Visa oslavuje bezkontaktní Londýn

Londýnská hromadná doprava (TfL) jako první na světě přijímá bezkontaktní platby ve všech prostředcích městské přepravní sítě. (TZ)

PRAHA, ČESKÁ REPUBLIKA, 16. září 2014 – Cestující hromadnou dopravou mohou od dnešního dne svými bezkontaktními kartami Visa platit na všech vlakových a tramvajových linkách nebo na linkách metra a kolejové dopravy DLR, které přijímají elektronické karty Oyster. Výčet doplňuje londýnský systém autobusové přepravy, u nichž lze bezkontaktními kartami Visa platit již od prosince roku 2012.

„Zavedení bezkontaktních plateb kartami Visa napříč sítí TfL je skutečným milníkem pro tuto technologii, která cestujícím usnadní a zpříjemní platby za dopravu. Jsme velmi rádi, že jsme mohli sehrát klíčovou roli v navrhování a implementaci tohoto řešení. Počínaje dneškem přijímá TfL všechny bezkontaktní karty Visa, jichž je v současnosti ve Spojeném království aktivních na 40 milionů. Naším dalším cílem je zajistit, aby síť TfL začala co nejdříve přijímat i platby prostřednictvím mobilních zařízení s technologií bezkontaktních plateb Visa,“ uvedla k dnešnímu slavnostnímu dni výkonná ředitelka Visa Europe Sandra Alzetta.

Objem bezkontaktních plateb uskutečněných prostřednictvím karet Visa v Evropě v uplynulém roce utěšeně rostl, což značí, že stále více zákazníků objevuje výhody spojené s tímto snadným a pohodlným způsobem placení. V období od června roku 2013 do června roku 2014 se objem bezkontaktních plateb Visa více než zdvojnásobil a dosáhl tak celkové hodnoty téměř 140 milionů liber (bezmála pět miliard korun).

„Zavedení bezkontaktních plateb v londýnských autobusech mělo ohromnou odezvu – od zavedení systému v roce 2012 cestující uskutečnili téměř 19 milionů bezkontaktních plateb kartami Visa. Dnešní spuštění bezkontaktních plateb v rámci dalších složek TfL opět povede k výraznému posílení bezkontaktních technologií a přispěje k  trojnásobnému růstu, jež očekáváme v následujícím roce,“ informovala Sandra Alzetta.

Z Londýna do Prahy

Zavedení bezkontaktních plateb v rámci londýnské sítě hromadné dopravy je nejnovějším indikátorem sílící poptávky po digitálních platbách. Společnost Visa zaznamenává rostoucí poptávku, zájem i skutečnou míru využití digitálních plateb napříč celou Evropou, včetně České republiky.

„Hlavnímu městu doporučujeme podobně jako v Londýně využívat bezkontaktní bankovní platební kartu ve všech prostředích městské hromadné dopravy. Pro cestující je to jednodušší a komfortnější a město nemusí řešit vydávání a správu karet. Podle informací od dodavatelů dopravních systémů by došlo k úsporám v řádech desítek milionů korun.“ informuje Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Pro více informací navštivte: http://www.visa.co.uk/products/visa-contactless

–  KONEC  –

O asociaci Visa Europe

Visa Europe je asociace zabývající se platebními technologiemi, kterou vlastní a provozují členské banky a další poskytovatelé platebních služeb ve 37 zemích Evropy.

Visa Europe vyvíjí nejmodernější technologie a vytváří infrastrukturu umožňující elektronické platby milionům evropských zákazníků, podniků i vlád. Její členové nesou odpovědnost za vydávání karet, registraci prodejců a stanovování výše poplatků pro držitele karet a obchodníky.

Asociace Visa Europe poskytuje vysoko objemový a zároveň nízkonákladový obchodní model, který svým členům nabízí široké spektrum služeb. Přebytek jejích investic je znovu reinvestován do podnikání podniku a zároveň použit ke zhodnocení kapitálu a rezerv.

V Evropě je nyní vydáno 500 milionů karet Visa, přičemž každé euro z 6,50 eur je utraceno právě touto kartou. Téměř 80% objemu společnosti Visa Europe tvoří debetní karty. Do září loňského roku byly tímto typem karty utraceny 2 biliony eur, přičemž útraty v místech prodeje se zvedly o 8,5% na 1,4 bilionu eur. Roční útraty prostřednictvím online nakupování se poprvé vyšplhaly na 240 miliard eur, což je meziroční nárůst od 20%.

Asociace Visa Europe byla založena v roce 2004. Je nezávislá na organizaci Visa Inc. a má exkluzivní, nezrušitelnou a trvalou provozní licenci v rámci Evropy. Obě společnosti fungují s cílem zajistit bezchybné globální platby Visa. Jakožto specializovaný evropský platební systém dokáže Visa rychle a pružně reagovat na konkrétní požadavky evropských bank a jejich klientů – držitelů karet i obchodníků. Zároveň efektivně pomáhá naplňovat cíl Evropské komise tj. vytvoření skutečného vnitřního platebního trhu.

Více informací na www.visaeurope.cz