S pomocí SAP Match Insights došli Češi až k bojům o medaile

Český národ věřil v naše hokejisty, a v jejich hru o medaile. A samotné semifinále je bezesporu úspěchem. Díky aplikaci SAP Match Insights můžeme i nadále poznávat naši hru i soupeře a zlepšovat se. Tato aplikace, kterou měli Češi jako první hokejový tým na světě, umožňuje trenérům i hráčům prohlédnout statistiky nebo přehrát a analyzovat konkrétní herní momenty. I proto víme, že během mistrovství světa Češi vyslali téměř 540 střel, v 58 procentech případů trefili branku. Přitom naši soupeři při trefování české branky uspěli jen v 42 procentech případů. Kamery v O2 Aréně pořídily celkem 1 120 hodin záznamů. (TZ)

Praha, 28. dubna 2015 – Během všech zápasů mistrovství světa v ledním hokeji měl český národní tým k dispozici statistiky a videozáznam pořízený aplikací SAP Match Insights. Tato podrobná analytická data měli k dispozici jako první na světě. Obraz z celkem 12 kamer umístěných v pražské O2 Aréně byl totiž automaticky analyzován a převeden do grafické podoby. Místo dosavadní manuální analýzy si mohli trenéři i hráči jednoduše přehrát důležité herní situace – měli jich k dispozici celkem 9 a k tomu až 37 dalších filtrovacích kritérií. Díky tomu mohli detailně poznat hru a odhalit případné chyby či slabiny. Ať již vlastní, tak soupeřovy. Nakonec se s pomocí SAP Match Insights probojovali až do semifinále. Postupně se zlepšující hra ale naznačila, jak moc mohou technologie ve sportu pomoci, byť na dva zámořské týmy to tentokráte nestačilo.

„S hráči jsme před zápasy s Finy i Kanadou strávili u videa hodně času. Oproti minulým šampionátům jsme ale díky SAP Match Insights mohli jít do mnohem většího detailu,“ říká Jan Procházka, videotrenér českého národního týmu a doplnil: „Aplikace SAP Match Insights přinesla řadu cenných poznatků a získaná data budeme moci využívat i pro výchovu mladých hokejistů, abychom jim mohli názorněji předvést důležité prvky hry. Český národní tým má navíc k dispozici velmi detailní statistiky z každého zápasu i za celý turnaj, které může využít i do budoucna k další přípravě.“

Kamery zaznamenaly během mistrovství světa celkem 34 zápasů hraných v pražské O2 Aréně. Záznam kamer z různých úhlů pohledu a v HD i UHD rozlišení vydal celkem na 1 120 hodin. „Celkem pořídily kamery asi 10 terabytů dat,“ vysvětluje Erik Elmer, ředitel rozvoje společnosti AMDEN. „To by odpovídalo přibližně 11 500 celovečerních filmů v běžném rozlišení,“ vysvětluje Erik Elmer s tím, že robotické vidění průměrně generovalo přes 300 událostí během jediného zápasu.

V současném hokeji je videotrenér standardní součástí týmu. Jeho úkolem je analyzovat videozáznam jednotlivých utkání a identifikovat klíčové momenty (obdržený gól, vyloučení, vstřelená branka a tak dále). Na základě této analýzy mohou trenéři správně určit taktiku na následující zápas nebo ji dokonce upravit během hry. Až dosud byl trenér odkázán jen na svou vlastní invenci a analýza probíhala z velké části manuálně. Podobně ostatně vznikají i například televizní statistiky, které vidí diváci na obrazovkách. Během letošního hokejového šampionátu v Praze a Ostravě měl ale český národní tým možnost z videozáznamu získat mnohem detailnější informace díky SAP Match Insights.

„V aplikaci SAP Match Insights si český tým označil v jednotlivých zápasech více než tisíc důležitých herních situací, se kterými může nyní nadále pracovat. Lze i zpětně hromadně filtrovat či prohlížet,“ říká Petr Bříza, ředitel společnosti Versino CZ

„Kdy jindy přenést SAP Match Insights do ledního hokeje, než při mistrovství světa v Praze a Ostravě,“ říká Roman Knap, generální ředitel SAP ČR. „Věřili jsme, že máme skvělý tým a naše technologie mu pomohou získat alespoň malý náskok před soupeři. Postupná zlepšování naší hry, i s pomocí analytických dat, je velkým příslibem do budoucna“ poznamenává Roman Knap.

Aplikace SAP Match Insights je pilotní projekt, který vychází z principu využití in-memory platformy SAP HANA, která umí v krátkém časovém okamžiku analyzovat obrovské množství dat a výsledky přehledně vizualizovat. Díky tomu nachází uplatnění v celé řadě podnikových aplikací založených na Big Data analýzách a rozhodování v reálném čase. Výpočetní schopnosti této platformy dovolují ale velmi rychle analyzovat jakákoliv data, ať již se jedná o videozáznam, data ze senzorů a dalších zdrojů – to otevřelo cestu k využití ve sportu. Podobné řešení jako nyní dostává český hokejový tým, využívala i německá fotbalová reprezentace i na loňském mistrovství světa v Brazílii, kde získala titul.

„Technologie hrají dnes ve sportu stále důležitější roli. Každý kousek do skládačky je důležitý, a když všechno do sebe zapadne, můžeme být před soupeři napřed.” uvedl Martin Procházka, olympijský vítěz a několikanásobný mistr světa ještě před šampionátem při prvním seznámení s aplikací SAP Match Insights. Český tým tak bude moci přínosy SAP Match Insights plně využít i na dalších šampionátech.

Více informací najdete na www.sap.com, @sapnews nebo www.sap-tv.com. Fotobanku společnosti SAP najdete zde: http://www.sap-tv.com/stockfootage/

O společnosti SAP

SAP, lídr trhu s aplikačním softwarem, pomáhá podnikům a organizacím všech oborů a velikostí lépe fungovat a dosahovat svých cílů. SAP umožňuje lidem a organizacím pracovat společně mnohem efektivněji a využívat podnikové informace tak, aby byli neustále před konkurencí. Přitom nezáleží na tom, zda je SAP využíván ve skladě nebo podnikové prodejně, na mobilních zařízeních nebo klasických počítačích, na pracovišti zákaznické podpory nebo v kanceláři představenstva. Aplikace a služby společnosti SAP pomáhají již více než 248 500 zákazníků dosahovat vyšších zisků, zajistit si udržitelný růst a přizpůsobovat se aktuálním potřebám. V České republice působí společnost od roku 1992 a dosud získala více než 1000 zákazníků z oblasti podniků, finančních institucí a organizací veřejné správy.

O společnosti Versino

Společnost Versino CZ, s.r.o. je předním dodavatelem podnikových řešení pro malé a střední firmy na platformě informačního systému SAP® Business One v České republice. Jako certifikovaný SAP Business Partner nabízí Versino CZ, s.r.o. pro zákazníky z oborů výroba, distribuce a profesionální služby integrovaná a procesně přizpůsobená řešení na platformě SAP® Business One – Versino Solution Factory™. Dále společnost Versino CZ, s.r.o. nabízí vlastní úpravy a obecná rozšíření standardní funkcionality SAP® Business One.

O společnosti Amden

Společnost Amden nabízí inovativní řešení pro obchod a marketing. Hlavní oblasti působení jsou zejména v podpoře prodeje a marketingu v segmentech spotřební elektroniky, výpočetní techniky, stavebnictví, automotive a dalších. V poslední době se intenzivně věnuje také oblasti analytických systémů pro sportovní disciplíny. Tato řešení vyvíjí ve spolupráci se špičkovými vědeckými pracovišti. Amden je českou společností působící na trhu střední Evropy. Byla založena v roce 1997 v Praze.