Nová online poradna pro pacienty s lupénkou

Včerejší Světový den lupénky připomněl kožní nemoc, kterou trpí také 250 tisíc Čechů. Začíná to jako běžné kožní onemocnění, pokud se však lupénka (psoriáza) neléčí, může člověka zcela vyřadit ze společnosti. Přispět ke změně chce nová online poradna na www.bezlupenky.cz, kterou zřídili specialisté – dermatologové, sdružení v České akademii dermatovenorologie.  (TZ)
Na vaše dotazy je připraveno odpovědět pět lékařek. Tři pracují na Dermatovenerololgické klinikce 2.LF UK a Nemocnice Na Bulovce, dvě na Dermatovenerologické klinice FN u sv. Anny v Brně.

„Vloha k lupénce se dědí. To znamená, že ta vloha je trvalá. Ale jednotlivé projevy onemocnění potlačit umíme. A tady záleží právě na tom, o jaký typ lupénky se jedná, jak tím pacient trpí a jakou léčbu v konzultaci s kožním lékařem zvolí,“ vysvětlila přednostka Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce Prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc..Onemocnění je imunitně podmíněné, a jelikož se do určité míry dědí, nemůže člověk podle Jany Hercogové příliš ovlivnit to, zda ho lupénka postihne, nebo ne. „Můžeme ale ovlivnit eventuálně provokující faktory, které nemoc spouštějí nebo zhoršují. A tady bych docela ráda jmenovala takové ty klasické prohřešky, jako je pití alkoholu, kouření – o tom se ví, že lupénku zhoršuje, nebo ji může dokonce vyprovokovat. Dále je to metabolický syndrom, nekontrolovaná cukrovka nebo používání celé řady celkových léků, stres a podobně,“ zmínila přednostka Jana Hercogová.

Lupénka způsobuje nejen kosmetické problémy, ale zasahuje do všech oblastí života. Tito lidé mají vyšší sklon k onemocnění cév, je u nich vyšší riziko vzniku obezity, diabetu, vysokého krevního tlaku, hrozí jim vyšší riziko srdečního selhání, vzniku náhlé mozkové příhody.