Canon gratuluje vítězi World Press Photo

PRAHA, 18. února 2014 – Společnost Canon Europe blahopřeje Johnu Stanmeyerovi, autorovi vítězné fotografie World Press Photo roku 2013. Jeho noční snímek zachycuje africké přistěhovalce na břehu u města Džíbútí, jak zvedají ruce se svými telefony ve snaze zachytit levný signál ze sousedního Somálska – slabé spojení s příbuznými v zahraničí. Fotografie, která byla pořízena pro National Geographic, vyhrála rovněž první cenu v kategorii Contemporary Issues Singles (Soudobé problémy, jednotlivá fotografie). (TZ)

Canon je od roku 1992 partnerem nadace World Press Photo, která pořádá stejnojmennou soutěž novinářských fotografií, jež je všeobecně považována za nejprestižnější akci svého druhu na světě. Již 57. ročníku World Press Photo se zúčastnilo 5754 profesionálních fotografů ze 132 zemí, kteří do soutěže přihlásili 98 671 fotografií. Porota udělila ceny v devíti tematických kategoriích 53 fotografům z 25 zemí, z toho jen jedna fotografie byla zvolena jako World Press Photo roku 2013.

„Jsme opravdu hrdí na to, že můžeme podporovat novinářské fotografy po celém světě a vzdát holt jejich talentu a úsilí, s nímž pořizují všechny ty poutavé snímky, které má pak navíc šanci obdivovat  i široké mezinárodnímu publikum,“ poznamenal Kieran Magee, marketingový ředitel společnosti Canon Europe, zodpovědný za oblast profesionální fotografie. „Úžasný vítězný snímek Johna Stanmeyera ukazuje klíčovou schopnost fotografie vrhat světlo na současné globální problémy, a to na vysoké umělecké a profesionální úrovni.“

Stanmeyer pořídil svůj vítězný snímek fotoaparátem Canon EOS 5D Mark III s objektivem EF 35 mm f/1,4L USM a s nastavením clony f/1,4, doby expozice 1/40 sekundy a ISO 10 000.

Brent Stirton, jehož značka Canon podporuje v rámci programu Canon Ambassadors, vyhrál kategorii People – Staged Portraits Singles (Lidé – inscenované portréty, jednotlivá fotografie). Stirtonova vítězná fotka zachycuje skupinu slepých chlapců stižených albinizmem v zasedací síni misionářské školy Vivekananda pro slepé v Západním Bengálsku ve východní Indii. Markus Varesvuo, rovněž podporovaný značkou Canon v rámci programu Canon Explorers, vyhrál druhou cenu v kategorii Nature Singles (Příroda, jednotlivá fotografie) za svůj snímek Hejna alek v norském Vardu.

Stanmeyer obdrží jako vítěz World Press Photo roku 2013 na slavnostním vyhlášení výsledků v Amsterdamu peněžní odměnu ve výši 10 000 eur od nadace World Press Photo. Canon Europe mu navíc předá profesionální zrcadlovku se sadou objektivů.

Vítězné fotografie budou prezentovány na putovní výstavě, která zavítá do více než 100 velkoměst ve více než 45 zemích, mezi nimiž figuruje od roku 1990 také Praha. První výstava letošního roku World Press Photo 2014 se uskuteční v Amsterdamu od 18. dubna 2014. Česká část výstavy nejlepších novinářských fotografií 57. ročníku World Press Photo proběhne ve dnech 12. září až 2. října 2014 v pražském Karolinu, v historickém sídle Univerzity Karlovy. Letošní výstavní fotografie budou vytištěny na ploché tiskárně Arizona od společnosti Océ, která je součástí Canon Group.

Více informací o soutěži World Press Photo naleznete na www.worldpressphoto.org.

O nadaci World Press Photo

Nadace World Press Photo organizuje přední mezinárodní soutěž novinářské fotografie a podporuje tak důraz na vysokou úroveň novinářské fotografie a dokumentárního zpravodajství po celém světě. Jejím cílem je oceňovat i práci fotografů a novinářů pracujících s vizuálními obsahy a podněcovat tím zájem široké veřejnost o tuto oblast. Podporou aktivit, mezi něž patří organizace každoroční soutěže novinářské fotografie a globálních putovních výstav, usiluje zároveň o svobodnou výměnu informací. Účelem programů Akademie World Press Photo je zvyšovat kvalitu novinářské fotografie a multimediálních děl prostřednictvím vzdělávacích programů, grantů a různých publikací. Nadace World Press Photo je nezávislou neziskovou organizací se sídlem v nizozemském Amsterdamu, kde byla v roce 1955 založena.

– KONEC –

O společnosti

Společnost Canon Europe je dceřinou společností japonské společnosti Canon Inc., předního světového inovátora a poskytovatele fotografických a zobrazovacích technologií.

Společnost Canon, Inc., byla založena v roce 1937 a již více než 70 let úspěšně působí v oblasti výzkumu a vývoje optických systémů.

Další informace o společnosti Canon Europe a Canon CZ jsou k dispozici na www.canon.cz.