ORION Instantní platba zpřístupňuje rychlé provozní financování i malým a středním firmám

Brno, 9. prosince 2014 – Plných 68 % malých a středních podniků dostává za své pohledávky zaplaceno později než v zákonné lhůtě 30 dní – zároveň ale většina z nich platí své závazky ve výrazně kratší době. Mnohdy jim tak nezbývají finanční prostředky na další rozvoj nebo i běžný provoz, přičemž financování prostřednictvím klasického bankovního faktoringu pro ně zůstává z důvodu fixního nastavení řady těžko splnitelných podmínek nedostupné. Jednoduché řešení tohoto problému nabízí služba ORION Instantní platba, která umožňuje získat chybějící finanční prostředky z pozdě placených faktur prakticky okamžitě, a to prostřednictvím systému investiční aukce a s využitím elektronické výměny dat EDI. Premiérově byla ORION Instantní platba před nedávnem představena v centru České národní banky. (TZ)

Z rozsáhlého výzkumu mezi více než 5000 firmami s ročním obratem 1 – 100 milionů korun, který provedla společnost Investiční aukce, partner služby ORION Instantní platba a zároveň držitel licence České národní banky na poskytování platebních služeb, dále vyplynulo, že 53 % malých a středních podniků platí své závazky do 30 dnů. Dostávají se tak do nepříjemné situace, kdy čekají na peníze od velkých odběratelů, ale rychle potřebují prostředky na mzdy či nákup nutného materiálu. Řešením je provozní financování s pomocí ORION Instantní platby od společnosti CCV Informační systémy, která umožňuje získat 80% výši pohledávky prakticky okamžitě a zbylých 20 % po zaplacení odběratelem.

Skrytý potenciál

Přitom faktoring, tedy financování krátkodobých úvěrů poskytnutých při dodávkách zboží nebo služeb, má v České republice před sebou velký potenciál. Jeho prostřednictvím je zde totiž předfinancováváno pouze kolem 3 % faktur, naproti tomu například ve Velké Británii se jedná o téměř 14 %. Právě této skutečnosti chce CCV Informační systémy ve spojení s poskytováním služeb EDI využít, jak potvrzuje David Reichel, ředitel divize eBusiness společnosti CCV Informační systémy: „ORION Instantní platba je zcela novou doplňkovou službou řešení ORION EDI. Využívá skutečnosti, že naše konsolidační centrum ORION každý měsíc přenese více než dva miliony dokladů tisícům obchodujících protistran. Po aktivaci této služby stačí kliknout na vybranou pohledávku a zajistit si tak příslušné finanční prostředky až o několik měsíců dříve, což může být například pro další růst mladé a rychle se rozvíjející firmy zcela klíčové. Takové firmy přitom v drtivé většině případů na klasický bankovní faktoring s celou řadou překážek a omezení nedosáhnou.“

Rychle a jednoduše, s využitím výhod EDI

ORION Instantní platba přináší zákazníkům ORION EDI jednoduchý a efektivní způsob financování pohledávek z obchodního styku během pouhých několika vteřin. Stačí si v ORION EDI vybrat jeden či více obchodních případů, u kterých je třeba získat finanční prostředky dříve než po skončení splatnosti příslušné faktury. Jediným kliknutím si tak mohou zákazníci určit, u kterých faktur získají 80 % jejich hodnoty na účet, a to nejpozději do tří dnů.

Bez mnoha omezení i zbytečné administrativy

Kliknutím na příslušnou fakturu veškeré starosti pro zájemce o předfinancování končí.  Požadované peníze přijdou rychle na účet a konsolidační centrum ORION zajistí kompletní vytvoření, předání, elektronické podepsání i důvěryhodnou archivaci všech souvisejících dokumentů. Navíc narozdíl od běžného faktoringu neobsahuje ORION Instantní platba žádné paušální podmínky pro postupování pohledávek (například z hlediska minimálního obratu či počtu odběratelů) a související administrativa je omezena na minimum. Samozřejmostí je, že aktivace služby je zcela zdarma a není ani třeba platit jakékoli poplatky, tak jak je to běžné u bankovních domů.

Video, jak služba ORION Instantní platba funguje, najdete zde: http://youtu.be/xHO0oQu5Y1I?a

CCV Informační systémy působí na trhu od roku 1992. Patří k významným hráčům domácí scény oboru informačních systémů. Sídlí v Brně (divize CCV Business Solutions a CCV eGovernment) s dalšími pobočkami v Opavě (divize CCV eBusiness) a na Slovensku v Kysuckém Novém Meste (CCV Informačné systémy). Poskytuje komplexní dodávky ve vývoji logistických řešení, implementaci WMS systémů (CCV Řízený sklad) a podnikových informačních systémů (Microsoft Dynamics). Specializuje se na řešení pro elektronickou fakturaci, důvěryhodnou archivaci, elektronickou výměnu dat EDI (konsolidační centrum Orion) a bezpapírový oběh obchodních dokladů. Dále vyvíjí speciální řešení (registry, portály) pro státní správu.