Nárůst datových přenosů je jedním ze tří nejdůležitějších trendů firemního IT

Praha 24. června 2014 – Tlak na snižování nákladů, kybernetická bezpečnost a nárůst datových přenosů – to jsou tři trendy, které budou mít v příštích třech letech největší dopad na IT oddělení českých firem. Vyplývá to z výzkumu provedeného mezi 316 odborníky na informační technologie v rámci konference Cisco Connect letos v dubnu. Do popředí zájmu se dostává právě setrvale rostoucí objem dat ve firemních sítích: v roce 2012 ho jako důležitý trend označilo 43 procent respondentů, v roce 2013 pak 47 procent, letos je to již 50 procent. (TZ)

Rostoucí objemy dat úzce souvisejí s nárůstem počtu aplikací provozovaných ve firmách, a s důrazem na bezproblémový provoz kritických aplikací. Ty už z velké části neběží na lokálních stanicích, ale na firemních serverech či v cloudu. Infrastruktura tak musí zajistit jejich dostupnost uživatelům s různým typem připojení. Z odpovědí respondentů výzkumu vyplynulo, že podniky jsou si této výzvy vědomy: celkem 41 % procent dotazovaných uvedlo, že síťová infrastruktura jejich firmy již umožňuje upřednostnit kritické aplikace. Nejčastěji mezi ně řadí databáze (47 %), účetní a finanční systémy (27 %) a CRM systémy (25 %).

„Síťová infrastruktura, jak jsme ji znali dosud, bude brzy minulostí. S tím, jak porostou objemy dat v sítích, počty provozovaných aplikací a jejich nároky, potřebují mít IT manažeři nejen snadné nástroje  pro zjištění skladby nejvíce používaných aplikací v síti, pro prioritizaci aplikací nezbytných pro chod podniku, ale také pro snadné nastavení všech dalších parametrů sítě. Může jít o správu šířky pásma, nastavení bezpečnostních politik nebo individuální potřeby jednotlivých aplikací,“ říká Ivo Němeček, technický ředitel společnosti Cisco v České republice. „Koncept aplikačně orientované infrastruktury (ACI) mění dosavadní přístup k plánování sítí tak, aby těmto požadavkům vyhověly,“ dodává.

Také zkušenosti ze zahraničí ukazují, že důraz na bezproblémový provoz kritických aplikací v budoucnu rychle poroste. Podle výzkumu Enterprise Strategy Group (ESG) udává 83 procent IT profesionálů ve Spojených státech, že spravuje více než 150 firemních aplikací*.

Důraz na bezpečnost a kontrolu nákladů

Podle výzkumu provedeného na konferenci Cisco Connect připisují IT odborníci setrvalý význam bezpečnosti, kterou za důležitý trend považuje 53 procent respondentů, stejně jako v loňském roce. V odpovědích respondentů se zároveň příznivě odráží oživení ekonomiky. Tlak na snižování nákladů v IT zůstává sice nejčastěji zmiňovaným trendem (55 procent respondentů), nicméně ještě v roce 2012 ho jako důležitý trend udávalo téměř 60 procent respondentů.

Průzkum byl proveden mezi 316 IT odborníky v rámci konference Cisco Connect, která proběhla 15. dubna 2014 v Praze.

* Enterprise Strategy Group (ESG) Research Report, 2012 Application & Networking Survey

Graf 1 – Trendy, které budou mít největší vliv na IT oddělení ve firmách v příštích 3 letech

Graf 2 – Kritické firemní aplikace z pohledu IT odborníků

O Cisco Systems

Cisco, (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým lídrem v oblasti síťových služeb, které mění způsob, jakým se lidé připojují, komunikují mezi sebou a spolupracují.

Informace o společnosti Cisco jsou k dispozici na http://www.cisco.com. Další zprávy lze nalézt na http://newsroom.cisco.com.