Gen9: čtyřikrát více výkonu za třikrát méně peněz

PRAHA, 16. září 2014 — Před 25 lety vyvinulo HP svůj první x86 server a po celou dobu existence těchto přístrojů je v tomto tržním segmentu světovým lídrem z hlediska prodejů i technologií. Nyní přichází na trh již devátá generace serverů HP ProLiant Generation 9 (Gen9), které přinášejí to nejlepší z tradičních IT a cloudových prostředí a dokážou vytvořit plně softwarově definované prostředí. (TZ)

Maximální variabilita

Díky řadě nových funkcí a technických vylepšení optimalizovaných pro vysokou zátěž jsou servery HP ProLiant Gen9 určeny pro spolehlivé pokrytí potřeb nejnáročnějších aplikací, ale díky vysoké variabilitě konfigurací dokážou nabídnout i cenově nejdostupnější vyšší výkon pro menší firmy. Gen 9 představuje další zásadní milník ve vizi HP o budoucnosti technologií v datových centrech. Mezi klíčové funkce a vylepšení patří:

  • Vyšší výkon díky novým procesorům Intel Xeon E5 2600 v4 a technologii HP SmartCache. Výsledkem je až 4× vyšší prostor pro pracovní zátěž oproti předchozí generaci serverů.

  • 2× více výkonu na jeden watt při použití 12GB/s SAD SSD a HP DDR4 SmartMemory.

  • Rychlejší a úspornější HP DDR4 paměti s vylepšenou technologií ochrany dat, které umí lépe sledovat tok procházejících dat. Díky tomu dokážou předvídat možné závady a předcházet jim.

  • Nové řadiče, jež zvládnou zpracovat až dvojnásobné množství operací za vteřinu na klasických pevných discích.

  • Technologická vylepšení, která umožní až zdesetinásobit výkon aplikací díky inteligentnímu cachování zpracovávaných dat.

  • Zcela nové alternativní metody bootování operačního systému: start hypervizoru bude díky tomu možný i ze speciálního flash zařízení, zabezpečeného RAID 1, bez nutnosti zásahu administrátora.

  • Servery lze provozovat v okolní teplotě až 45 °C, navíc pracují s účinnějším napájením.

  • Možnost automatické instalace a vzdálených servisních zásahů, typicky pro aktualizace firmwaru.

  • Nižší celkové náklady na vlastnictví (Total Costs of Ownership, TCO).

  • Vysoká úspora provozních nákladů díky výraznému konsolidačnímu poměru (3–5 serverů předchozích generací oproti jednomu serveru Gen9).

  • Až 3× vyšší hustota konfigurace na 1 m2 s jedinečnými akcelerátory pracovní zátěže HP PCIe.

  • Možnost správy v jednom přehledném nástroji, společně s datovými úložišti a dalšími síťovými prvky. Tato unikátní možnost přináší velice významnou úsporu času a rovněž omezení lidských chyb.

  • Servery Gen9 lze velmi variabilně konfigurovat dle požadavků zákazníka na úroveň výkonu, rychlost dat, správu, konektivitu či zajištění vysoké dostupnosti. Zákazník tak může mnohem lépe vyvážit výkon se svým rozpočtem.

„Základní stavební jednotkou každého datového centra je server, který podstatnou částí ovlivňuje celkový výkon IT infrastruktury,“ řekl Jiří Lepka, produktový ředitel divize HP ISS. „Díky nasazení našich nových Gen9 serverů mohou firmy udělat dosud největší technologický skok a posunout svoje IT na zcela novou úroveň – za historicky nejvýhodnějších cenových podmínek.“

Pět serverových průkopníků

Servery HP ProLiant Gen9 budou postupně k dispozici ve všech základních konstrukčních provedeních – blade, rack, tower a scale-out. Prvními modely, které vstupují do prodeje, jsou:

  • HP ProLiant DL160 Gen9 – základní rackový model pro menší firmy s konstantními provozními náklady.

  • HP ProLiant DL180 Gen9 – nový rackový serverový standard pro rostoucí potřeby datových center.

  • HP ProLiant DL360 Gen9 – rackový model s vysokou hustotou výkonu pro potřeby vícenásobných pracovních zátěží v datových centrech.

  • HP ProLiant DL380 Gen9 – špičkový výkon v rackovém provedení pro náročná datová centra s mnohonásobnou pracovní zátěží.

  • HP ProLiant ML350 Gen9 – maximální výkon v provedení tower s bezkonkurenční kapacitou a spolehlivostí.

HP OneView: správa rychlostí blesku

Vylepšený nástroji pro správu HP OneView dokáže až 65× zrychlit práci v datových centrech tím, že kromě serverů Gen9 umí obsluhovat i storage (3PAR) a síťové prvky. Rutinní úlohy zpracovává automatizovaně podle předem naprogramovaných scriptů a urychluje nejen samotnou práci, ale současně eliminuje lidské chyby.

Ceny a dostupnost

Ceny jednotlivých modelů se liší v závislosti na konkrétní zákaznické konfiguraci. Základní konfigurace nejlevnějšího modelu DL160 Gen9 začíná na 38 220 Kč.

Další informace o nových serverech HP ProLiant Gen9, včetně podrobných technických specifikací, lze najít v samostatném dokumentu na webu společnosti HP.

O společnosti HP

HP vytváří nové příležitosti pro uplatnění technologií, které významně ovlivňují jednotlivce, firmy, státní správu a celou společnost. Díky komplexnímu portfoliu, které zahrnuje špičkové produkty z oblasti tiskových řešení, osobní výpočetní techniky, softwaru, služeb a IT infrastruktury, dokáže HP vyřešit nejsložitější problémy a technologické výzvy zákazníků ve všech regionech světa. Více informací o společnosti HP (NYSE: HPQ) je k dispozici na webu www.hp.cz.

Tagged