Česká datová centra v roce 2016 zacílí na provozní efektivitu

Datová centra se v příštích letech budou dále zaměřovat primárně na další zvyšování provozní efektivity. Tento trend se rozvíjí zejména v posledních letech. Z původního koeficientu efektivity (PUE) 2 až 2,5 se přes dnešní průměrné PUE 1,5 bude hodnota neustále přibližovat ideální hranici 1 – tedy, že na 1W spotřeby serveru není potřeba v naprosto ideálním případě žádná režie na chlazení, ztráty na elektroinstalaci a UPS apod.  Zvyšování efektivity bude docíleno zejména na chlazení, které se na režii provozu datacentra podílí největší měrou. (TZ)

V čím dál větším měřítku budou realizována nová datová centra s přímým či nepřímým freecoolingem. Tato technologie, kdy nejsou používány chillery s kompresory či technologie přímého výparu s kompresory, je již dnes často používaná a umožňuje využívat k chlazení pouze venkovní vzduch. Tomuto trendu jdou naproti i výrobci serverů, kteří vyvíjejí a nabízejí servery, které jsou čím dál více tolerantní k vyšším teplotám, většímu rozsahu vlhkosti a prašnosti, což je spojené s přímým freecoolingem. „Věřím tomu, že do 5 let se budou běžně stavět datová centra, která již nebudou obsahovat vůbec klasické chlazení prostoru a budou využívat pouze venkovní vzduch,“ říká Damir Špoljarič, ředitel společnosti VSHosting.

Experimenty s chlazením serverů ponořenými v oleji, o kterých se psalo tento rok, budou slepou větví a masivně se nerozšíří. Z hlediska energetiky a UPS se prakticky nic nemění. Bateriové UPS zatím jen tak nevystřídá v masivní míře systém rotačních UPS, a to zejména pro jeho koncepční nedostatky (záloha serverů do náběhu generátorů jen do maximálně několika desítek vteřin oproti bateriovým, kde je záloha až desítky minut). Tyto systémy budou neustále více zdokonalovány, aby se dosahovalo maximální účinnosti. Dalším trendem v oblasti datových center bude bezpochyby jejich čím dál větší kompaktnost. Celé datacentrum v kontejneru dnes již není ničím výjimečným, nicméně, takové řešení stále nenabízí rovnocenný komfort pro servery jako v běžném datacentru.

V hostingových a cloudových službách očekáváme trend pro další roky takový, že bude dále pokračovat vývoj aplikací tzv. on demand pro cloud SaaS (software as a service). Tomu se přizpůsobují i hostingoví poskytovatelé a začínají nabízet plně automatizované prostředí ať už na bázi fyzických, či cloudových serverů (plné ovládání přes restapi). U malých a středních podniků bude pokračovat pokles zájmu o služby Server Hosting a Rack Hosting, které budou vytlačovat služby vyšší vrstvy, které obsahují více přidaných hodnot a jsou automatizované se servisem zajištěným od poskytovatele popř. pronájem výkonu ve veřejném cloudu a privátní cloudy vyrobené na míru

Společnost VSHosting

VSHosting je v současné době největším poskytovatelem managed serverových služeb v České republice a na Slovensku, kdy se stará o provoz významných internetových projektů. VSHosting vznikl v roce 2006 a k dnešnímu dni se stará o více jak 3 000 serverů českých i zahraničích internetových projektů většího významu. Mezi internetové servery, kterým zajišťuje VSHosting provoz, patří například portál ČSFD.cz, velké zpravodajské servery, internetové obchody Okay, Euronics, Parfums a stovky dalších, bankovní servery, ale i společnosti jako Baťa nebo RWE.

V prosinci 2014 oficiálně vstupuje jako první česká firma do největšího datového výměnného uzlu na světě DE-CIX, kde se odehrává největší množství datových výměn mezi největšími světovými telekomunikačními operátory (přes 3 500 gigabitů za sekundu, což je cca desetkrát více než probíhá v českém datovém uzlu NIX). VSHosting se tak stal první českou firmou s internetovými hostingovými službami, která cílí do globálního dosahu. Od roku 2013 VSHosting připravuje expanzi do USA, kde realizuje projekt s podobným technickým zázemím ve státě Texas. Další plánovanou zemí pro expanzi je Jižní Amerika, konkrétně pak Brazílie.

Více informací najdete na www.vshosting.cz