Soukromé firmy i stát mohou oproti roku 2013 snížit náklady na IT až o polovinu.

Podle statistik společnosti Servodata dosahovaly náklady na IT pro vytvoření jednoho pracovního místa u středních a velkých firem v roce 2013 v průměru 23 000 Kč. Roční provoz firemní infrastruktury pak může dosahovat až 200 000 Kč na zaměstnance. Náklady se samozřejmě značně liší v závislosti na oboru a celkovém počtu zaměstnanců. (TZ)

Nejméně investují do informačních technologií malé výrobní provozy a drobní podnikatelé v oblasti služeb. Nejvíce peněz naopak stojí provoz IT infrastruktury finanční sektor a poskytovatele telekomunikačních služeb. V bankovnictví a pojišťovnictví se tyto náklady v minulém roce pohybovaly okolo 150 000 až 200 000 Kč na zaměstnance za rok. Dlouhodobě vysoké investice do informačních technologií realizuje podle průzkumu organizace Acta non verba také státní správa. Například Ministerstvo pro místní rozvoj průměrně utratí za informační a komunikační technologie 215 000 korun na zaměstnance ročně.

Většina firem již šetří díky centralizaci a virtualizaci

Mezi nejnákladnější položky v oblasti IT středních a velkých podniků patří samotná firemní infrastruktura a její provoz. Řada požadavků na zefektivnění ICT proto v roce 2013 směřovala právě do této oblasti. Zatímco menší firmy se vydaly cestou outsourcingu komplexních IT řešení, střední a větší podniky preferovaly částečný přesun některých řešení do interních cloudů. „Dlouhodobým trendem u velkých firem je centralizace a virtualizace, díky níž lze na hardwaru a energiích ušetřit až polovinu nákladů. Zatímco v minulých letech firmy virtualizovaly především serverové části, dnes investují především do virtualizace desktopů,“ upřesňuje Vladimír Michálek, Head of Strategic Sales společnosti Servodata.

Pozornost podniků se také začala soustřeďovat na zefektivnění ukládání narůstajícího objemu dat. „V tomto ohledu firmy začaly poptávat hlavně deduplikační technologie a tiering,“ dodává Michálek. Deduplikace je proces hledání a eliminace duplicitních částí dat, který dokáže snížit objem ukládaných informací o desítky procent. Smyslem tieringu je pak přesun dat na různé typy úložišť podle jejich relevance a přesunutí méně významných dat na levnější, byť pomalejší úložná místa.

Do popředí se dostává BYOD a Open Source

Stále větší zájem je také o zvýšení mobility a zefektivnění práce zaměstnanců v režimu bring your own device (BYOD). V tomto režimu firmy motivují zaměstnance, aby pro pracovní účely využívali své vlastní notebooky, tablety či chytré telefony. Tímto krokem firmy ušetří za nákup zařízení. Aby však režim BYOD fungoval, musí firmy zajistit bezpečné a spolehlivé sdílení dat a systémů. V tomto módu je také velmi důležité nastavit správný model licencování softwaru, čemuž nejlépe vyhovuje právě virtualizace desktopů a cloudové řešení.

Softwarové licence a provoz aplikací často představují vyšší náklady než samotné pořízení hardwaru pro jednotlivé zaměstnance. Většina společností proto hledá i alternativy v této oblasti. Open source technologie se stále častěji stává běžným produkčním prostředím od operačních systémů, přes middleware a databáze až po portály. „Dnešním trendem ve světě, ale i u nás, je v oblasti middleware znatelný jasný posun směrem k open source s profesionální podporou JBoss, který vyvíjí společnost Red Hat,“ dodává Jiří Vytlačil, ředitel divize Strategic Sales and Services společnosti Servodata.

O společnosti Servodata

Servodata Group se dlouhodobě specializuje na návrh a realizaci komplexních řešení podnikové infrastruktury v oblasti informačních a komunikačních technologií. Rozsáhlé portfolio zahrnuje také licenční management softwaru Microsoft, Red Hat a Adobe, bezpečnostní technologie Symantec, řešení pro ukládání dat (například EMC2 nebo HP), návrh a implementaci middleware platformy JBoss od společnosti Red Hat a další. S téměř miliardovým obratem ročně patří Servodata dlouhodobě mezi nejvýznamnější ICT společnosti na českém i slovenském trhu. Do skupiny Servodata Group mimo jiné patří také společnosti DoxoLogic, s.r.o., DataScipt, s.r.o., a S-COMP Centre CZ, s.r.o.

Společnost získala certifikace Systému řízení jakosti ISO 9001:2000, Systému řízení bezpečnosti informací ISO 27001:2005 i certifikaci „TAJNÉ“ udělenou Národním bezpečnostním úřadem.