Spor o svobodu projevu: Stát pokutoval Piráty za figurku v politickém videu

Městský soud v Praze dnes potvrdil pokutu ve výši 30 000 Kč, kterou Pirátům uložil v lednu Obvodní soud pro Prahu 3. Tím se vynucovací pokuta za volební spot Tady je váš hlas ještě v pořádku! z parlamentních voleb v roce 2013 stala pravomocnou. (TZ)

Volební spot Tady je váš hlas ještě v pořádku! parodoval politický marketing a představoval voličům program Pirátů do parlamentních voleb. Viděli ho čtenáři řady online médií a více než 20 000 diváků na serveru youtube. Paradoxně právě v tomto volebním spotu Piráti upozorňovali na problém cenzury informací.

Městský soud se odkázal na své dřívější předběžné opatření z roku 2012, kterým zakázal volební spot Vypustíme kaprům rybník z krajských voleb. Soud tehdyzdůvodnil předběžné opatření tím, že volební spot údajně vytváří nepatřičný dojem, že LEGO stranu sponzoruje. V předběžném opatření však spot Vypustíme kaprům rybník přesně neoznačil.

Toho využilo LEGO a začalo tvrdit, že se zákaz vztahuje na všechny volební spoty natočené v budoucnu. Po zveřejnění volebního spotu Tady je váš hlas ještě v pořádku navrhlo LEGO soudu, aby Pirátům udělil pokutu. Piráti nyní pokutu dostali přesto, že ve spotu výslovně uvedli, že spot nemá se společností LEGO žádnou souvislost.

Piráti teď čekají na výsledek řízení ve věci samé, jednání má proběhnout v červnu. Pokud soud neposkytne politickému projevu ochranu, jsou připraveni dále bránit svobodu slova — u soudů i v politice.

Cenzuru volebního spotu z uvedených důvodů považují nadále za nepřijatelnou:  “Figurky a dojem sponzorství nejsou dostatečné důvody, proč omezovat svobodu slova. Šlo o kultivovanou uměleckou formu, jak občanům sdělit naše politické priority. V Europarlamentu se zasadíme o reformu copyrightu, která tvorbě poskytne ochranu,” říká předseda Pirátů Ivan Bartoš.