Internet – dobrý sluha, ale zlý pán!

Dokážete čelit rostoucím hrozbám kybernetických útoků? Dokážete ochránit sami sebe a své děti? Pokračování celorepublikového projektu „Kraje pro bezpečný internet“ (KPBI) vás připraví na aktuální nebezpečí a ti šťastní mohou navíc vyhrát zajímavé ceny. (TZ)

Microsoft, 20. října 2015

Zacházet intuitivně s mobily, počítačem a internetem dnes dokáží i malé děti. Jste si ale jisti, že se dokážou účinně bránit útokům kyberšikany nebo sextingu? A dokážete to vy sami? Nebezpečí na internetu může být v počátcích těžko rozpoznatelné, plíživé a zdánlivě neškodné. Problematika kybernetické šikany je ale téma, jehož význam roste ruku v ruce s rostoucím rozšířením internetu a jeho intenzivním využíváním. Krádeže osobních dat, přístupů k online profilům a účtům či kybervydírání se stávají realitou dnešního světa a jejich počet má rostoucí trend.

V rámci projektu KPBI vzniká každoročně sada e-learningových kurzů pro děti a studenty,  rodiče, učitele, sociální pracovníci a policisty. Kurzy provádí aktuálními tématy online bezpečnosti a nabízí mnoho praktických rad, jak se chovat v online světě bezpečně. Témata kurzů otevírají témata kyberšikany, bezpečného užívání chytrých telefonů a tabletů, úskalí ochrany autorských práv v online světě, ochranu osobních údajů a mnoho dalších oblastí, které jsou pro bezpečné užívání internetu klíčové. Vedle e-learningu si mohou žáci základních a středních škol z deseti krajů zapojených do projektu zasoutěžit v online kvízu a vyhrát některou z hodnotných cen věnovaných společností Microsoft. Soutěž probíhá do 15. listopadu 2015.

Do projektu, který byl v roce 2013 doporučen k realizaci usnesením Rady Asociace krajů České republiky, je v současné době zapojeno deset krajů (Hlavní město Praha, Jihomoravský, , Karlovarský, Královéhradecký, Pardubický, Plzeňský, Středočeský, Ústecký, Vysočina a Zlínský kraj).  Hlavním partnerem je společnost Microsoft, odborným partnerem pak Národní centrum bezpečnějšího internetu . Dále jej podporují CZ.NIC, PC HELP a Ministerstvo vnitra ČR.

Václav Šlajs, hejtman Plzeňského kraje, projektu komentuje slovy: „Dnešní mládež je, jak se správně říká, internetovým domorodcem. Otázkou je, zda si vždy uvědomuje hrozby svého každodenního života v online světě, které se mohou obrátit proti ní. Je potěšující, že v loňském roce jsme tímto naším preventivně vzdělávacím projektem oslovili více než 25 000 uživatelů a přes 8 000 žáků správně vyplnilo soutěžní kvíz.“ .

„Z posledního průzkumu Microsoft Computing Safety Index vyplývá, že pouhé 1 % uživatelů internetu se o bezpečnosti na internetu dozvídá ve škole a je tedy stále důležitější, aby rodiče znali a uměli dětem vysvětlit zásady bezpečného chování v digitálním světě – podobně, jako je učí pravidla silničního provozu. Zvláště pak, když nechávájí své děti bez dozoru u počítače už od osmi let, na internetu od 10 let,“ dodává Václav Koudele, člen koordinačního výboru projektu KPBI a manažer společnosti Microsoft.

„Kraj Vysočina se problematice online bezpečnosti věnuje dlouhodobě, a proto se do projektu zapojil velmi aktivně již od samého počátku. Pro děti a mládež z Kraje Vysočina máme navíc připravenou vlastní kreativní soutěž, kde mohou děti vyhrát některou z hodnotných cen a dozvědět se i mnoho zajímavých informací z oblasti online bezpečnosti,“ dodává MUDr. Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina.

Více informací o projektu najdete na internetových stránkách http://www.kpbi.cz.

O společnosti Microsoft

Společnost Microsoft (nasdaq „MSFT“) byla založena v roce 1975 a je světovým lídrem v poskytování softwaru, služeb a řešení, které pomáhají lidem a firmám po celém světě plně realizovat jejich potenciál.