Noční vlak navržený pomocí SOLIDWORKS prověří náročnou dráhu v Soči

Projet sáňkařskou dráhou co nejrychleji je pečlivě pěstovaným uměním pohotově reagovat na situaci a dokonale ovládat do detailů vyladěný bob. Český čtyřbob v čele s pilotem Janem Vrbou bude v sobotu 22. 2. pokračovat v nadšenecké štafetě českých bobistů, kteří v novodobé historii České republiky, přes nedostatek zázemí, ještě nevynechali ani jednu zimní Olympiádu. (TZ)

Poměří přitom síly mimo jiné i s favority závodu, americkým týmem v bobu Night Train 2®. Vítězové z her ve Vancouveru (mimochodem jako první Američané po 62 letech), se při jeho konstrukci spoléhali na aplikaci SOLIDWORKS na platformě 3DEXPERIENCE od společnosti Dassault Systèmes. Bob běžně dosahuje rychlostí přes 130 km/h. A dráha v Soči je podle mnohých závodníků hodně náročná, má tři složité úseky stoupání a zatáček. Design bobu proto vyžadoval přesnou konstrukci.

SOLIDWORKS umožnil už na monitoru konstruktérů experimentovat s vahou a jejím vlivem na řízení bobu. Klíčem k vítězství je totiž nepatrný zásah do designu, který rozhoduje o setinách vteřin. Konečně ty oddělují medailisty od těch ostatních.

Fotografie a videa projektu naleznete zde nebo si je můžete stáhnout pod tímto odkazem.