IDC: Výrobní podniky Střední a Východní Evropy se probouzejí k růstu

Praha, 7 března, 2014 – Růst tržeb, tržního podílu, získání nových zákazníků, to jsou aktuálně nejčastěji zmiňované plány výrobních firem z regionu Střední a Východní Evropy (SVE). Rok 2014 bude rokem, kdy se budou firmy snažit dohnat ztráty tržeb a nenaplněná očekávání z předešlých let. Pomůže jim k tomu lepší nálada na trzích, stabilizovaná ekonomická situace v EU a v neposlední řadě také vyšší efektivita a mnohá úsporná opatření, na která se výrobci museli zaměřit. Ve většině výrobních odvětví bude kladen důraz na kvalitu, a to jak v samotné výrobě, tak v interních procesech, externí komunikaci a službách. (TZ)

Podle nové studie IDC Manufacturing Insights, která čerpá z primárního výzkumu v regionu SVE včetně České Republiky, výrobní podniky zjišťují, že ke svému úspěchu budou potřebovat vice než jen moderní výrobní technologii a silný centrální ERP systém. K zajištění dlouhodobé prosperity budou muset výrobci rozvíjet další systémy kolem centrálního ERP jako například řešení pro řízení dodavatelského řetězce, správu zákazníků nebo nástroje pro plánování včetně analytického software.

Technologie Třetí platformy (mobilita, cloud computing, velká data a sociální technologie) mohou výrobcům rovněž pomoci. Výsledky studie sice ukazují, že celkově je využití těchto technologií v regionu SVE v současné době nízké, avšak interní rozpočty určené k jejich aplikaci pomalu ale jistě rostou. Z nových technologií mají ve výrobě jasně největší úspěch mobilní zařízení a aplikace a technologie pro analýzu velkých dat. Více stranou ve výrobních podnicích naopak zůstává využití a speciální aplikace sociálních technologií. O cloudu a jeho benefitech jsou manažeři výrobních firem dobře poučeni, avšak na větší vlnu zájmu cloud stále čeká; chybí více zkušeností, ve větších firmách i odvahy a částečně je na vině i omezená nabídka. V implementaci cloud řešení je nejodvážnější segment malých a středních firem, kde mnoho nových a ambiciózních výrobních firem v současné době buduje svojí infrastrukuru i software založenou především cloud modelu.

Naše nejnovější studie přináší detailní pohled do sektoru výrobních firem a svá zjištění orientovaná především na IT aspekty zaměřuje na jednotlivá odvětví:

  • Odvětví těžkého průmyslu se začínají transformovat: IT prostředí v těchno odvětvích jsou méně dynamická a investice jsou více konzervativní, nicméně průzkum ukázal snahy o transformaci, částečně pod tlakem vnějšího prostředí, nižšího odbytu a větší konkurence.
  • Odvětví spotřebního průmyslu se koncentrují na zákazníka: Tato skupina firem upřednostňuje IT řešení, která jsou zaměřená na zákazníky a která prokazatelně pomáhají se zjištěním a uspokojením čím dál náročnějších a rozmanitějších zákaznických potřeb. Neméně důležité jsou zde rychlost a přesnost dodavatelského řetězce a nástroje umožňující bezproblémovou spolupráci všech zainteresovaných stran.
  • Odvětví stojírenského průmyslu se soustředí na kvalitu: Převládající snaha o automatizaci a maximální efektivitu výroby je všudypřítomná. Snižování nákladů a udržení standardů kvality je  zde v popředí zájmu, a to i v případě investic do IT.
  • Odvětví hi-tech výroby jsou progresivní a dynamická: Výrobci z těchto odvětvích se nebojí experimentovat s využitím nových technologií. V technologickém know-how se neustále snaží udržovat o krok napřed před konkurencí, a proto se jedná se o odvětví, která mají největší zkušenost s technologiemi Třetí platform v regionu SVE.

Studie ‘Central and Eastern Europe & Middle East Africa Manufacturing Value Chains: IT Focus’ se zaměřuje na využití IT napříč všemi odvětvími sektoru výrobních firem v regionu Střední a Východní Evropa, Blízký Východ a Afrika. Studie čerpá z rozsáhlého primárního výzkumu čítajícím 333 výrobních podniků, který byl zaměřen na identifikaci IT trendů a projektů plánovaných na rok 2014.

“Výrobní podniky Střední a Východní Evropy prokázaly zralejší pohled na využití IT. Obnovený růst průmyslové výroby v regionu a větší optimismus na trzích rovněž přispívají k oživení trhu IT řešení pro výrobní firmy. IDC proto vyhlíží rok 2014 s optimismem a předpovídá značný nárust zájmu o využití IT, ale i faktických implementací ve výrobních firmách v regionu.” — Lead Research Analyst Martin Kuban, IDC Manufacturing Insights, CEMA.