O2 navýšilo svoji zahraniční konektivitu v Česku, hlavním dodavatelem je TeliaSonera

Společnost O2 Czech Republic navýšila svoji zahraniční internetovou konektivitu v Česku. Hlavním dodavatelem se stala společnosti TeliaSonera, prostřednictvím které O2 zvýší přístupovou rychlost z 20 Gbit/s na 100 Gbit/s, a umožní tak přímý přístup do sítí v 85 zemích a 80 % největších celosvětových poskytovatelů obsahu. (TZ)

O2 využívá tranzitní služby od více poskytovatelů a provoz směruje vždy nejkratší možnou cestou. “Společnost TeliaSonera nám dokázala nabídnout 100 gigabitovou kapacitu s plnou redundancí na páteřních linkách, díky čemuž můžeme zajistit našim zákazníkům vysokou kvalitu i spolehlivost spojení. To poznají na kvalitě připojení všichni zákazníci brouzdající na zahraničních serverech nebo při sledování videostreamů,” říká o navýšení kapacity Tomáš Křešťák, který je v O2 zodpovědný za produkty fixních služeb. “Právě z důvodu nárůstu naší zákaznické báze, navyšování rychlostí i novým službám pro koncové zákazníky se pro nás propojení přes 100 Gbit/s porty stávají běžnou praxí,” dodává Tomáš Křešťák.

Díky tomuto navýšení kapacity se TeliaSonera stává nejvýznamnějším dodavatelem zahraniční konektivity pro O2. Součástí kontraktu je také samostatný port v Bratislavě, který zajišťuje přímé připojení internetu pro dceřinou společnost na Slovensku. Internetový provoz se tak i zde může dostat k zákazníkům nejkratší možnou cestou.

 

O společnosti O2 Czech Republic

O2 je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb na českém trhu. V současnosti poskytuje služby prostřednictvím téměř osmi milionů mobilních a pevných linek, což z něj činí jednoho z vedoucích poskytovatelů plně konvergentních služeb v Evropě. Zákazníkům mobilních služeb nabízí O2 nejmodernější technologie HSPA+ a LTE. Značka O2 pro zákazníky neznamená jen telekomunikace. O2 je schopna vyhovět i těm nejnáročnějším požadavkům zákazníků též v oblasti ICT a nabídnout jim služby housingu, hostingu i cloudových služeb v datových centrech o celkové rozloze 7 300 metrů čtverečních. Tato datová centra jako první v ČR a střední Evropě získala certifikaci úrovně TIER III. Se svou službou O2 TV je O2 zároveň největším provozovatelem internetového televizního vysílání v Česku.