Objem internetové inzerce v Evropě se blíží reklamním výdajům v tisku a televizi

V červenci publikovala asociace IAB Europe zprávu AdEx Benchmark 2013, která přináší informace o výdajích do různých forem internetové inzerce v evropských zemích a mapuje jejich vývoj. Hlavní výsledky jsme shrnuli v prvním článku společně se zveřejněním tiskové zprávy, nyní se zaměříme konkrétněji na hlavní formáty online reklamy a porovnání s reklamními rozpočty v dalších mediatypech. (TZ)

Objem internetové inzerce přesáhl v loňském roce v Evropě 27 mld. euro a přiblížil se tak objemu reklamy v tisku (29,1 mld. €) a v televizích (32,3 mld. €). Při přepočtení reklamních výdajů na obyvatele se výkony všech tří hlavních nadlinkových mediatypů (televize, tisk, internet) pohybovaly kolem částky 40 €. U tisku je patrný sestupný trend od roku 2007, kdy se výdaje na hlavu dostaly z téměř 70 € na 40 € v loňském roce, tj. o 42 % méně. Internetová reklama naopak za stejnou dobu přibližně třikrát vzrostla. Televizní reklama si udržuje stabilní vývoj investic.

Graf č. 1: Reklamní výdaje na obyvatele podle mediatypů v jednotlivých letech (v €)

Následující graf přináší srovnání celkových inzertních výdajů do jednotlivých mediatypů za rok 2013, kde je internet rozdělen podle tří hlavních kategorií, které IAB mezinárodně rozlišuje – celoplošnou display reklamu, reklamu ve vyhledávání (Paid-For-Search) a reklamu v katalozích a řádkové inzerci. V grafu jsou také rozděleny kategorie novin a časopisů. V celoevropském srovnání zaujímá největší podíl reklama ve vyhledávání, do které zadavatelé investovali 13,4 mld. euro, před display reklamou (9,2 mld. €) a katalogovými zápisy (4,6 mld. €).

Graf č. 2: Reklamní výdaje do jednotlivých mediatypů v roce 2013 (v mld. €)

V zemích západní Evropy je nejsilnější inzertní oblastí reklama ve vyhledávání (49 %) před display reklamou (33 %), zatímco v regionu střední a východní Evropy zaujímá dominantní pozici stále celoplošná reklama (53 %) před reklamou ve vyhledávání (36 %). Autoři zprávy očekávají do budoucna další posilování online reklamy na úkor tiskové inzerce. Mediální domy totiž stále více investují do digitálních strategií se snahou více monetizovat svůj online obsah.

Pokud jde o vývoj v jednotlivých kategoriích, jak display reklama, tak reklama ve vyhledávání,zaznamenaly loni dvouciferný růst (display o 15 %, search o 13 %). Výkonnostní modely jsou v poslední době silně podporovány automatizací (tzv. programatický nákup) a využitím velkých objemů dat k přesnějšímu cílení. Display reklama vděčí za rostoucí investice hlavně reklamě v mobilních zařízeních a videu.

Graf č. 3: meziroční růst různých hlavních forem online inzerce:

Mobilní display reklama, kam IAB řadí jak reklamu v prohlížečích, tak i v aplikacích, zaznamenala loni 136% zvýšení rozpočtů a poprvé dosáhla dvouciferného průměrného podílu na celkovém objemu display inzerce (11,8 %). Je však třeba dodat, že přes stoupající rozpočty je mobilní marketing rozvinutý zatím hlavně v západních a severských zemích. V České republice dosahuje podíl mobilních výdajů na display reklamě 2,2 %.

Graf č. 4: podíl mobilní reklamy na celkových výdajích na celoplošnou reklamu:

 Videoreklama, do které IAB Europe započítává reklamu v přehrávačích (tzv. in-stream reklama, tedy hlavně pre-rolly, mid-rolly a post-rolly) rostla v loňském roce o 45,4 % a představovala 13,1% podíl na celkových výdajích za display reklamu. Variabilita mezi zeměmi je ale opět poměrně výrazná, v Česku jde o 5,4% podíl.

Graf č. 5: podíl videoreklamy na celkových výdajích na celoplošnou reklamu:

Podle autorů zprávy se tak ukazuje, že jak reklama cílená na mobilní zařízení, tak i videoreklama se staly běžnou součástí marketingových rozpočtů zadavatelů, využívaných pro stále větší množství kampaní.

Údaje ve studii AdEx Benchmark pocházejí z lokálních průzkumů v jednotlivých účastnících se zemích a jsou harmonizována společností IHS Technology (provádí např. standardizaci cen, měn, formátů apod.). V České republice do studie přispělo Sdružení pro internetový rozvoj v rámci celoročních odhadů velikosti online reklamy.

SPIR je profesní sdružení působící v oblasti internetové reklamy od roku 2000. V současné době tvoří členská základna sdružení celkem 60 členů. Kromě provozování jednotného, široce respektovaného výzkumu návštěvnosti a sociodemografického profilu návštěvníků internetu NetMonitor, realizuje projekt monitoringu internetové reklamy AdMonitoring, analýzy zásahu reklamních kampaní AdAudit, odbornou konferenci o internetovém marketingu IAC, poskytuje expertní analýzy vývoje internetového trhu u nás a je samoregulátorem audiovizuálního a autorsky chráněného obsahu na internetu. Je také garantem samoregulačního rámce pro online behaviorální reklamu (OBA) v ČR.