Piráti: Žádáme politický azyl pro Edwarda Snowdena

Evropský parlament přijal 29. října usnesení, ve kterém vyzývá členské státy EU, aby upustily od jakýchkoli obvinění Edwarda Snowdena z trestného činu, aby mu poskytly ochranu, a v důsledku toho zabránily jeho vydání nebo navrácení třetími stranami, a uznaly tak jeho statut oznamovatele a mezinárodního obhájce lidských práv. Piráti požadují politický azyl pro whistleblowera Edvarda Snowdena už od roku 2013. Česká pirátská strana tehdy zaslala Ministerstvu vnitra ČR výzvu, aby mu byl poskytnut politický azyl v České republice. Věříme, že usnesení evropského parlamentu přispěje k tomu, aby se ministerstvo výzvou Pirátů opět zabývalo. (TZ)

Z dokumentů, které byly v roce 2013 zveřejněny na Wikileaks vyplynulo, že v posledních několika letech docházelo k soustavnému a cílenému sledování úřadů Evropské unie, národních států i Evropských občanů. Agenti umístili odposlouchávací zařízení rovněž v unijním diplomatickém centru ve Washingtonu a v některých kancelářích v New Yorku a Bruselu. Údajně nejvíce zasaženou zemí se stalo Německo, kde bylo denně odposloucháváno 20 milionů telefonních hovorů a 10 milionů internetových souborů. Americké tajné služby se nezastavily ani před úřadem spolkové kancléřky Angely Merkelové. Monitorování telefonátů, textových zpráv a e-mailů je podle některých názorů srovnatelné s opatřeními v Iráku nebo Číně. Docházelo i k rozsáhlé hospodářské špionáži, jejímž cílem byly evropské firmy jako například Siemens nebo Airbus.

V této souvislosti je americkou tajnou službou stíhán Edward Snowden, který uvedené materiály zveřejnil. Následně požádal některé státy Evropské unie o azyl. Ty zatím nenašly odvahu se k celé věci postavit a doposud vyčkávají. Včera však došlo v Evropském parlamentu těsnou většinou čtyř hlasů ke schválení dokumentu, který navrhuje zemím EU, aby politický azyl whistlebloerovi Edvardu Snowdenovi poskytli a aby zrušily jeho případné stíhání a zaručily mu ochranu jako whistleblowerovi.

Europoslancům už snad došlo, že Spojené státy svým plošným šmírováním celé planety poškozují i Evropu. Nyní máme výjimečnou příležitost vzepřít se nátlaku amerických tajných služeb a azyl Edwardu Snowdenovi poskytnout.

„Když vidím jak rozhodují někteří evropští politici, nemohu se ubránit dojmu, že se nerozhodují svobodně, ale pod nátlakem amerických zpravodajců, kteří si už roky opatřovali materiály umožňující politiky vydírat,“ říká Ivo Vašíček, místopředseda Pirátů.

„Proto nestačí jen politické gesto, jakým může být poskytnutí politického azylu. Důležité je ochránit nás před špehováním zpravodajských služeb, které prostřednictvím zachycených dat získávají moc nad lidmi i státy,“ uzavírá Ivo Vašíček.

Odkazy:

Usnesení evropského parlamentu:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2015-0388+0+DOC+XML+V0//CS

Klíčové hlasování o podpoře poskytnutí ochrany Snowdenovi: B8-1092/2015 – Am 10 Hlasování o celé zprávě: B8-1092/2015 – Résolution

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+PV+20151029+RES-RCV+DOC+PDF+V0//EN&language=EN

Žádost Pirátů o azyl Snowdenovi:

https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/snowden