Samsung zrychluje přenos dat přes wi-fi až na 4,6 Gb/s

Praha, 15. října 2014 – Společnost Samsung Electronics Co., Ltd., vyvíjí vlastní 60GHz wi-fi technologii, která umožní přenos dat rychlostí až 4,6 Gb, resp. 575 MB za sekundu, tedy pětinásobek aktuální maximální rychlosti (866 Mb, resp. 108 MB za sekundu) dosažitelné
s existujícími zařízení spotřební elektroniky. Například přenos filmu o velikosti 1 GB mezi dvěma zařízeními bude trvat méně než tři sekundy a nekomprimované video s vysokým rozlišením půjde snadno streamovat z mobilních zařízení do televizoru v reálném čase a bez jakéhokoli zpoždění. (TZ)

„Samsung úspěšně překonává překážky v komercializaci 60GHz wi-fi technologie v pásmu milimetrových vln a těší se na uvedení této průlomové technologie. Nové a inovativní změny čekají zařízení Samsung příští generace, jelikož se otevírají nové možnosti pro budoucí vývoj wi-fi technologií,“ řekl Kim Chang Yong, ředitel DMC R&D centra společnosti Samsung Electronics.

Na rozdíl od stávajících 2,4GHz a 5GHz wi-fi technologií udržuje 60GHz wi-fi technologie se standardem 802.11ad, kterou vyvinula společnost Samsung, maximální rychlost tím, že eliminuje mezikanálovou interferenci, bez ohledu na počet zařízení na stejné síti. Odstraňuje tak rozdíl mezi teoretickými a skutečnými rychlostmi a v porovnání s 2,4GHz a 5GHz wi-fi technologií vykazuje více než 10krát vyšší reálnou rychlost.

Až do teď existovaly značné problémy s komerčním přijetím 60GHz wi-fi technologie, protože milimetrové vlny, které se šíří v přímém směru, mají slabou schopnost průniku a jsou náchylné
k vybočení, což má za následek špatný signál a omezený přenos dat. Díky využití okrouhlého tvaru milimetrových vln, vysoce výkonným moderním technologiím a díky vývoji antény s širokým pokrytím, která paprsek vysílá, je Samsung schopen úspěšně dosáhnout nejvyšší možné kvality v podobě komerčně použitelné 60GHz wi-fi technologie.

Samsung navíc zvyšuje celkovou kvalitu signálu tím, že vyvíjí celosvětově první mikrotechnologii ovládající vysílající paprsek, která v případě jakýchkoliv změn v komunikačním prostředí optimalizuje komunikační modul za méně než 1/3000 sekundy. Samsung také vyvinul jako první na světě metodu, která umožňuje připojit k síti více zařízení najednou.

Stejně jako v případě 2,4GHz a 5GHz spektra je 60GHz vlnové spektrum nelicencovaným pásmem po celém světě. Jeho komercializace se očekává již v příštím roce. Samsung plánuje použít tuto novou technologii pro širokou škálu produktů, včetně telekomunikačních, audiovizuálních
a zdravotnických zařízení. Tato technologie bude také nedílnou součástí vývoje důležitého pro inteligentní domácnost Samsung Smart Home a další iniciativy týkající se „Internetu věcí“ (Internet of Things).

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung Electronics Co., Ltd., je světová jednička v oblasti technologií, které otevírají nové možnosti lidem na celém světě. Díky neustálým inovacím a objevům transformujeme svět televize, chytrých telefonů, notebooků, tiskáren, fotoaparátů, domácích spotřebičů, zdravotnického zařízení, polovodičů a LED řešení. Zaměstnáváme 286 000 lidí v 80 zemích světa s ročním obratem 216,7 mld. USD. Chcete-li se dozvědět více, navštivte www.samsung.com.