Nové sdružení Czech Smart City Cluster ohlašuje první konkrétní aktivity pro rozvoj inteligentních měst

Praha, 3. února 2016 – Czech Smart City Cluster (CSCC), nové sdružení pro rozvoj inteligentních měst v Česku, ohlašuje první aktivity. Skupina, která spojuje zástupce byznysu, akademického světa a odborné veřejnosti, nyní buduje informační infrastrukturu na principu „smart,“ která je zaměřená na městské osvětlení. Členové sdružení dále připravují teoretické výzkumy chytrých měst na bázi virtuálních modelů. Informuje o tom děkan ČVUT Miroslav Svítek, který se nově stal prezidentem clusteru. (TZ)

Městské osvětlení se senzorickou sítí pro sběr dat

„V následujícím období se budeme soustředit na problematiku městského osvětlení. Budeme hledat způsob, jak uspořit energetické náklady a současně vybudovat městskou senzorickou síť pro sběr aktuálních dat. Získané informace budeme zpracovávat v datových centrech a pomocí vytvořené informační infrastruktury zpětně poskytovat specializované aplikace různým uživatelům chytrého města,“ říká prezident Czech Smart City Clusteru Miroslav Svítek.

Virtuální model města pro simulaci reálných procesů

Sdružení plánuje také speciální teoretické výzkumy. „Vytvoříme model virtuálního města, který bude pracovat s reálnými daty a umožní simulace procesů ve skutečném městě, například v oblasti mobility, energetiky nebo krizového managementu. Takto budeme nacházet nové způsoby řízení města, oboustranně komunikovat s jeho občany například při mimořádných situacích,“ doplňuje Miroslav Svítek.

Czech Smart City Cluster jako hlavní platforma pro inteligentní města v Česku

K zakládajícím členům CSCC patří společnost Schneider Electric. O dalších cílech sdružení hovoří generální ředitel Jaroslav Žlábek. „Chceme být hlavní a sjednocující skupinou pro oblast inteligentních měst v Česku a současně být partnerem státní správy i municipalit při hledání optimálních řešení pro rozvoj měst a obcí. V tomto smyslu již spolupracujeme například s městem Písek, kam jsme dodali stanici pro nabíjení elektrických vozidel.“

Vedle ČVUT a Schneider Electric patří mezi další členy Czech Smart City Clusteru společnosti  E. ON, Česká spořitelna, Technologické centrum Písek, Atos.

O Schneider Electric

Schneider Electric je globální specialista na hospodaření s energiemi a automatizaci. S obratem 25 miliard eur v roce 2014 a 170 tisíci zaměstnanci se stará o zákazníky ve více než stovce zemí. Pomáhá jim řídit energii a veškeré procesy bezpečným, spolehlivým, efektivním a udržitelným způsobem. Díky našim technologiím, softwaru a službám budete mít své aplikace vždy pod kontrolou – od nejjednoduššího vypínače až po komplexní řízení procesu resp. stroje. Stojíme v čele průmyslových inovací, přinášíme městům inteligenci a obyvatelům bytů i domů větší komfort každý den. V naší společnosti to nazýváme  Life Is On.

www.schneider-electric.com