nepodporuje automatické zaostřování).

Nové Full-frame objektivy SEL35F28Z, SEL55F18Z, SEL2470Z, SEL2870 a SEL70200G s bajonetovým uchycením E, objektiv SAL70200G2 s bajonetovým uchycením A, bajonetové adaptéry LA-EA3 a LA-EA4 od společnosti Sony jsou již nyní formou předobjednávky dostupné na stránce Sony. Objektivy SEL35F28Z, SAL70200G2, adaptéry LA-EA3 a LA-EA4 budou v prodeji na evropských trzích od konce listopadu, objektivy SEL55F18Z a SEL2470Z budou v prodeji v lednu 2014 a objektivy SEL2870 a SEL70200G budou v prodeji na jaře 2014.

Hlavni charakteristické vlastnosti a funkce

Model

Sonnar T* FE 35 mm F2.8 ZA [SEL35F28Z]

Sonnar T* FE 55 mm F1.8 ZA [SEL55F18Z]

Vario-Tessar T* FE 24–70 mm F4 ZA OSS [SEL2470Z]

Formát

E-mount (35 mm Full-frame)

E-mount (35 mm Full-frame)

E-mount (35 mm Full-frame)

Ohnisková vzdálenost

35 mm

55 mm

24–70 mm

Zorný úhel

63°

43°

84°–34°

Min. clona

22

22

22

Počet lamel clony

7 (kruhová clona)

9 (kruhová clona)

7 (kruhová clona)

Konfigurace objektivu
(skupiny / členy)

5 / 7

5 / 7

10 / 12

Stabilizace obrazu

Optical SteadyShot®

Min. ohnisková vzdálenost

0,35 m

0,5 m

0,4 m

Max. zvětšení

0,12 x

0,14 x

0,20 x

Průměr filtru

49 mm

49 mm

67 mm

Rozměry
(max. průměr x délka)

61,5 × 36,5 mm

64,4 x 70,5 mm

73 x 94,5 mm

Hmotnost

120 g

281 g

426 g

 

Model

FE 28–70 mm F3.5–5.6 OSS [SEL2870]

FE 70–200 mm F4 G OSS [SEL70200G]

70–200 mm F2.8 G SSM II [SAL70200G2]

Formát

E-mount (35 mm Full-frame)

E-mount (35 mm Full-frame)

A-mount (35 mm Full-frame)

Ohnisková vzdálenost

28–70 mm

70–200 mm

70–200 mm

Zorný úhel

75°–34°

34°–12°

34°–12°30′

Min. clona

22–36

22

32

Počet lamel clony

7 (kruhová clona)

9 (kruhová clona)

9 (kruhová clona)

Konfigurace objektivu
(skupiny / členy)

8 / 9

15 / 21

16 / 19

Stabilizace obrazu

Optical SteadyShot®

Optical SteadyShot®

Min. ohnisková vzdálenost

0,3 m (W) až 0,45 m (T)

1,0 m (W) až 1,5 m (T)

1,2 m

Max. zvětšení

0,19 x

0,13 x

0,21 x

Průměr filtru

55 mm

72 mm

77 mm

Rozměry
(max. průměr x délka)

72,5 x 83 mm

80 x 175 mm

87 x 196,5 mm

Hmotnost

295 g

840 g (bez stativu)

1 340 g (bez stativu)

Společnost Sony:

Společnost Sony je přední celosvětový výrobce inovativních audio, video, komunikačních a informačních produktů pro spotřebitelský trh i pro profesionální trhy. Společnost Sony je známá díky svým renomovaným audiovizuálním produktům, jako jsou například HD LCD televizory BRAVIA™, digitální fotoaparáty Cyber-shot™, videokamery Handycam®, digitální zrcadlovky „α“ (vyslovuj alfa), tablety Sony a MP3 přehrávače Walkman®, stejně jako osobní počítače VAIO™ a profesionální produkty pro 3D HD vysílání.

Za účelem získání dalších informací o společnosti Sony Europe prosím navštivte stránku http://www.sony-europe.com. Za účelem získání dalších informací o společnosti Sony Corporation prosím navštivte stránku http://www.sony.net.

„Sony“, „WALKMAN“, „VAIO“, „Cyber-shot“, „Handycam“, „α“, „Exmor“, „BRAVIA“ a „XDCAM“ jsou ochranné známky nebo obchodní značky společnosti Sony Corporation. Všechny ostatní ochranné známky nebo obchodní značky jsou majetkem příslušných vlastníků.