ZyXEL předpovídá v roce 2014 prudký nárůst zájmu o služby vektorizovaného VDSL2

Společnost ZyXEL Communications, jeden z předních dodavatelů zařízení CPE pro odvětví širokopásmových služeb, předpovídá, že v roce 2014 dojde k razantnímu nárůstu počtu služeb vektorizovaného VDSL2 nabízených v Evropě. Tato prognóza vychází ze zvýšeného zájmu poskytovatelů internetových služeb (ISP) o její nejnovější integrovaná přístupová zařízení, který se projevil v posledních týdnech roku 2013. (TZ)

Martin Bratičák, Head of Channel CEE společnosti ZyXEL, říká, že nyní probíhá řada pilotních testů, což povede ke spuštění mnoha nových služeb v příštích měsících.

„V současnosti se v mnoha evropských zemích zvyšuje tempo zavádění optických sítí a poskytovatelé služeb se začínají zajímat o to, jak získat náskok před konkurencí. V posledních týdnech roku 2013 se na nás obracel rostoucí počet ISP, kteří měli zájem o naše řešení pro vektorizované VDSL2. Někteří z nich jsou již v pokročilé fázi vyhodnocování, a proto předpokládáme, že v příštích šesti měsících bude zprovozněna řada nových služeb. Bylo by s podivem, kdyby služby na bázi vektorizace nebyly do konce roku 2014 k dispozici ve většině významných zemí.”

Vektorizované VDSL2 poskytovatelům umožňuje, aby zákazníkům nabídli rychlost pro stahování až 100 Mb/s, rozšířili dostupnost vysokorychlostních služeb na více zákazníků a nabízeli konzistentnější škálu rychlostí širokopásmového přenosu v sítích typu FTTC a FTTN. „Vektorizované VDSL2 přináší poskytovatelům internetových služeb výraznou flexibilitu a zvyšuje jejich dosah – jak fyzický, tak z hlediska potenciální zákaznické základy,” uvádí Bratičák. „Všude se rozšiřuje používání televize s vysokým rozlišením a streamovaného videa, jakož i hraní interaktivních 3D her. To znamená, že bude existovat silná poptávka domácích uživatelů po prémiových službách. Poskytovatelé, kteří na trh uvedou spolehlivé a cenově dostupné služby jako první, se výrazně odliší od ostatních a získají jasnou konkurenční výhodu.”

Potenciál vektorizace začínají v širší míře chápat i koncoví zákazníci, poznamenává Bratičák. „Všímáme si, že o vektorizovaném VDSL2 vychází více článků v časopisech a je častěji zmiňováno také v diskuzích na webu. Mezi spotřebiteli se zvyšuje povědomí o potenciálních přínosech a to vyústí ve zvědavost a posléze v poptávku po službách. ISP musí být připraveni tuto poptávku uspokojit.”

ZyXEL, který je jedním z předních světových dodavatelů zařízení VDSL, v říjnu loňského roku na akci Broadband World Forum Europe oficiálně představil své integrované přístupové zařízení (IAD) VMG8924-B10A, jež podporuje jak vektorizované VDSL2, tak dvoupásmový bezdrátový standard 802.11ac/n. Tehdy bylo již toto zařízení testováno řadou poskytovatelů služeb a od té doby se na společnost ZyXEL obrátilo mnoho dalších s dotazy na možnost získat produkty pro testování a hodnocení.

Vedle zařízení VMG8924-B10A nabízí ZyXEL také kompletní řadu řešení pro VDSL2, včetně VDSL2 brány vstupní úrovně VMG1312. Ta poskytovatelům internetových služeb dovoluje nabízet nízkonákladovou variantu VDSL, která jim pomáhá udržet si zákazníky, poskytovat vyšší úroveň služeb a lépe se připravit na budoucnost. Produkt VMG4325 pak přichází s rozšířenou konektivitou standardu 802.11n a s podporou sdružování několika vedení (VDSL2 bonding). Díky tomu mohou poskytovatelé zákazníkům nabídnout ještě více možností.

O společnosti ZyXEL Communications

Společnost ZyXEL Communications Corp., založená v roce 1989, je přední světová společnost v oboru síťových technologií, která nabízí inovativní a spolehlivá internetová řešení. Jako jeden z prvních výrobců modemů prošel ZyXEL řadou transformací v rychle se vyvíjejícím odvětví sítí. V současnosti je ZyXEL jednou z mála společností na světě, které dokáží nabídnout kompletní síťová řešení telekomunikačním operátorům, malým až středním podnikům i uživatelům v digitální domácnosti, a to v široké škále implementačních scénářů. K řešením pro telekomunikační společnosti patří zařízení pro ústředny (COE), zařízení v objektu zákazníka (CPE), síťová zařízení pro drátový i bezdrátový přístup či páteřní switche. Řešení pro malé a střední podniky i pro velké společnosti zahrnují unifikované bezpečnostní brány, LAN switche, WLAN a IP telefonii. K řešením pro digitální domácnost patří zařízení pro připojení k síti a multimediální řešení.