MasterCard umožňuje zaplatit z mobilu otiskem prstu

Společnost MasterCard, jednička v inteligentních, pohodlných a bezpečných platbách, spustila koncem roku 2014 v Česku globální službu MasterPass, jejímž prostřednictvím je majitelům digitálních peněženek umožněno provádět rychlé a bezpečné platby na internetu. Počet obchodníků využívajících službu byl koncem roku zhruba 2 000 a během roku 2015 se předpokládá nárůst na dvojnásobek a kompletní pokrytí českého e-commerce trhu. (TZ)

Průlomovou novinkou je možnost potvrdit platbu z mobilu otiskem prstu. U telefonů vybavených čtečkou otisků prstů tak zákazníci nemusí nadále zadávat šestimístný kód k potvrzení platební transakce. Ačkoliv je v současné době možné tuto službu využívat pouze u mobilních telefonů iPhone 5S, 6 a 6 plus, měla by být brzy rozšířena také na nová zařízení s operačním systémem Android. Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro ČR a Slovensko, říká: „Jedná se o první platební aplikaci v České republice, kde se platba potvrzuje otiskem prstu. Platba je tak ještě jednodušší. Češi jsou technicky zdatní a inovace přijímají rádi, takže právě proto je Česko mezi zeměmi, kde se platba otiskem prstu spouští nejdříve.“

Obliba digitálních peněženek také roste, aktuálně mobilní peněženku MasterCard Mobile aktivně využívá více než 60 tisíc zákazníků, přičemž aplikaci stáhlo mnohem více lidí. V blízké budoucnosti pro ně bude připraveno více funkcí, např. posílání peněz z karty na kartu či ovládání karty MasterCard.

MasterCard také rozšiřuje placení mobilem přímo v terminálech. Další funkcí peněženky MasterCard Mobile tedy bude možnost platit na platebním terminálu v obchodě. Vytvořením globálního řešení MasterCard Cloud Based Payments je možné digitalizovat platební kartu do mobilního zařízení, což vydavatelům platebních karet zrychluje a zjednodušuje přístup do mobilních zařízení vybavených operačním systémem Android. Technologie se označuje jako HCE a MasterCard rozšířil tento způsob placení již do více než 15 zemí světa, kde probíhá více než 25 projektů.

Jak říká James Anderson, Group Head and Senior Vice President z Shared Platform Services společnosti MasterCard: „Naší vizí v oblasti digitálních plateb je hlavně pozitivní zkušenost našich uživatelů napříč všemi kanály a všemi zařízeními. HCE i cloud zajišťují pro MasterCard i naše partnery další krok vpřed pro splnění této vize. Díky integraci s MasterPass, naší globální digitální platformou, tak lze řídit značně rozšířené využití mobilních bezkontaktních i dálkových plateb.“

Počet obchodních míst MasterCard pro bezkontaktní platby vzrostl ze dvou na tři miliony během roku, od velkých obchodníků až po samoobsluhy, čerpací stanice, obchody s potravinami, lékárny, prodejní automaty, parkovací automaty, veřejnou dopravu či taxi. Bezkontaktní technologie MasterCard je v současnosti přijímána v 68 zemích. HCE je podporováno operačním systémem Android počínaje verzí KitKat 4.4. MasterCard kombinuje zakázkový software na mobilních zařízeních se zabezpečeným zpracováním cloudu.

O společnosti MasterCard

MasterCard (NYSE: MA), www.mastercard.com, je jednička v inteligentních, pohodlných a bezpečných platbách. Provozujeme nejrychlejší síť pro zpracování plateb, která propojuje spotřebitele, finanční instituce, obchodníky, vlády a podniky ve více než 210 zemích a teritoriích celého světa. Produkty a řešení společnosti MasterCard ještě více usnadňují, zabezpečují a zefektivňují každodenní obchodní činnosti – například nakupování, cestování, podnikání a hospodaření s financemi. Sledujte nás na Twitteru @MasterCardNews, připojte se k diskusi na CashlessPioneers Blog a přihlaste se k odběru nejnovějších zpráv v Engagement Bureau.