V Česku uniká víc dat kvůli zaměstnancům než kvůli softwarovým chybám

Interní IT hrozby vedly ke ztrátám dat u 16 % českých podniků. Vyplývá to z průzkumu Kaspersky Lab mezi 3 900 IT profesionály v 27 zemích, včetně Česka. Výsledky přitom naznačují, že celosvětově firmy přicházejí o větší množství dat kvůli zaměstnancům, než kvůli zranitelnostem softwaru (oproti podobnému průzkumu z roku 2011). (TZ)

Zranitelnosti softwaru uvedlo mezi interními riziky 34 % dotázaných firem v Česku. Únik dat z firemního mobilního zařízení (27 % českých respondentů) a náhodný únik dat způsobený zaměstnanci (26 %) jsou druhou a třetí nejčastější interní hrozbou. Nejvíce dat kvůli zranitelnosti softwaru ztratilo 14 % podniků v průzkumu z ČR. Více jich ztratili kvůli náhodnému úniku dat (17 %) a úniku dat z firemního mobilního zařízení (18 %). Mezi dalšími riziky uvedly dotázané české podniky ztrátu či odcizení mobilního zařízení, záměrný únik dat způsobený zaměstnanci či podvod.

Průzkum také poukázal na znepokojující trend, konkrétně na to, jak často se data ztrácejí kvůli interním hrozbám u firem s klíčovou infrastrukturou. Telekomunikační firmy například uváděly zdaleka nejvíce nezáměrných úniků dat a sdílení dat zaměstnanci (42 %). Služby v oblasti energetiky byly druhé s 33 % a výrobní firmy třetí s 31 %. Co se týká zranitelností softwaru, pořadí vede energetika s 40 %, druhá je doprava a logistika s 36 % a o třetí místo se dělí telekomunikace a výrobní sektor s 35 %.

Kaspersky Lab v současnosti nabízí řadu bezpečnostních technologií na správu aplikací, mobilních zařízení a nápravu zranitelností. Poskytuje také bezkonkurenční znalosti o kybernetických hrozbách cílených na kontrolní systémy v průmyslu. K ochraně specifických potřeb ve výrobě, průmyslu a v prostředí kritické infrastruktury slouží na míru navržené verze bezpečnostního softwaru pro koncové body. Kromě nich nabízí společnost i simulaci průmyslové ochrany Kaspersky Industrial Protection Simulation, která pomáhá organizacím vyškolit zaměstnance v boji proti kybernetickým útokům, které mohou ovlivnit infrastrukturu firmy. Kromě těchto nástrojů by společnosti měly přijmout všeobecná bezpečnostní pravidla a postupy a pravidelně školit zaměstnance.

O zranitelnostech softwaru a dalších interních hrozbách pro firmy se dočtete na podnikovém blogu Kaspersky Lab Business nebo na tomto odkazu.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je největším soukromě vlastněným poskytovatelem koncových bezpečnostních řešení na světě. Společnost se řadí mezi čtyři největší prodejce bezpečnostních řešení pro koncové uživatele.* Již více než 17 let patří Kaspersky Lab mezi přední inovátory v oblasti informačních technologií a poskytuje efektivní digitální bezpečnostní řešení velkým podnikům, malým a středním firmám i domácím uživatelům. Aktuálně společnost registrovaná ve Velké Británii působí v bezmála 200 zemích a oblastech a poskytuje ochranu více než 400 milionům uživatelů. Více informací o společnosti Kaspersky Lab najdete na www.kaspersky.cz.

* Společnost zařadil na čtvrté místo žebříček „IDC Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2013“. Žebříček vyšel ve zprávě „IDC Worldwide Endpoint Security 2014-2018 Forecast and 2013 Vendor Shares (IDC #250210, August 2014)“ a řadil poskytovatele software podle zisku z prodeje koncových bezpečnostních řešení v roce 2013.