Experimentáruim v SPŠ Otrokovice má systém pro chytré domy iNELS

Holešov, 5. září 2014 – Společnost ELKO EP se aktivně zapojila do vybavení vědeckotechnického parku Experimentárium, který byl tento týden otevřen ve Střední průmyslové škole Otrokovice. Součástí expozice nazvané Moderní technologie je model rodinného domu. Ten je vybaven inteligentní elektroinstalací iNELS Smart Home Solutions, která řadí ELKO EP mezi přední světové výrobce systému pro chytré domy. (TZ)

„Jsme velmi rádi, že si Střední průmyslová škola jako partnera projektu modelu chytrého rodinného domku vybrala právě společnost ELKO EP a její systém iNELS. Tím spíše, že obě organizace sídlí ve Zlínském kraji, což otevírá velký prostor pro rozvoj další oboustranné spolupráce. Žáci a studenti mají nyní možnost seznamovat se prostřednictvím systému iNELS nejenom s nejmodernějšími technologiemi, ale zároveň získávají informace o aktuálních trendech v úsporách energií a zabezpečování budov,“ řekl Jiří Tobolík, produktový manažer ELKO EP pro systém iNELS.

Hlavní prostor chytrého domečku je situován jako obývací pokoj a návštěvníci mohou systém iNELS ovládat prostřednictvím aplikací v mobilním telefonu, tabletu nebo z televizní obrazovky. Stejně jako v každém domě, i zde zůstává možnost ovládání nástěnnými ovladači. U nich se využívá jejich výhod, jako je například rozlišení krátkého a dlouhého stisku, což se s výhodou využívá při plynulém stmívání osvětlení.

Návštěvníci si mohou vyzkoušet ovládání osvětlení, vytápění, žaluzií, domácích spotřebičů, zabezpečovacího systému, audia, videa a dalších technologií jako dveřní hlásky či meteostanice. Z tabletu je možné nastavovat různé scény včetně možnosti měnit barvu RGB LED pásku. Žaluzie je řízena na základě intenzity okolního osvětlení či informací z meteostanice, která je poháněna řízeným ventilátorem. V rámci zabezpečovacího systému je využíváno informací z pohybových a magnetických detektorů. Největším lákadlem je bezesporu ovládání multimédií, protože v chytrém domečku jsou vytvořeny dvě audiozóny (zařízení LARA) a jedna videozóna (zařízení iMM Client).

ELKO EP patří mezi nejvýznamnější evropské hráče v oboru domovních i průmyslových elektroinstalací a inteligentních elektroinstalací pro domy iNELS Smart Home Solutions. Tato ryze česká společnost zaměstnává v současnosti více než 240 zaměstnanců. Společnost exportuje do 66 zemí světa a má sedm zahraničních poboček. V roce 2013 dosáhl obrat společnosti 375 milionů korun. Společnost ELKO EP se stala Firmou roku 2012 ve Zlínském kraji. Více informací naleznete na webových stránkách www.elkoep.cz a www.inels.cz.