Zelené, lokální, veřejně prospěšné. V zakázkách už nerozhoduje jen cena

Česko objevuje nový trend. Ve veřejných zakázkách už nejde jen o pořízení potřebného zboží nebo služeb, ale čím dál častěji také o řešení environmentálních nebo sociálních problémů. Tuzemská města a úřady tak pomalu následují Velkou Británii, která pomocí tak zvaných odpovědných nákupů organizovala většinu celé Olympiády v roce 2012. (TZ)

„Zkusili jsme to v rámci projektu rekonstrukce Centra sociálních služeb. Mezi požadavky jsme zařadili, aby vítězná firma zaměstnala alespoň jednoho dlouhodobě evidovaného na úřadu práce,“ popisuje starosta Kolína Vít Rakušan, který si otestoval sociálně odpovědné zadávání zakázek mezi prvními v Česku. Reakce byznysu ho však mile překvapila. „Ochota firem plnit tuto podmínku a spolupracovat s městem na strategii snižování nezaměstnanosti byla opravdu velká. Věřím, že podobné aktivity budou přibývat,“ říká Vít Rakušan.

Podobně pozitivně to vidí i Lenka Mrzlíková, starostka města Neratovice, kde se zastupitelé rozhodli podporovat především malé a střední podniky: „Dosud byla jejich častou bariérou malá informovanost o vypisovaných zakázkách, teď jsme zřídili nový portál a živnostníci a podnikatelé se zdarma registrují,“ uvádí příklad změn Lenka Mrzlíková, která chce spolu se starostou Kolína myšlenku odpovědných nákupů pomoci rozšířit i do dalších měst.

10. dubna se tomuto trendu bude věnovat pražská konference „Odpovědné zadávání – cesta k vyšší kvalitě veřejných zakázek“. Na akci promluví také experti na veřejné zakázky z Velké Británie. Jedním z nich je Shaun McCarthy, který se podílel na strategii udržitelnosti Olympijských her v Londýně v roce 2012 nebo zástupkyně advokátní kanceláře Pinset Manson, která se zabývá odpovědným zadáváním v kontextu evropského práva. A mezi panelisty se objeví i zahraniční zástupci byznysu – například James York z dodavatelské firmy Costain Skanska JV obřího infrastrukturního projektu Crossrail.

Účastníci akce zkrátka na několika konkrétních příkladech uvidí, že není důvod nakupovat pouze podle ceny. „V rámci veřejných zakázek lze řešit také rozvoj sociálně znevýhodněných lokalit, podporu lokálních podnikatelů nebo zaměstnávání absolventů,“ přibližuje některé možnosti Leona G. Šteigrová, organizátorka konference a zároveň ředitelka společnosti Nová ekonomika, která se zde snaží model nastartovat už několik měsíců.

Tiskový briefing se Shaunem McCarthy, paní ministryní Marksovou a panem primátorem Danem Jiránkem k tématu odpovědného zadávání veřejných zakázek a k dalším otázkám diskutovaným na konferenci se uskuteční 10.4.2014 v 8:30 v HUBu (Drtinova 10, Praha 5)

Navazovat bude celodenní konference k odpovědnému veřejnému zadávání a efektivitě veřejných zakázek od 9:30h – program viz: http://bit.ly/1n1t740

V případě jakýchkoliv dotazů se na mě neváhejte obrátit. Více informací naleznete na našich internetových stránkách (www.nova-ekonomika.cz)