Elektronizace zdravotnictví se díky řešením od CompuGroup Medical prosazuje ve stále více ordinacích

Softwarové řešení od CompuGroup Medical v současné době využívá téměř 70 % lékařů a ordinací v ambulantním sektoru (TZ)

Praha, 18. května 2015 – Podle posledních údajů využívá ambulantní softwarové řešení od společnosti CompuGroup Medical ČR (CGM) už 70 % lékařů a ordinací v ambulantním sektoru. Vedle toho narostl poslední rok o 72 % i počet těchto lékařů, kteří pomocí řešení MEDICAL NET a CGM LIFE eSERVICES elektronicky komunikují mezi sebou a se svými pacienty. Z výsledků posledního interního průzkumu mezi lékaři také vyplývá, že čtyři pětiny z nich jsou s jejich produkty CGM spokojeni a doporučili by je svým kolegům. Ukazuje to na trend, kdy elektronizace, vedle bankovnictví nebo obchodu, stále více vstupuje i do oblasti zdravotnictví.

„Těší nás, že tato čísla ukazují, že se nám daří výrazně přispívat k elektronizaci zdravotnictví v ČR. To bychom chtěli vidět jako bezpapírové, kde jsou data uložena bezpečně a ve strukturované elektronické podobě a zároveň dostupná oprávněným v pravou chvíli – kdykoli a kdekoli – v zájmu zajištění té nejlepší možné zdravotní péče,“ komentuje výsledky Jan Hlaváček, ředitel divize ambulantních informačních systémů z CGM.

Tento trend v elektronizaci českého zdravotnictví potvrzuje i poslední průzkum, který společnost CGM, jednička na trhu ambulantních informačních systémů, provedla prostřednictvím elektronického dotazování mezi více než 1200 lékaři a pracovníky ve zdravotnictví, kteří používají jejich produkty nebo řešení. Mimo jiné z něj také dále vyplynulo, že největší přínosy pro svou práci nebo chod ordinace díky prostředkům elektronické komunikace vidí uživatelé především v úspoře času, větší přehlednosti v datech a záznamech svých pacientů a v zjednodušení některých rutinních kroků, jako je např. odesílání pravidelných reportů pro pojišťovny.

Průzkum se také zaměřil na vnímání společnosti CGM a jejích produktů mezi lékaři a odbornou veřejností. Přes 82 % dotázaných považuje společnost CGM a její služby za spolehlivé a profesionální a téměř čtyři pětiny by řešení od CGM doporučilo dalším lékařům a zdravotnickým zařízením. „Tento fakt je pro nás ujištěním, že směr, kterým informační systémy vyvíjíme, koresponduje s potřebami našich uživatelů natolik, aby je doporučili svým kolegům,“ dodává J. Hlaváček.

Respondenti také vidí CGM jako společnost inovativní a flexibilní, která se zajímá o problémy svých uživatelů a na kterou se mohou spolehnout. Vedle toho většina lékařů kladně hodnotila i to, že produkty a služby, které CGM nabízí, vycházejí vstříc konkrétním potřebám a požadavkům jejich praxí a ordinací.

„Spokojení klienti, kteří rádi využívají softwarová řešení naší společnosti, jsou pro nás na prvním místě, proto jim chceme poskytovat ty nejlepší produkty a služby s vysokou přidanou hodnotou. Informační systémy vyvíjíme tak, aby pomáhaly vést chod ordinace s důrazem na efektivitu práce a kvalitu poskytovaných služeb. Elektronizace zdravotnictví musí lékařům přinášet především okamžitý a jasný užitek,“ říká J. Hlaváček.

O skupině CompuGroup Medical AG

CompuGroup Medical je jednou z předních světových společností zaměřených na eHealth. S celkovými příjmy okolo 500 milionů eur jsou její softwarové produkty navrženy tak, aby podporovaly všechny odborné a organizační činnosti v lékařských ordinacích, lékárnách, laboratořích a nemocnicích. Informační služby pro všechny subjekty zapojené do procesu poskytování zdravotní péče a sdílení elektronických zdravotních záznamů přispívají k bezpečnější a efektivnější péči o pacienty.

Služby CompuGroup Medical jsou založeny na unikátní zákaznické síti více než 400 000 lékařů, zubních lékařů, nemocnic, lékáren a dalších poskytovatelů služeb. Se zastoupením v 19 zemích a se zákazníky ve 43 zemích po celém světě je CompuGroup Medical společností s jedním z nejvyšších pokrytí mezi poskytovateli služeb elektronického zdravotnictví. Přibližně 4 200 vysoce kvalifikovaných zaměstnanců podporuje inovativní řešení pro stále rostoucí požadavky zákazníků na systém zdravotní péče.

O společnosti CompuGroup Medical Česká republika

Společnost CompuGroup Medical Česká republika vznikla v roce 2009 fúzí softwarových firem, jejichž vlastníkem byla mateřská společnost CompuGroup Medical. Vizí společnosti je plně elektronizované zdravotnictví. Společnost je lídrem tuzemského trhu ambulantních informačních systémů. Poskytuje rovněž softwarová řešení pro nemocnice a laboratoře. S jejími produkty a službami jsou lékaři spokojeni, což potvrzují pravidelné průzkumy. Vnímají ji jako společnost, která je flexibilní, inovativní, zajímá se o problémy a potřeby lékařů a v konečném důsledku jim usnadňuje život. Na pobočkách v Praze, Brně, Pardubicích a Ústí nad Orlicí pracuje 110 zaměstnanců. Společnost CompuGroup Medical Česká republika je od května 2012 členem ICT Unie.