Digitální peněženka V.me v ČR v roce 2015

PRAHA, ČESKÁ REPUBLIKA, 17. července 2014 – Visa Europe dnes oficiálně potvrdila,
že digitální peněženka V.me by Visa bude do konce roku 2014 spuštěna v Německu, Irsku, Norsku, Švédsku a Itálii. Na rok 2015 se chystají pilotní programy v Řecku, České republice a na Slovensku. Celkem tak bude služba V.me fungovat ve dvanácti evropských zemích. (TZ)

“Aktuálně jsme spolu s klíčovými bankami a internetovými obchodníky ve fázi intenzivního plánování. Rozjezd služby V.me by Visa pro české držitele karet by se měl uskutečnit do první poloviny příštího roku,” potvrdil informaci Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Visa Europe rovněž oznámila, že hodlá investovat dalších 200 milionů eur (bezmála 5 a půl miliardy korun) do rozvoje digitálních plateb v Evropě. Zavede například program, jenž podpoří obchodníky v přijímání této služby, a tak dále rozšíří řady 20 000 obchodníků, kteří již V.me by Visa přijímají.

V.me by Visa je digitální peněženka, která umožňuje bankám a finančním institucím, aby tuto službu podporovanou Visou opatřily vlastním jménem a značkou. V současnosti funguje ve Velké Británii, Francii, Španělsku a Polsku. Průběžně byla nabízena vybraným zákazníkům účastnických bank, od roku 2015 se plánuje komerční uvedení služby.

„Otázky přijímání a rozsahu služby představují dvě hlavní výzvy v rozšiřování digitálních peněženek. Nejdůležitější je pro nás rozšiřovat síť obchodníků, proto v evropských zemích dále investujeme do podpory toho, aby službu využívalo čím dál více firem“, uvedla výkonná ředitelka V.me by Visa Wendy Martinová.

Evropská peněženka pro evropské zákazníky

Tento týden rovněž americká Visa Inc. oznámila přejmenování V.me by Visa na Visa Checkout. Tento název se bude používat pro Spojené státy americké, Kanadu a Austrálii. „Věříme, že evropským zákazníkům máme nabízet evropskou peněženku. Proto jsme se rozhodli zachovat značku V.me by Visa i náš přístup orientovaný na banky,“ dodala Wendy Martinová.

Aby se urychlilo přijímání služeb V.me by Visa, oznámila Visa Europe také založení Evropské pracovní skupiny pro interoperabilitu (European Interoperability Working Group). Tato iniciativa podpoří cíl Visa Europe podporovat celoevropskou součinnost lokálních řešení digitálních peněženek.

„Dnešní sdělení odráží naše přesvědčení, že digitální peněženky hrají v budoucnosti plateb význačnou roli. V dlouhodobé perspektivě tvoří V.me by Visa zásadní součást naší digitální platební strategie. Je mi nesmírnou ctí, že budu předsedat nové Evropské pracovní skupině pro interoperabilitu. Visa tímto pokračuje v dlouholeté tradici předního aktéra v oblasti zavádění jednodušších a bezpečnějších plateb v zájmu spotřebitelů i obchodníků,“ uvedl ředitel digitálních služeb Visa Europe Steve Perry.

O asociaci Visa Europe

Visa Europe je společnost zabývající se platebními technologiemi, kterou vlastní a provozují členské banky a další poskytovatelé platebních služeb ve 37 zemích Evropy.

Visa Europe vyvíjí nejmodernější technologie a vytváří infrastrukturu umožňující elektronické platby milionům evropských zákazníků, podniků i vlád. Její členové nesou odpovědnost za vydávání karet, registraci prodejců a stanovování výše poplatků pro držitele karet a obchodníky.

Asociace Visa Europe poskytuje vysoko objemový a zároveň nízkonákladový obchodní model, který svým členům nabízí široké spektrum služeb. Přebytek jejích investic je znovu reinvestován do podnikání podniku a zároveň použit ke zhodnocení kapitálu a rezerv.

V Evropě nyní existuje 500 milionů karet Visa, přičemž každé euro z 6,50 euro je utraceno právě touto kartou. Téměř 80% obchodu společnosti Visa Europe tvoří debetní karty. Do září loňského roku byly tímto typem karty utraceny 2 biliony Euro, přičemž útraty v místech prodeje se zvedly o 8,5% na 1,4 bilionu Euro. Roční útraty prostřednictvím online nakupování se poprvé vyšplhaly na 240 miliard euro, což je meziroční nárůst od 20%.

Asociace Visa Europe byla založena v roce 2004. Je nezávislá na organizaci Visa Inc. a má exkluzivní, nezrušitelnou a trvalou provozní licenci v rámci Evropy. Obě společnosti fungují s cílem zajistit bezchybné globální platby Visa. Jakožto specializovaný evropský platební systém dokáže Visa rychle a pružně reagovat na konkrétní požadavky evropských bank a jejich klientů – držitelů karet i obchodníků. Zároveň efektivně pomáhá naplňovat cíl Evropské komise tj. vytvoření skutečného vnitřního platebního trhu.

Více informací na www.visaeurope.cz