Nový bezpečný skener QR kódů od Kaspersky Lab

Kaspersky Lab spustila novou aplikaci Kaspersky QR Scanner pro Google Android a Apple iOS. Umí číst QR kódy a zároveň varovat uživatele, že mohou obsahovat škodlivé odkazy. Jedním z posledních triků kybernetických podvodníků se totiž stávají phishingové odkazy zašifrované právě v QR kódech. (TZ)

QR kódy jsou pohodlným nástrojem ke čtení odkazů mobilními přístroji z počítačových obrazovek nebo tištěných stránek. Ačkoli zkušení uživatelé dokážou rozeznat falešné URL odkazy, není možné pouhým okem rozeznat takové odkazy v QR kódu. Kybernetičtí zločinci tak mohou vyměnit online obrázky s kódy nebo je i klidně přelepit třeba na venkovních plakátech. Už dlouho známou praktiku phishing se tak teď Kaspersky Lab navíc snaží potírat i ochranou QR kódů.

Kaspersky QR Scanner je bezplatnou aplikací a neobsahuje žádné další funkce či tlačítka. Funguje na principu „naskenuj, zkontroluj a otevři“. Aplikace v momentě načtení kódu zkontroluje informace v něm obsažené. Pokud jsou v pořádku, otevře stránku. Pokud ale odkaz vede na phishingový nebo škodlivý web, uvidí uživatel varování. Kromě adresy skener odhalí jakýkoliv text skrytý v kódu, kontaktní informace a také umí rychle přijmout nastavení Wi-Fi a připojit zařízení k síti (to platí pouze u Androidu). Je součástí nástrojů na ochranu mobilních zařízení, mezi nimiž je bezpečný internetový prohlížeč Kaspersky Safe Browser pro iOS a Windows Phone, Kaspersky Internet Security for Android a správce hesel Kaspersky Password Manager pro iOS a Android.

Více informací o aplikaci Kaspersky QR Scanner naleznete zde.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je největším soukromě vlastněným poskytovatelem koncových bezpečnostních řešení na světě. Společnost se řadí mezi čtyři největší prodejce bezpečnostních řešení pro koncové uživatele.* Již více než 17 let patří Kaspersky Lab mezi přední inovátory v oblasti informačních technologií a poskytuje efektivní digitální bezpečnostní řešení velkým podnikům, malým a středním firmám i domácím uživatelům. Aktuálně společnost registrovaná ve Velké Británii působí v bezmála 200 zemích a oblastech a poskytuje ochranu více než 400 milionům uživatelů. Více informací o společnosti Kaspersky Lab najdete na www.kaspersky.cz.

* Společnost zařadil na čtvrté místo žebříček „IDC Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2013“. Žebříček vyšel ve zprávě „IDC Worldwide Endpoint Security 2014-2018 Forecast and 2013 Vendor Shares (IDC #250210, August 2014)“ a řadil poskytovatele software podle zisku z prodeje koncových bezpečnostních řešení v roce 2013.