Letuška.cz vyvinula letenkový inspirátor – inovativní vyhledávač letenek

Praha, 26. října 2015 – Portál Letuška.cz od základu změnil způsob, jak mohou lidé vyhledávat své letenky. Vyvinul technologicky vyspělé řešení, které je 1 000 000krát rychlejší a převrací zavedenou logiku vyhledávání. Zatímco nyní je nutné zadat při vyhledávání datum odletu, příletu a cílovou destinaci, portál dokáže nově vyhledávat i jen na základě ceny letenky. Podařilo se překonat technologickou bariéru, která takovémuto způsobu vyhledávání bránila, a vznikl vůbec první letenkový inspirátor. Ten je určený zejména lidem, co chtějí cestovat, ale ještě přesně neví kdy a jen tuší kam. (TZ)

Proč vyhledávat inspirativně

Z průzkumu, který si portál nechal zpracovat, totiž vyplynulo, že 56 % lidí si vybírá let, respektive dovolenou, podle ceny a navíc nebývají svázáni pevnými termíny letů a často ani destinací. V novém vyhledávači tak stačí zadat maximální cenu, délku pobytu od 2 do 21 dní a období, ve kterém byste chtěli cestovat – to může být až 6 měsíců dopředu. Během 2 vteřin se graficky na mapě světa zobrazí nabídky odpovídajících destinací, a to vždy s tou nejnižší cenou, která je v danou chvíli k dispozici v celém mezinárodním distribučním systému.

„Lidé při plánování dovolené často přesně nevědí, kdy a kam se chtějí podívat a nechají se rádi inspirovat. Náš systém jim dává v tomto ohledu jedinečné možnosti.“ potvrdil nový trend Rostislav Litvin, vedoucí vývoje systému.

Technologický průlom

Tomuto způsobu vyhledávání až doposud bránil problém s technologickou náročností získávání dat v rozumném čase, který se portálu Letuška.cz podařilo vyřešit. „Masivní výpočetní platforma používá datové pumpy z inventářů jednotlivých aerolinek a neustále přepočítává všechny možné kombinace tak, abychom byli schopni poskytnout odpověď na dotaz během 2 vteřin. Na rozdíl od podobných pokusů v podobě metasearch vyhledávačů se jedná kvalitativně o řádově lepší data,“ řekl Rostislav Litvin, vedoucí vývoje. Systém zpracovává v každém okamžiku na 4 miliony různých kombinací termínů, cen a destinací. „Distribuční systémy, tedy systémy pro rezervaci letenek, jsou totiž obecně jedny z nejmohutnějších a nejsložitějších systémů, které jako lidstvo máme. Vyhledání letenky je komplikovaná záležitost, protože je potřeba zohlednit sedadlovou dostupnost, tarifní strukturu i čas,“ popsal Rostislav Litvin důvody náročnosti vývoje celého řešení.

Rychlost inspirace

Nové mapové vyhledávání na mapa.letuska.cz je zaměřeno na pohodlnost a rychlost. Oproti klasickému způsobu vyhledávání je 10x rychlejší. Jeden dotaz inspirativního vyhledávání trvá v průměru méně než 2 sekundy. Skutečná přidaná hodnota je ale v rozsahu, který je tímto dotazem prohledán. Stovky destinací v čase na půl roku dopředu a s délkou pobytu 2-21 dní. To se rovná statisícům klasických dotazů, z nichž každý by za normálních okolností trval kolem 20 sekund. Letenkový inspirátor tak přestavuje řádově až 1 000 000krát rychlejší vyhledávání, než jaké nabízí současný konvenční způsob.

Vyhledávání prostřednictvím mapového inspirátoru naleznete zde: http://mapa.letuska.cz/

Letuška.cz  je  prvním online prodejcem letenek u nás a dlouhodobě etablovaný profesionální prodejce letenek (IATA akreditace od roku 1993). Své služby staví na osvědčených technologiích a spolupracuje s globálními distribučními systémy Amadeus a Travelport.