SAP udělil nejkvalitnějším projektům v regionu CEE ocenění SAP Quality Awards 2013

Praha 3. března 2014 – Společnost SAP vyhlásila výsledky SAP Quality Awards 2013 v regionu střední a východní Evropy. Projekty z Albánie, Bulharska, České republiky, Chorvatska, Maďarska, Polska a Srbska obdržely ocenění ve třech kategoriích – velké, střední a malé implementace. Vítězem kategorie velkých implementací se stala maďarská společnost MVM, v kategorii středních implementací vyhrála společnost Železara Smederevo d. o. o. ze Srbska a v kategorii malých implementací obsadila první příčku chorvatská společnost HP Produkcija Ltd. Ta byla zároveň spolu s  bulharskou Euro Game Technology nominována do finálového kola kategorie inovativních projektů. (TZ)

SAP udílí každoročně ceny za kvalitu projektům, které vynikají svou kvalitou a na kterých byly úspěšně a důsledně uplatněny principy řízení rizik a kvality. Ocenění mohou získat jen takové implementace, které splňují nejnáročnější kvalitativní kritéria a kladou důraz na návratnost investice, profesionální přístup a vedení projektu. Kvalitně řízená implementace totiž vytváří předpoklady pro rychlou návratnost vynaložených prostředků a realizaci byznys přínosů. K dosažení těchto cílů pomáhá firmám a implementačním partnerům také deset principů kvality SAP. Jen pokud je s nimi projekt v souladu, mají šanci ocenění za kvalitu získat.

Vše, co v SAP děláme, děláme s důrazem na kvalitu, protože kvalita je základní hodnotou naší společnosti. Při poskytování softwarových řešení je naším cílem zajistit zákazníkům skutečné byznysové přínosy, a to je v dnešním dynamickém a rychle se měnícím světě stále náročnější. SAP proto přichází na trh s novými produkty, jako jsou platforma HANA nebo cloudová a mobilní řešení. To ale vyžaduje moderní, rychlé a flexibilní implementační postupy, které umožní zákazníkům získat přínosy z našich řešení v co nejkratším čase. A právě zde je dodržení vysoké kvality zásadní a je pro nás prioritou,“ řekl Simon Kaluža, výkonný ředitel SAP pro region CEE.

Úspěch českých projektů

Šest ze šestnácti projektů, které se dostaly do užšího výběru, bylo z České republiky. Dlouhodobě se tak prokazuje vysoká kvalita zdejších implementačních projektů SAP řešení i profesionalita partnerů SAP, které jsou minimálně srovnatelné i se zeměmi, kde mají v tomto ohledu více zkušeností. V kategorii středních implementací jsou důkazem dvě medailová umístění českých firem.

Stříbro získala společnost  RWE Česká republika, a. s. Společnost Mibcon nasadila v RWE řešení Business Planning and Consolidation  s využitím metodologie ASAP. Také díky tomu bylo dosaženo zvýšení efektivity plánování, zrychlení analýz a reportů o 40 % a celkového zlepšení vizibility a flexibility plánovacích procesů. Vysoká kvalita řízení implementace zde měla důležitý vliv na úspěch celého projektu a dosažení byznysových benefitů.

Třetí příčku v této kategorii obsadila Pražská energetika, a.s. (PRE) za nasazení řešení SAP CRM Business Communication Management. To jí umožnilo zefektivnit procesy marketingových kampaní. Společnost con4PAS, dokázala nasadit funkční první fázi projektu během 3 měsíců, přičemž byla dodržena přísná kvalitativní opatření i řízení rizik. PRE tak nyní využívá jen jeden systém namísto tří a efektivita operátora kontaktního centra vzrostla o 30 %. Příjemným benefitem je kvalita zpracovávaných dat a následná čistota zákaznické databáze.

V kategorii velkých implementací skončil na stříbrné příčce projekt Ministerstva financí ČR, kde byl počátkem roku 2013 kompletně spuštěn Integrovaný informační systém Státní pokladny. Na vysokou kvalitu projektu měla významný vliv už přípravná fáze, kdy se k němu mohli vyjadřovat zástupci všech 282 centrálních státních organizací, a stejně tak i následné zaškolení uživatelů. Implementační tým, v jehož čele stála společnost IBM ČR, se musel vypořádat také s měnící se legislativou. Jen díky důslednému řízení kvality projektu v celém jeho průběhu a spolupráci napříč rozsáhlým týmem mohlo být dosaženo úspěšného nasazení takto komplexního řešení. Ministerstvo financí ČR tak nyní disponuje nástrojem, který mu pomáhá efektivně připravovat státní rozpočet, řídit jeho čerpání a zpřehledňovat finanční toky České republiky.

Letos se konal již pátý ročník SAP Quality Awards. Jak ukazují zkušenosti, partnerské společnosti, které stály u implementace oceněných projektů, a tedy mají dobře zvládnuté řízení kvality, pak získávají konkurenční výhodu a v očích zákazníků jsou důvěryhodnějším partnerem. Společnosti, které se umístily na prvních místech ve svých kategoriích, a také ty, které získaly ocenění za inovaci, automaticky postupují do finálového kola pro region EMEA, jehož výsledky budou oznámeny na slavnostním vyhlášení 2. dubna 2014 ve Walldorfu.

Ocenění SAP za kvalitu v regionu CEE za rok 2013 získaly tyto projekty:

Malé implementace

Gold: HP Produkcija Ltd. (Chorvatsko)

Implementační partneři: Sedam IT, Multicom

Implementované řešení: SAP Convergent Charging

Silver: INEA (Polsko)

Implementační partner: Finnsoft

Implementované řešení: SAP Business Communication Management

Bronze: Euro Games Technology (Bulharsko)

Implementační partner: Sqilline Business Solutions

Implementovaná řešení: SAP Mobile Solution & SAP Afaria

V užším výběru byly tyto další společnosti:

Retail Partner Polska (Polsko)

Stock Polska (Polsko)

Střední implementace

Gold: Železara Smederevo d. o. o. (Srbsko)

Implementační partneři: SAP Consulting organization, Atos IT Solutions and Services

Implementované řešení: SAP ERP

Silver: RWE CZ, a. s. (ČR)

Implementační partner: Mibcon a.s.

Implementované řešení: SAP Business Planning and Consolidation 7.5

Bronze: Pražská energetika, a. s. (ČR)

Implementační partner: con4PAS

Implementované řešení: SAP Business Communication Management

V užším výběru byly tyto další společnosti:

CEZ Shperndarje (Albánie)

Maso uzeniny Písek (ČR)

Erich Jaeger s. r. o. (ČR)

Velké implementace

Gold: MVM Zrt. (Maďarsko)

Implementační partneři: Fornax SI Kft., SAP Hungary

Implementovaná řešení: SAP ERP 6.06 (VIM), SRM 7.01 (PPS), Netweaver BW 7.31, SAP Portal

Silver: Ministerstvo financí (ČR)

Implementační partneři: IBM CZ (hlavní partner), SAP CZ, HP CZ, Logica CZ

Implementovaná řešení: SAP Netweaver BI (BW), SAP Netweaver BI-IP, SAP ERP/FI-PSM (FM), SAP ERP/OM, SAP Netweaver Portal (EP), SAP Netweaver PI (XI), SAP Identity Management

Bronze: Procter & Gamble (CEEMEA projekt, Polsko)

Implementační partner: Hewlett-Packard Development Company

Implementovaná řešení: SAP ECC, APO, GATP, BW

V užším výběru byly tyto další společnosti:

ŠKODA AUTO a. s. (ČR)

Bilfinger Infrastructure SA (Polsko)

Inovativní projekty

HP Produkcija Ltd. (Chorvatsko)

Implementační partneři: Sedam IT, Multicom

Implementované řešení: SAP Convergent Charging

 

Euro Games Technology (Bulharsko)

Implementační partner: Sqilline Business Solutions

Implementovaná řešení: SAP Mobile Solution & SAP Afaria

O společnosti SAP

SAP, lídr trhu s aplikačním softwarem, pomáhá podnikům a organizacím všech oborů a velikostí lépe fungovat a dosahovat svých cílů. SAP umožňuje lidem a organizacím pracovat společně mnohem efektivněji a využívat podnikové informace tak, aby byli neustále před konkurencí. Přitom nezáleží na tom, zda je SAP využíván ve skladě nebo podnikové prodejně, na mobilních zařízeních nebo klasických počítačích, na pracovišti zákaznické podpory nebo v kanceláři představenstva. Aplikace a služby společnosti SAP pomáhají již více než 253 500 zákazníků dosahovat vyšších zisků, zajistit si udržitelný růst a přizpůsobovat se aktuálním potřebám. V České republice působí společnost od roku 1992 a dosud získala více než 1000 zákazníků z oblasti podniků, finančních institucí a organizací veřejné správy.

Více informací najdete na www.sap.com.