Rok 2014 v IT: Interview s Martinem Bratičákem, Head of Channel CEE společnosti ZyXEL

V IT se proslýchá, že by se do roku 2017 mělo 3x zvýšit množství přenesených dat,co si o tomto tvrzení myslíte – do jaké míry je pravdivé? Čím / proč to tak je? Co byste dodal k bezpečnosti přenosů? Jaké jsou výzvy pro ZyXEL pramenící z tohoto trendu? (TZ)

…Afrika je „connected“

   Myslím si, že tento odhad je ještě konzervativní, neboť takový nárůst se v minulých letech uváděl nikoli s 3-letou perspektivou, ale meziročně (!). Osobně spatřuji 3 důvody. Jednak obecně je internet stále dostupnější pro další masu světové populace, v posledních letech je tento trend nejsilnější v jižní a severní Africe (Jihoafrická republika, Keňa, Egypt, Tunisko, Maroko) kde jsou dohromady stamilionové populace a kde se investují velké částky do infrastruktury. Velmi podobně je na tom celá jižní Amerika. Dalšími zeměmi kde vnímáme tyto investice a které jsou nám z geografického pohledu blíž, je například Řecko a Španělsko, jedná se sice o nejchudší země EU, ale tyto země jak se zdá nalezli společný model „stát-soukromý provider“, který oběma stranám poskytuje jisté výhody.

…přehrávej, nestahuj !
Dalším důvodem je standardní vývoj. Ještě pamatuji dobu, kdy vrcholem grafiky v emailu bylo logo firmy. Dnes už se ani filmy nestahují ale rovnou streamují. YouTube již několik let okupuje přední příčky v nárůstech návštěvnosti i počtu přístupů. Všichni máme super foťáky s minimálně 10Mpix ve svých chytrých mobilech a všichni sdílíme obrovské množství multimediálního obsahu a surfujeme po internetu kdykoli máme volnou chvilku v tramvaji či u oběda. To všechno přináší obrovské nároky na infrastrukturu a samozřejmě to výrazně navyšuje objem přenesených dat.

…až do oblak

    Třetím důvodem je fenomén „cloud“ – spousta firem zmasírována cílenou reklamou přesunula svá data do „oblak“ a co bylo dříve otázkou vnitrofiremní komunikace je dnes součástí internetového trafficu. S popularitou cloudu, samozřejmě roste exponenciální řadou i objem přenesených dat mimo firmu, i když se vlastně původně jedná o interní komunikaci.

…a od toho jsme tady

 Pro nás jakožto výrobce infrastrukturních technologií, jakými jsou Switche, Firewally a bezdrátové technologie, přináší tyto trendy nové obchodní příležitosti a to jednak na straně internetových providerů, kteří musí stále inovovat své sítě tak aby byli schopni pokrývat zvýšenou poptávku ze stran firemních i domácích zákazníků, tak i na straně vlastních firemních sítí, které díky fenoménu BYOD zažívají největší boom od nástupu Gigabitové technologie. Dalším rozměrem je samozřejmě  bezpečnost dat, ať už těch soukromích (nikdo asi nestojí o zjištění že jeho spoře oděné fotky z dovolené jsou volně přístupné) nebo samozřejmě těch firemních  (toto téma je svým rozsahem zdaleka za hranicemi této úvahy). V konečném důsledku se však stejně z bezpečnostních důvodů zálohuje (ideálně na více místech zároveň), duplikuje a šifruje, čímž jsme zpět u navýšení množství přenesených dat.  To vše si žádá výkonnější switche, dokonalejší firewally a bezpečnou WiFi…což je naše parketa.

Vzrůstajícím trendem je firemní mobilita – fenomén BYOD. Co to znamená pro ZyXEL?

Co byste k tomuto doporučil? Jaký to má vliv na konkurenceschopnost (koncových firem a resellerů)?

…můžou za to mobily

    BYOD (Bring your own device) je velmi významnou hybnou silou ve světě sítí. Tento jev se stal fenomén, stejně jako tzv.chytré telefony se kterými je úzce svázán. S jejich masovým rozmachem došlo, jak už bylo zmíněno, k obrovskému nárůstu požadavků na firemní síťovou infrastrukturu. Obecně vzato se prakticky zdvojnásobil počet připojených zařízení, neboť každý dnes vlastní nějaký ten chytrý telefon či tablet se kterým se připojuje do firemní sítě bez ohledu na to zda se jedná o firemní (tedy autorizovaný/managovaný/pod kontrolou) nebo o soukromé zařízení (zde nastává největší kámen úrazu).  A nemusí se jednat jen o připojení v rámci pracoviště do firemní infrastruktury, ale nejběžněji například přístup k emailům či firemním datům z domova nebo na dovolené. To vše sebou nese jistá rizika (zejména bezpečnostní) ale i výhody (mnohé studie zabývající se tématem BYOD prokazatelně zdokladovali zvýšenou pracovní aktivitu ve volném čase zaměstnanců).  Z pohledu zaměstnavatele se tak jedná o žádanou věc, opačný postoj obvykle zaujímají firemní IT manažeři.

…bezpečnost? Co to je?
Nic však není černobílé a je jen otázkou každé takové organizace co a jakým způsobem povolí. Buďme ale realisty – v „SB/SMB rybníku“ ve kterém se ZyXEL pohybuje je bezpečnost mnohdy brána jako „zbytečný luxus pro velké korporace“, což je opět úloha pro nás. Tedy vysvětlovat, ukazovat, školit, erudovat a přesvědčovat, že volně přístupná firemní WiFi síť patří to technického muzea, oddíl pravěk.

…proč ZyXEL?

   A jsme zpět u zvýšených nároků na firemní síťovou infrastrukturu – více zařízení = větší nároky. Nejvíc „bitá“ je na tom WiFi, která se až s příchodem nového „ac“ standardu začíná propustností blížit „rychlému metalickému Gigabitu“. Do této chvíle mu koukala na záda z hodně velké dálky.

  Pokud si tedy dáme dvě a dvě dohromady, zjistíme, že je ideální doba na to zeptat se svých zákazníků jak jsou na tom s wifi. ZyXEL za poslední rok udělal obrovský krok vpřed co se týče Wireless technologií, uvedli jsme na trh nové atraktivní produkty (zejména malý a levný controller pro sítě do 24 Access Pointů NXC2500) a překopali cenovou politiku. Dnes tak disponujeme bezkonkurenčním portfoliem Business WiFi produktů v nejlepším poměru cena vs. výkon na trhu, podpořenými doživotní zárukou.
Podtrženo/sečteno: Ucelený vzdělávací systém (Webináře, Workshopy, Certifikační školení) +  Vysoce konkurenceschopné portfolio + Nadstandardní podpora (Návrhy sítí a měření wifi v terénu, doživotní záruka) = to vše by mělo dát dohromady atraktivní nabídku a odpověď na otázku „Proč ZyXEL?“.

 A jak jste na tom Vy? Jak funkční a použitelná je vaše wifi ? Není to tak jak u většiny volně přístupných sítí?..tedy zdarma, ale absolutně na nic? Odpověděl bych jednou větou, kterou jsem už použil: …To vše si žádá výkonnější switche, dokonalejší firewally a bezpečnou WiFi…což je naše parketa…

O společnosti ZyXEL Communications

Společnost ZyXEL Communications Corp., založená v roce 1989, je přední světová společnost v oboru síťových technologií, která nabízí inovativní a spolehlivá internetová řešení. Jako jeden z prvních výrobců modemů prošel ZyXEL řadou transformací v rychle se vyvíjejícím odvětví sítí. V současnosti je ZyXEL jednou z mála společností na světě, které dokáží nabídnout kompletní síťová řešení telekomunikačním operátorům, malým až středním podnikům i uživatelům v digitální domácnosti, a to v široké škále implementačních scénářů. K řešením pro telekomunikační společnosti patří zařízení pro ústředny (COE), zařízení v objektu zákazníka (CPE), síťová zařízení pro drátový i bezdrátový přístup či páteřní switche. Řešení pro malé a střední podniky i pro velké společnosti zahrnují unifikované bezpečnostní brány, LAN switche, WLAN a IP telefonii. K řešením pro digitální domácnost patří zařízení pro připojení k síti a multimediální řešení.