Mobilní telefony dobývají oblast fitness

Podle průzkumu mezi Evropany je jasně patrná chuť po sofistikovaných metodách, jak si udržet fyzickou kondici a cítit se dobře. Například více než čtvrtina dotázaných používá některé ze zařízení na měření a sledování výkonnosti a pokroku při cvičení. Pomocnou ruku v boji s hmotností i kilometry nabízejí nově i firmy z oblasti mobilních telefonů a aplikací v čele se společností Samsung. (TZ)

Praha 8. července 2014 – Podle průzkumu se 60 % Evropanů snaží starat o své zdraví a životní styl, nicméně jen polovina z nich je při svém úsilí úspěšná. Vylepšit toto skóre se nyní pokoušejí výrobci moderních technologií tím, že zabudovávají nejrůznější fitness snímače do přístrojů, které máme u sebe prakticky 24 hodin denně – do mobilních telefonů.

Komplexní údaje

Některou z pomůcek pro sledování fyzické aktivity si pořídilo již 27 % Evropanů*. Více než polovina však současně uvedla, že zařízení či aplikace, které používají nebo používali v minulosti, nesledují jejich život z celkového pohledu. To je jeden z důvodů, proč se nedostavuje zlepšení fyzické kondice a dobrý pocit.

S komplexním nástrojem pro úspěšné dosažení zdravějšího těla přišel v nedávné době Samsung v podobě smartphonu GALAXY S5. Díky vylepšené aplikaci S Health 3.0 a dalším doplňkovým aplikacím se z telefonu stává osobní trenér. Kromě okamžité možnosti zaznamenávat své údaje o stravování a cvičení obsahuje GALAXY S5 krokoměr, vestavěný snímač tepové frekvence na zadní straně telefonu, ale i monitor spánku.

Vytěží ze spánku maximum

Právě spánek je pro Evropany jedním z důležitých faktorů, aby se cítili fit a dobře. Z průzkumu vyplynulo, že 63 % lidí si přeje věnovat více času spánku a vytěžit z něj maximum, aby je dobil na dobu, kdy jsou vzhůru. „Jsme stále zaneprázdněni, takže dostatečné množství kvalitního spánku je spíše přáním než skutečností. Cvičení a dobrý spánek jdou přitom ruku v ruce. Cvičení snižuje stres, vyčistí hlavu a uvolní do těla endorfiny, a to vše jsou základní prvky pro klidné noci. Díky dobrému spánku se pak cítíme fit, vždy ve střehu a plní síly i na cvičení. Samsung GALAXY S5 umožňuje dávat pozor na všechno,“ říká Luke Mansfield, vedoucí Inovačního evrospkého centra společnosti Samsung Electronics.

Minimalizuje lidské selhání

Druhý důvod, proč lidé nebývají úspěšní při snaze být fit a cítit se dobře, je poměrně očekávatelný – selhání lidského faktoru. Ať už jde o hubnutí, vylepšení fyzické kondice nebo i trénink na maraton, ve skutečnosti pouze 1 z 10 Evropanů dodržuje obecné doporučení a cvičí alespoň třikrát týdně.

Riziko osobního selhání minimalizuje smartphone Samsung GALAXY S5 již jen tím, že je uživateli neustále nablízku. Díky řadě aplikací lze společně hlídat cvičení i stravování a monitorovat hmotnost, jídelníček, ale i příjem tekutin. Například aplikace Lark (Osobní wellness asistent) poskytuje personalizovaná fitness doporučení a povzbuzení, takže má uživatel svého osobního trenéra stále při sobě.

Úspěchy se Samsung GALAXY S5 je možné ještě obohatit spárováním smartphonu s nejnovějšími nositelnými zařízeními Gear a Gear Fit značky Samsung, které dají pohybu ještě více svobody.

Odborník radí: Jak přelstít pračlověka v nás a cítit se fit a dobře

Nedostatek fyzické aktivity a špatné stravovací návyky. Taková volba životního stylu má vliv nejen na fyzické zdraví, ale také na výkonnost v práci, stejně jako na duševní zdraví a celkovou pohodu. Přes četné osvětové kampaně vládních a zdravotnických organizací, které na tyto problémy upozorňují a nabízejí možná řešení, jsou problémy s hmotností stále na vzestupu. Pouhé informování lidí samo o sobě totiž ke změně chování nestačí.

Jak změnit své chování a řešit problémy životního stylu, které vedou ke zdravotním potížím, vysvětluje profesor Pieter Kruger, klinický psycholog z LPP Consulting, který pracuje pro nejrůznější organizace, nemocnice, ale i elitní sportovní týmy.

Odstranění bariér:

  • Vytvořte si podněty nebo upomínky, které vám pomohou sledovat určité činnosti, zejména při chování, které chcete změnit.

  • Uvědomte si okolnosti, za kterých byste s největší pravděpodobností ve svém snažení selhali.

  • Obtížné porazí snadné: usnadněte si změnu svého životního stylu. Rozhodněte se večer před tím, než jdete do posilovny, co si chcete vzít − najděte tašku a připravte si veškeré oblečení a pomůcky, takže bude snadné následující den vyrazit do posilovny. Připomínejte si, proč chcete udělat správnou věc a ne tu snazší.

  • Později porazí nyní: pračlověk neměl žádné záruky, že přežije do příštího dne, takže dle evolučního procesu například zkonzumoval potraviny, jakmile se k nějakým dostal. Nedovolte, aby váš mozek šel cestou nejmenšího odporu a nechal vás dělat to, co vypadá dobře nyní.

  • Akce předchází motivaci: je důležité, abyste věděli, že to děláte dobře. Pokud víte, že cvičení a zdravé stravování bude mít pozitivní vliv na vaše zdraví, začněte dělat konkrétní plány, jak toho dosáhnout. Jednoduše začněte a brzy se stanete dostatečně motivovanými v tom pokračovat − zvláště poté, co se začnete cítit dobře a uvidíte pozitivní vliv na váš celkový život.

  • Pokuste se zařadit cvičení do vašeho běžného dne a chování: používejte krokoměr nebo aplikace na vašem smartphonu, abyste sledovali své méně znatelné každodenní cvičení (například cesta pěšky na nákup). Budete se divit, kolik kroků vám tyto malé změny v chování nashromáždí.

  • Veďte si záznamy o tom, co každý den zkonzumujete: technologie jako aplikace S Health 3.0 zajistí, že záznamy budou vždy s vámi na vašem smartphonu. Rychle se vzdáte nezdravých svačinek, když uvidíte, jak kalorie narůstají.

  • Dostatečně spěte: stejně důležité jako cvičení a strava je pro vaši celkovou pohodu kvalitní spánek.

* Kandance International, Přehled o zdraví a pocitu pohody pro evropské trhy. Studie se zúčastnilo 920 respondentů z Velké Británie, Francie a Německa.

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung Electronics Co., Ltd., je světová jednička v oblasti technologií, které otevírají nové možnosti lidem na celém světě. Díky neustálým inovacím a objevům transformujeme svět televize, chytrých telefonů, notebooků, tiskáren, fotoaparátů, domácích spotřebičů, zdravotnického zařízení, polovodičů a LED řešení. Zaměstnáváme 286 000 lidí v 80 zemích světa s ročním obratem 216,7 mld. USD. Chcete-li se dozvědět více, navštivte www.samsung.com.