Jízdné v autobusech konečně bezkontaktně

PRAHA, ČESKÁ REPUBLIKA, 27. ledna 2015 – Revoluce v cestování začíná. Jako první v ČR dnes komerčně spustila placení bezkontaktní kartou v meziměstské autobusové dopravě společnost Arriva ve spolupráci s platební asociací Visa Europe, Českou spořitelnou a Telmaxem. První cestující se svezou na trasách Praha – Hradec Králové – Žamberk – Králíky – Jeseník, Brno – Olomouc – Šumperk – Jeseník a Ostrava – Opava – Krnov – Jeseník. (TZ)

Samotný způsob placení bezkontaktní kartou v autobuse je jednoduchý a rychlý. „Stačí přiložit bezkontaktní kartu k bezkontaktní čtečce, která je umístěna vedle řidiče. Jak pro cestujícího, tak pro řidiče jde o mnohem pohodlnější a rychlejší způsob platby, než je platba hotovostí.“ uvedl manažer pro inovace společnosti Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko David Brendl. „Bezkontaktní placeni v dopravě je důležité také proto, že zákazníkům umožní platit bezkontaktně mobilem, hodinkami, či jinými chytrými zařízeními, které začínají být běžnou součástí života zákazníků.“ upozornil David Brendl.

Na konci roku 2015 až 300 „bezkontaktních“ autobusů

V současnosti je bezkontaktními terminály od společnosti Telmax vybaveno deset autobusů, postupně jich bude přibývat. „Naším cílem je rozšířit tuto moderní a pro zákazníka pohodlnou službu do konce tohoto roku na 300 vozů. Ty pokryjí všechny důležité dopravní uzly v České republice,“ informuje Daniel Adamka, generální ředitel společnosti Arriva.

Celý systém bezkontaktního placení se zkoušel několik měsíců, aby byl stoprocentně připravený na ostrý start. „V České spořitelně jsme už vydali téměř tři miliony bezkontaktních karet. Věřím proto, že náš společný projekt bezkontaktního placení umožní bezstarostnou a rychlou platbu v autobusech, aniž by cestující museli hledat po kapsách drobné nebo si je dopředu shánět,“ řekl Jiří Vajgl, manažer bankomatové sítě a platebních terminálů České spořitelny.

 

Tento moderní odbavovací systém je kromě přijímání bezkontaktních platebních karet vybaven aplikací pro on-line rezervaci jízdenek prostřednictvím internetu. Tedy kromě možnosti platby platební kartou cestující mohou svou jízdenku s místenkou zarezervovat z pohodlí domova. „Jsme tedy první na trhu i v tom, že máme odbavovací zařízení, které má v sobě aplikaci pro on-line rezervační systém. Doposud museli mít buď dvě zařízení ve voze – jedno pro výdej jízdenek a druhé pro rezervační systém – nebo řidič dostával před výjezdem tištěný plánek obsazenosti vozidla. Tento plánek byl dostupný, ale pouze ve všedních dnech, to znamená, že se netýkal soboty, neděle i svátků. Jakmile řidič vyjel na linku, tak již nešlo plánek aktualizovat,“ vysvětluje Miroslav Slavík, obchodní ředitel společnosti Telmax.

Inspirace Londýnem

Představený projekt placení bezkontaktními kartami se řadí do takzvaného otevřeného systému řešení placení v dopravě. V otevřeném systému s bankovními kartami cestující použije kartu, kterou již má od své banky. Nemusí na ni nic nahrávat ani se předem registrovat. Bankovní kartu přiloží ve vozidle nebo na nástupišti a samotná karta slouží jako jízdenka. Údaje o cestovních dokladech jsou uloženy centrálně a cestující je může spravovat přes web nebo mobilní telefon.

Tento systém s úspěchem funguje od prosince roku 2012 v Londýně, kdy se tímto způsobem začalo platit v autobusové městské přepravě. Od září loňského roku mohou cestující hromadnou dopravou svými bezkontaktními kartami Visa platit všude – tedy nejen v autobusech, ale rovněž ve vlakových spojích a na všech tramvajových linkách, v metru i v kolejové dopravě DLR, kde přijímají elektronické karty Oyster.

Řešení pro dopravu v Praze

Zavedení bezkontaktních plateb v rámci londýnské sítě hromadné dopravy souvisí se sílící poptávkou zákazníků po digitálních platbách, které jsou pro cestující uživatelsky výhodnější než placení v hotovosti.

„Bezkontaktní placení jízdného přímo v autobusech je prvním krokem v našem cíli zjednodušit a zároveň i zlevnit cestování. V rámci České republiky se věnujeme i dalším podobným projektům. Otevřený systém využívající bezkontaktní bankovní platební kartu ve všech prostředcích městské hromadné dopravy doporučujeme i Praze. Pro cestující je to jednodušší a komfortnější a město by nemuselo řešit vydávání a správu karet. Podle informací od dodavatelů dopravních systémů by došlo k úsporám v řádech desítek milionů korun,“ dodal David Brendl, manažer pro inovace společnosti Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

–  KONEC  –

O asociaci Visa Europe

Visa Europe je asociace zabývající se platebními technologiemi, kterou vlastní a provozují členské banky a další poskytovatelé platebních služeb ve 37 evropských zemích.

Visa Europe vyvíjí nejmodernější technologie a nabízí služby i infrastrukturu umožňující elektronické platby milionům evropských zákazníků, podniků a státních institucí. Její členové nesou odpovědnost za vydávání karet, registraci prodejců a stanovování výše poplatků pro držitele karet a obchodníky.

Visa Europe rovněž patří k největším subjektům zpracovávajícím transakce v Evropě: zodpovídá za zpracování 16 miliard transakcí ročně, přičemž ve špičce může rychlost dosahovat až 1627 transakcí za sekundu.

V současnosti je v Evropě vydáno více než 500 milionů karet Visa, přičemž každé šesté euro je zaplaceno právě těmito kartami. Celková útrata provedená kartami Visa přesahuje 2 biliony eur ročně, z toho 1,5 bilionů eur v místech prodeje.

Asociace Visa Europe sídlí ve Velké Británii, od roku 2004 je nezávislá na organizaci Visa Inc. a má exkluzivní, nezrušitelnou a trvalou provozní licenci v rámci Evropy. Obě společnosti úzce spolupracují s cílem zajistit globální platby Visa ve více než 200 zemích a teritoriích.

Další informace najdete na stránkách www.visaeurope.com a na Twitteru @VisaEuropeNews

O skupině Arriva

Arriva v České republice provozuje téměř 2 000 autobusů a 5 vlaků a zaměstnává téměř 3 200 zaměstnanců. Celkový obrat skupiny převyšuje 4 miliardy korun. Hlavní činností skupiny je linková autobusová doprava. Na trhu pravidelné osobní autobusové dopravy v České republice zaujímá Arriva vedoucí postavení. Ročně přepraví 100 milionů cestujících.

Arriva v Česká republice je součásti skupiny Arriva, jedné z největších dopravních společností v Evropě, která zaměstnává 55 000 lidí a ročně přepraví více než 2,2 miliardy cestujících ve 14 evropských zemích.

Více informací najdete na www.arriva.cz

O České spořitelně

Česká spořitelna je největší bankou v České republice  · Její služby využívá více než 5 milionů klientů: občané, malé a střední firmy, obce a města, financuje také velké korporace a poskytuje služby v oblasti finančních trhů · Od roku 2000 je Česká spořitelna členem Erste Group a pod touto značkou obsluhuje bonitní a korporátní klienty · Disponuje nejširší sítí poboček a bankomatů v České republice · Důležitou roli hraje také na poli inovací: byla například první bankou na českém trhu, která začala masivně vydávat bezkontaktní karty a vytvářet síť pro jejich využití.

Další zajímavé informace o České spořitelně zde.

O společnosti Telmax

TELMAX je česká společnost, která se zaměřuje na realizaci komplexních projektů a dodávek v oblastech dopravy, veřejného sektoru, retailu, velkoobchodní distribuce, přepravy a logistiky. Hlavní činností společnosti jsou projekty a realizace komplexních odbavovacích systémů pro veřejnou dopravu včetně servisu a poradenských služeb. Jako jedna z mále firem v Evropě nabízí ucelené portfolio pro automatizované odbavení cestujících s papírovou jízdenkou, bezkontaktní bankovní kartou, bezkontaktní dopravní kartou a SMS jízdenkou.

Filosofií firmy je individuální přístup ke každému zákazníkovi s cílem dodat komplexní systém na míru včetně instalace, zaškolení a technické podpory. Tohoto cíle společnost dosahuje díky silnému týmu vlastních vývojových pracovníků a také díky partnerům.

V posledním roce bylo realizováno několik významných projektů, ve kterých bylo dodáno více než 2 500 různých odbavovacích terminálů nejen pro společnosti v České republice, ale i v zahraničí. Mezi významné zákazníky patří dopravci ARRIVA, DP Praha, DP Ostrava, České Dráhy a DP Bratislava.

Více informací na www.telmax.eu