České Radiokomunikace zahajují pilotní vysílání digitálního rozhlasu

Praha, 25. března 2014 – České Radiokomunikace dnes oznámily zahájení pilotního digitálního rozhlasového vysílání ve III. pásmu. Vysílač na pražském Strahově začíná s vysíláním na standardu DAB+ (Digital Audio Broadcasting) dnes v 10:00 a je jím pokryta většina Prahy. (TZ)

Pilotní rozhlasové vysílání bude šířeno na kanálu 10D ve III. pásmu, které je pro šíření digitálního rozhlasu optimální, z vysílače Praha – Strahov. Pražský multiplex digitálního rozhlasového vysílání nyní obsahuje čtyři kanály, jejich počet se však bude postupně zvyšovat. Aktuálně jsou to Český rozhlas Vltava, Český rozhlas Wave, Evropa 2 a RockZone. Příjem pilotního vysílání je možný na rozhlasových přijímačích podporujících standard DAB+. Vysílač pokrývá více než 800 tisíc obyvatel v Praze.

„Digitalizace rozhlasového vysílání je zásadní inovací tohoto posledního analogového média. Vysílání spouštíme v pilotním režimu s cílem ověřit obchodní a technické parametry digitálního rozhlasu,“ doplňuje ředitel pro regulace ČRa Marcel Procházka. „Poté, co bude rozhlasový trh plně liberalizován, je naším cílem zasadit se o celoplošné DAB vysílání a z něho plynoucí další rozvoj a to včetně provázání s internetovými službami.“

České Radiokomunikace a.s. (ČRa) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. ČRa disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.