Statistiky: Vánoční dárky řešíme na poslední chvíli, Valentýn je o drobnostech ze supermarketu

PRAHA, ČESKÁ REPUBLIKA, 18. března 2015 – Češi řeší nákupy dárků na poslední chvíli. Vyplývá to z prosincových statistik společnosti Visa Europe, podle nichž byl z pohledu počtu transakcí provedených kartami Visa rekordní 23. prosinec, kdy bylo uskutečněno celkem 886 860 plateb – nejvíce v celém roce. (TZ)

Dokonce ještě na Štědrý den se kartami Visa platilo ve více než 713 tisících případů. Celkem jejich majitelé utratili v posledním měsíci roku 2014 takřka 22 miliard korun, což v porovnání s rokem 2013 představuje nárůst o více než 750 milionů korun.

Vánoce 2014: Více dárků v menší hodnotě

„Zdá se, že Češi si v roce 2014 dopřáli větší množství dárků než o rok dříve – to se dá vyvodit z celkového počtu transakcí, který v průběhu prosince meziročně narostl o dva miliony na bezmála 18 750 000. Průměrná výše útraty na jednu transakci však vycházela na 1167 Kč, zatímco v roce 2013 to bylo o 100 Kč více,“ shrnuje údaje statistik Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

V souvislosti s předchozím rokem Marcel Gajdoš poukazuje ještě na jednu odlišnost: „Je zajímavé, že zatímco o těchto Vánocích nákupní horečka gradovala těsně před Štědrým dnem, v roce 2013 měla řada lidí nakoupeno již v polovině měsíce – z hlediska počtu transakcí byl tehdy rekordní 16. prosinec.“

Pod stromečkem „měkké dárky“ a hobby potřeby

Podíváme-li se na segmentaci podle místa prodeje, jednoznačně vedou supermarkety. V předvánočním období na ně připadlo 27 % celkové hodnoty transakcí provedených kartami Visa. Oproti běžnému období je to však pouze poloviční hodnota. Na druhém místě s 15 % skončili ostatní obchodníci. Následovaly obchody s oblečením (13 %), kde útraty v době Adventu dosahovaly dvojnásobku hodnot z ostatních měsíců (viz níže porovnání s únorem). Čerpací stanice se s 12 % držely v normálu, zhruba 3násobný nárůst byl patrný u hobbymarketů (10 %).

Segmentace transakcí platebními kartami Visa, prosinec 2014
(Zdroj: Visa Europe)

Češi nakupují v pondělí, Slováci v úterý

Ze statistik společnosti Visa Europe se dají vysledovat určité návyky spojené s nakupováním.
U Čechů například v počtu provedených transakcí vedou pondělky. „Je to celoroční trend, který se o to víc potvrzuje v období Adventu. Fenoménem se stalo tvz. kybernetické pondělí – den po americkém svátku Díkuvzdání, kdy pravidelně dosahují rekordních hodnot nákupy po internetu. Lidé si o víkendu prohlédnou zboží v obchodech a v pondělí nakupují online. Zajímavé je v tomto ohledu srovnání se Slováky, kteří z nějakého důvodu velmi rádi nakupují v úterý. V roce 2013 dosáhli celoročně nejvyššího počtu transakcí přímo na Štědrý den – také v úterý. V pondělí 23. prosince, kdy se v Česku utrácelo nejvíc, byly naopak slovenské statistiky výrazně podprůměrné,“ líčí odlišnosti trhů Marcel Gajdoš.

Valentýn po Česku: drobnosti ze supermarketu

Svátek zamilovaných v Čechách ani na Slovensku nenahrává opulentním darům– alespoň tomu nenasvědčují statistiky společnosti Visa Europe. „Nákupy kolem 14. února nijak významně nevybočují z normálu. Spíše se dá usuzovat, že pokud už někdo Valentýna slaví, řeší dárky formou drobností, které pořídí při běžném nákupu v supermarketu či na benzínové pumpě,“ uvádí Marcel Gajdoš. Jeho odhady dokládají i únorové grafy, v nichž v porovnání s prosincovými statistikami ubylo výběrů z bankomatů ve prospěch útraty v supermarketech.

Čeští majitelé Visa karet letos v únoru utratili v supermarketu přes 45 % celkového objemu všech transakcí. Ve srovnání s prosincovou skladbou útrat si také dopřávají více zábavy, návštěv restaurací a dalších služeb. U Slováků byl v únoru podíl supermarketů ještě vyšší — celých 54 %.

KONEC

 

O asociaci Visa Europe:

Visa Europe je asociace zabývající se platebními technologiemi, kterou vlastní a provozují členské banky a další poskytovatelé platebních služeb ve 37 evropských zemích. Je vedoucím platebním systémem, jehož podíl na trhu vzrostl z 55,5 % v roce 2011 na 56,9 % v roce 2013 a předstihl tak konkurenční MasterCard.

Visa Europe je v srdci platebního ekosystému poskytujícího infrastrukturu a služby potřebné k tomu, aby milionům evropských spotřebitelů, firmám a vládám bylo umožněno platit elektronicky. Členové Visa Europe jsou odpovědni za vydávání karet, registraci obchodníků a výši poplatků pro držitele karet i obchodníky. Visa Europe je rovněž největším subjektem zpracovávajícím transakce v Evropě: zodpovídá za zpracování 16 miliard transakcí ročně, přičemž ve špičce může rychlost dosahovat až 1627 transakcí za sekundu.

V současnosti je v Evropě vydáno více než 500 milionů karet Visa, přičemž každé šesté euro je zaplaceno právě těmito kartami. Celková útrata provedená kartami Visa přesahuje 2 biliony eur ročně, z toho 1,5 bilionů eur v místech prodeje.

Asociace Visa Europe sídlí ve Velké Británii, od roku 2004 je nezávislá na organizaci Visa Inc. a má exkluzivní, nezrušitelnou a trvalou provozní licenci v rámci Evropy. Obě společnosti úzce spolupracují s cílem zajistit globální platby Visa ve více než 200 zemích a teritoriích.

Další informace najdete na stránkách www.visaeurope.com a na Twitteru @VisaEuropeNews.